F-35'e dev rakip! 5. nesil savaş jeti FC-31 görücüye çıktı
ABD yapımı F-35'in muadili olarak tasarlanan Çin'in yeni geliştirdiği 5. nesil savaş uçağı "FC-31", Suudi Arabistan'da düzenlenen Dünya Savunma Fuarı'nda (WDS) tanıtıldı.
Çin'in yeni geliştirdiği 5. nesil savaş uçağı "FC-31", Suudi Arabistan'da düzenlenen Dünya Savunma Fuarı'nda (WDS) tanıtıldı.
Çin Havacılık Sanayi Şirketine (Avic) bağlı Shenyang Hava Aracı Şirketince geliştirilen uçak, ABD'li Lockheed Martin tarafından üretilen F-35 savaş jetlerinin muadili olarak tasarlandı.
ÖZELLİKLERİYLE DİKKAT ÇEKİYOR
Fuarda, potansiyel alıcılara tanıtılan geliştirme aşamasındaki savaş jetinin, yüksek hız ve manevra kabiliyetinin yanı sıra hayalet uçak özelliğine sahip olması planlanıyor.
F-35'ler 1,6 Mach (saatte 1960 kilometre) azami hıza sahipken; FC-31'in 1,8 Mach (saatte 2205) kilometre azami hıza sahip olması hedefleniyor.
Öte yandan 1240 kilometre muharebe menziline sahip F-35'lere kıyasla, FC-31'in 1207 kilometre ile biraz daha düşük menzile sahip olacağı öngörülüyor.
"Shenyang J-31" adıyla da anılan uçak, henüz Çin ordusunun envanterine girmedi.
ORTA DOĞU'DA POTANSİYEL ALICILAR
Uzmanlar, yeni nesil uçağın, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve Kızıldeniz'deki gerilimler nedeniyle bölgesel istikrarsızlığın arttığı bir dönemde, Orta Doğu alıcıların ilgisini çekebileceği değerlendirmesini yapıyor.
Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Zaheer Ahmad Baber, geçen ay yaptığı açıklamada, Pakistan'ın Hava Kuvvetlerini modernleştirme çalışmaları kapsamında Çin'den FC-31 savaş uçaklarını almayı planladığını bildirmişti.
Ancak ABD'nin Rusya ve Çin ile savunma anlaşmalarını gerekçe göstererek bölge ülkelerine F-35 satışını durdurması, Çin'in önündeki önemli bir engel olarak görülüyor.
Savaş uçağı filosu büyük ölçüde ABD yapımı uçaklardan oluşan Suudi Arabistan'ın bu sebeple Çin seçeneğini değerlendirip değerlendirmeyeceği belirsiz görülüyor.
ABD Başkan Joe Biden, önceki Başkan Donal Trump döneminde Birleşik Arap Emirlikleri ile F-35 satışı konusunda varılan anlaşmadan vazgeçmişti. Washington'ın kararında, ülkenin Çin ile yakın ilişkileri nedeniyle savaş uçağının teknolojik sırlarının Pekin'in eline geçmesinden duyduğu endişenin etkili olduğu iddia edilmişti.
Biden yönetimi, Rusya'dan S-400 hava savunma sisteminin satın alınmasının ardından Türkiye'yi de F-35 programından çıkarmıştı.
Bu arada Türkiye'nin 2020'li yılların sonunda seri üretimini planladığı milli muharip uçağı KAAN'ın da bölge ve bölge dışı ülkeler açısından yeni nesil savaş uçağı tedarikinde önemli bir seçenek olacağı öngörülüyor.
-
Sabırsız_Emekli 9 ay önce Şikayet Ethadi be kardeşlerim... uçurun bizim Kaan'ı artıkBeğen Toplam 2 beğeni
-
Turgay 9 ay önce Şikayet EtBu ülke 100 yıldır uyutulmuş, insanlar uyutulmuş, halen bunu göremeyen veya gördüğünü inkar eden insanlar var. Bu devlet hepimizin, siyasetciler gelir gider, ama siyaset devletin gelişmesi için yol belirler. Düne kadar bizi aldatan siyasetçiler ve onları başa getirenler bugün bu yapılanlara karşı çıkıyorlar üstüne üstün geçer gibi yazılar yazıyorlar. Siz neyin hayalini yaşıyorsunuz.Beğen Toplam 13 beğeni
-
enes 9 ay önce Şikayet Etsonsuz bütçe ingiliz desteği hazı F16 motoru hala kaan ı uçuracağız. düşman bizin keyfimizi beklemiyorBeğen Toplam 4 beğeni
-
A. ER 9 ay önce Şikayet EtKardeşim bu AMERİKAYA Güvenilmez kongeresindende geçse yarın f35 de olduğu gibi sen suriyeye harekat yaptın vermiyorum dedi ne yapacaksın bunlar domuz yiyici KENDİN YAPACAKSIN adam 60 sene sana hava savunmasız bırakmış boşunamı herşey bilinçliBeğen Toplam 20 beğeni
-
Vatandaş 9 ay önce Şikayet EtHavelsan, Roketsan,Aselsan. Bunlar 1970 li yıllardan başlayıp kurulan ve Türkiye’nin savunma sistemleri için kurulmuş devasa kurumlar. Ülkenin seçkin mühendislerinin çalışıp her türlü envanteri üreten kurumlar. Her türlü füzeleri üreten, uçaklar, gemiler ve denizaltılar için her türlü yazılımları gerçekleştiren ve zamana uygun modernizasyonları yapan önemli kurumlardır.Beğen Toplam 7 beğeni
-
değil mi 9 ay önce Şikayet EtÇıkma ayın son Çarşambasına 23Milyar Dolar bağlanacağına, yerli savunma şirketleri daha çok desteklenmelidir.Beğen Toplam 11 beğeni
-
Tekin 9 ay önce Şikayet EtSilah almak ,sadece silah almak degildir,, aliyoruz ve tahut imzalayip taraf belli ediyoruzz,,bu stratejik hamlelerdir,,sadece abd ye yanaşmak bile milyardolarlik ticaret hacmi olarak geri donusu olucaktik,,biz bu konulardan snlamayiz pekBeğen Toplam 9 beğeni