İspanya, İrlanda ve Norveç Filistin'i tanıdı

İspanya, İrlanda ve Norveç bugün farklı saatlerde resmi olarak Filistin'i tanıdıklarını duyurdu.

GİRİŞ 28.05.2024 14:18 GÜNCELLEME 28.05.2024 17:16
Bu Habere 243 Yorum Yapılmış

İspanya, İrlanda ve Norveç bugün tarihi bir adım atarak Filistin'i resmen tanıdı.

DÖNÜM NOKTASI OLARAK NİTELENDİ

Norveç Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, ülkesinin Filistin devletini resmen tanıdığı bu "özel günü" Norveç-Filistin ilişkileri açısından bir dönüm noktası olarak niteledi.

İki devletli çözüm konusunda İsrail’in "yapıcı taahhütte" bulunmamasını eleştiren Eide, ülkesinin "30 yılı aşkın süredir Filistin devletinin en güçlü savunucularından biri" olduğunu vurguladı.

SANCHEZ DUYURDU

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, sabah saatlerinde yaptığı açıklama ile İspanya’nın Filistin’i resmen tanıdıklarını duyurdu. İspanya Dışişleri, Avrupa Birliği ve İşbirliği Bakanı Jose Manuel Albares, Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ve İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin başkent Brüksel’deki İspanya Büyükelçiliğinde 27 Mayıs’ta Belçika’da bir araya gelmiş bir araya gelmiş, Filistin devletinin tanınmasına ilişkin bir basın toplantısı düzenlemişti.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, sabah saatlerinde yaptığı açıklama ile İspanya’nın Filistin’i resmen tanıdıkarını duyurdu. Başkent Madrid’de bulunan Moncloa Sarayı’nda açıklama yapan Sanchez, “Filistin devletinin tanınması sadece tarihi bir adalet meselesi değil, aynı zamanda hepimizin amacı barışı tesis etmek. Barışa giden tek yol, İsrail devleti ile birlikte yaşayan Filistin devletinin kurulmasıdır” dedi.

İspanya'nın birleşik ve coğrafi olarak birbirine bağlı bir Filistin vizyonunu vurgulayan Sanchez, “Filistin devleti, başkenti doğu Kudüs olan ve Batı Şeria ve Gazze’ye koridor ile bağlanmalıdır ve Filistin Ulusal Yönetiminin meşru hükümeti atında birleşmelidir” ifadelerini kullandı.

İRLANDA: SÜRECİN SONU DEĞİL BAŞLANGICI

 İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin, ülkesinin Filistin devletini resmen tanıdığını duyurarak, "Filistin'in tanınması bir sürecin sonu değil, başlangıcıdır. Barış arayışına ve Filistin devletinin inşasına destek vermeye derinden bağlıyız." ifadesini kullandı.

Martin, İrlanda hükümetinin kararının Filistin devletiyle tam diplomatik ilişkilerin kurulmasına izin verdiğini belirterek, "Filistin makamlarının resmi talebine bağlı olarak İrlanda hükümeti, İrlanda'daki Filistin misyonunun statüsünü büyükelçiliğe yükseltecek ve Filistin devletinden İrlanda'ya bir büyükelçi atanmasına izin verecek." ifadesine yer verdi.

Sanchez ayrıca, İspanya'nın Filistin'i tanımasının, "dost bir ülke" olarak gördüğü ve "mümkün olan en güçlü ilişkiyi geliştirmek" istediği İsrail ile ilişkilerini tehlikeye atmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

İSPANYOL SİYASETÇİLERDEN KARARA TEPKİ GÖSTEREN İSRAİL'E CEVAP

İspanya İkinci Başkan Yardımcısı ve Çalışma ve Sosyal Ekonomi Bakanı Yolanda Diaz, İsrail Dışişleri Bakanı Yısrael Katz’ın İspanya’nın Filistin’i devlet olarak tanıması ile ilgili yorumlarına tepki gösterdi.

İsrail Dışişleri Bakanı Yısrael Katz, İspanya Hükümeti’nin Filistin’i devlet olarak tanıma kararı sonrası açıklamalarda bulunarak, “İspanya Başkan Yardımcısı Yolanda Diaz, İsrail Devleti'nin ortadan kaldırılması ve nehirden denize kadar bir Filistin İslamcı terör devletinin kurulması çağrısında bulunuyor” ifadelerini kullanmıştı.

Yolanda Diaz, açıklamalara tepki göstererek, “İnsan haklarına olan bağlılığımız herhangi bir tehdit nedeniyle durmayacaktır. Sesimizi kısmayacağız ya da hükümetimizin eylemlerini durdurmayacağız. Önemli olan tek şey ateşkesin sağlanması, savaş suçlarının kovuşturulması ve soykırımın durdurulmasıdır” dedi.

5 AVRUPA ÜLKESİ DAHA FİLİSTİN'İ TANIYACAK

Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed Mustafa, yakında beş Avrupa ülkesinin daha Filistin devletini tanıyacağını açıkladı. Şarku'l Avsat'a özel açıklamalarda bulunan Mustafa, “Bu ülkeleri, kendileriyle görüşülmekte olan diğer önemli ve uluslararası açıdan dengeli Avrupa dışı ülkeler izleyecek. Bunlar da yakında Filistin devletini tanıyacak, bazıları için süreç birkaç ay sürebilir” dedi.

Norveç Dışişleri Bakanı: Filistin'i tanımayı düşünen başka Avrupa ülkeleri de varNorveç Dışişleri Bakanı: Filistin'i tanımayı düşünen başka Avrupa ülkeleri de var

3 ülke Filistin'i tanıma kararı aldı! İsrail bakın ne yaptı!3 ülke Filistin'i tanıma kararı aldı! İsrail bakın ne yaptı!

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 243
  • erkut 4 hafta önce Şikayet Et
    ooo yeni oyuna gellll
    Cevapla
  • Das 1 ay önce Şikayet Et
    Dogru karar vermisler simdi almanya fransa ingiltere de tanimali
    Cevapla
  • Kamil 1 ay önce Şikayet Et
    Kuzey Avrupa ülkesi Norveç ile yakınlaşabiliriz . Böylesi güzel hadiseler , yakınlaşmaya ve dostane ilişkiler geliştirmeye vesile olabilir .
    Cevapla
  • Turan ÇAKAR 1 ay önce Şikayet Et
    TÜRKİYE VE TÜRK DEVLETLERİ FİLİSTİNİ NEDEN TANIMIYOR?İSLAM ÜLKELERİ FİLİSTİNİ NEDEN TANIMIYOR?NE BEKLİYORLAR nE?
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Heyyy millet biz 1988 Turgut Özal ile tanımışız zaten. Boş yere sallamayın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Almanya'dan tepki çeken karar! Türkiye hazımsızlığı baş gösterdi
Profesyonel hırsız açıkladı: İnsanların yaptığı 6 büyük güvenlik hatası