İsrailli Askeri Savcı: Ordumuz Gazze'de savaş suçları işledi

İsrail Ordusu Askeri Savcısı Yifat Tomer-Yerushalmi, İsrail askerlerinin Gazze Şeridi'ndeki bazı uygulamalarının suç niteliği taşıdığını ve konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını belirtti.

GİRİŞ 22.02.2024 08:39 GÜNCELLEME 22.02.2024 09:50
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, Yerushalmi, "Savaşın başlangıcından bu yana ordu, gücünü genel olarak yüksek profesyonellik ve hukuka uygun olarak kullanıyor. Ancak İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin değerleriyle bağdaşmayan, talimatlara aykırı, kabul edilemez olaylar da yaşandı." ifadelerini kullandı.

Bu eylemlerden bazılarının "suç niteliği taşıdığını ve yetkili makamların bunları soruşturmaya başladığını" ifade eden Yerushalmi, İsrail ordusunun değer ve emirlerine aykırı uygunsuz davranışlar gözlemlediklerini, bunlar arasında uygunsuz ifadelerde bulunmak ve haksız güç kullanımının olduğunu aktardı.

Bazı İsrail askerlerinin, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere ait özel mülklerin herhangi bir operasyonel amaç olmaksızın kullanılması veya ortadan kaldırılmasını içeren yağmalamalar gerçekleştirdiğine ve sivil mülklerin emirlere aykırı olarak imha edildiğine dikkat çeken Yerushalmi, icra makamlarının soruşturmasını gerektiren vakalar olduğunu ve askeri savcılığın, olaylara karışanlar hakkında alınacak tedbirlere karar vereceğini kaydetti.

Yerushalmi, ordu komutanlarına da "bu tür vakaların önlenmesi için açıklayıcı tedbirler alınması ve rapor edilmesi" çağrısında bulundu.

NELER YAŞANMIŞTI?

Gazze'deki hükümetin basın ofisinden ay başında yapılan açıklamada, "İşgal ordusu, Gazze Şeridi'ne düzenlediği soykırım savaşında 3 bin konutu yaktı." denilmişti.

İsrail merkezli Haaretz gazetesinin 1 Şubat tarihli haberinde, İsrail askerlerinin saldırılarında Filistinlilere ait yüzlerce evin onarılamaz bir şekilde hasar gördüğü belirtilmişti.

İsrail ordusunda görevli komutanların, askerlere 7 Ekim'den bu yana saldırılara maruz kalan Gazze Şeridi'ndeki terk edilmiş evleri "yasal onay almaksızın" yakma emri verdiği bildirilmişti.

KAYNAK: AA
Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 19
  • Beni afem 6 ay önce Şikayet Et
    Düne kadar Naziler bize soy kırım yaptı diye feryat eden zalim İsrailoğulları bugün Nazilerin yapmadığını yapıyor ve dünya seyrediyor hatta İsrailoğulları na yardım ediyor.Ador Hitler'i ne doğru söylemiş 1 tek yahudilerin kökünü kazimadigim için bana kizacaksiniz demiş.Malesef bu Filistin li kardeslerimizde gördü dünya.Rabbim tez zamanda kurtarsın Filistin li kardeşlerimi siyonist yahudi
    Cevapla
  • Serkan 6 ay önce Şikayet Et
    Siyonist Yahudiler sadece müslüman topraklari degil tüm dünyayı karanlığa surmek istiyorlar..bunlar lanetlenmiş başkada yokk....
    Cevapla
  • Ata elçioğlu 6 ay önce Şikayet Et
    Soykırıma ve işgalcilik iki devlet Filistin İsrail'den önce 400 sene önce bir İslam ülkesiydi dünya adeletti bekliyoruz
    Cevapla
  • Mamaseyid 6 ay önce Şikayet Et
    Allah kimsenin ahı yerde bırakmaz tarihin kara lekesi İsrail aldı bundan sonra her şey farklı olur şeytanlık ve terör faileti mevcut dünya daki ülkeler ve insanlar sizi iyi tanıdı
    Cevapla
  • Musa 6 ay önce Şikayet Et
    Bu kadar çocuk ölümlerini sivil hastaneleri, okulları vurulurken bu savcı nerdeydi, onbinlerce çocuğun çığlıklarını duymayan savcı mi olur?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan sinyali vermişti! AK Parti'den kılıç çeken teğmenlere ilişkin yeni açıklama
Süper Lig devinden Sadio Mane bombası! Başkan bizzat devrede