Sheinbaum, Meksika'nın ilk kadın devlet başkanı seçildi

Meksika'da düzenlenen devlet başkanı seçiminde 61 yaşındaki Claudia Sheinbaum yarışı önde götürerek zafer elde etti.

GİRİŞ 03.06.2024 09:58 GÜNCELLEME 03.06.2024 12:08
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Yahudi asıllı olan Claudia Sheinbaum, görevden ayrılan Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador'un sol eğilimli partisi Morena'nın kurucularından biri.

Meksika'da ilk kez bir kadın seçimlerde devlet başkanı seçildi. Seçimleri kazanan Claudia Sheinbaum ülkenin ilk kadın başkanı oldu. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre Sheinbaum, oyların yaklaşık yüzde 60'ına sahip.

Pek çok kişi onu halen başkan olan Andrés Manuel López Obrador iktidarının bir uzantısı olarak görüyor. Obrador, seçim kampanyasında Sheinbaum'u desteklemişti.

Ancak Sheinbaum, Meksikalıları en çok endişelendiren yolsuzluk, güvensizlik ve yüksek suç oranlarından bıkmış bir seçmen kitlesini ikna etmeyi başardı.

Kampanya süresince kendisine yakıştırılan "elitist imajı" yansıtmaktan kaçınan Sheinbaum, kendisini halkın adayı olarak gösterdi.

Analistlere göre geleneksel partilerin yıpranması ve gelecek vaadeden bir rakibinin olmaması Sheinbaum'a seçimi kazandıran ana etken oldu.

CLADUİA SHEİNBAUM KİMDİR?

Yahudi asıllı olan Claudia Sheinbaum, görevden ayrılan Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador'un sol eğilimli partisi Morena'nın kurucularından biri.

2015'te yüzde 48 oyla Mexico City'nin hükümet başkanı oldu.

Fizik ve ardından enerji mühendisliği eğitimi almış olan Sheinbaum, doktora eğitimi için bir süre Kaliforniya Üniversitesi'nde araştırma yaptı.

Euronews İspanyolca servisinin görüşlerine başvurduğu siyasi analistler Sheinbaum'u seçmenleri ikna etmek için"Morena'nın popülist söylemini benimseyen", seçimlere iyi hazırlanmış bir aday olarak tanımlıyor.

Siyasi danışman Jordi Sarrión, "Sosyal medya hesaplarına girerseniz, paylaşılan fotoğraflara bakarsanız göreceksiniz, kampanya sırasında kendisini 'halkın adayı'** olarak gösterdi, bu popülist söylemi satmaya çalıştı" diyor.

Sarrión gibi diğer siyasal iletişim uzmanlarına göre, elitist imajından uzaklaşan Claudia Sheinbaum, "kampanyasını insanileştirmeye" çalıştı ve bundan başarılı oldu.

KAYNAK: AA, EURONEWS
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 9
  • Kızıl Elma 3 hafta önce Şikayet Et
    Meksika'daki Yahudi nüfusu yüzde 1 bile etmiyor nasıl olurda Meksika başkanı bir Yahudi kadın oluyor..!
    Cevapla
  • Türk Vatandaşı 3 hafta önce Şikayet Et
    Başına yahudi seçen başına çorabı ördürür. İki iki daha dört.
    Cevapla
  • fevzi 3 hafta önce Şikayet Et
    bu meksikalıların kıt akıllı olduğunu gösteriyor
    Cevapla
  • Gerçekler 3 hafta önce Şikayet Et
    Siyonistler ilgili ülkelerdeki satın aldıkları medya güçleri ile seçilmesini istedikleri kriptoyu bir güzel parlatıyorlar, her yerde onun reklamını görmeye başlıyorsun, Meksika'da Yahudi nüfusu yüzde 1 bile etmezken Yahudi kökenli bir kadın başbakan oldu, aynısı Ukrayna ve Arjantin gibi ülkelerde de oldu. Siyonist fonlu medyaya Türkiye dikkat etsin, kimi parlattıklarını biliyorsunuz..
    Cevapla
  • Misafirr 3 hafta önce Şikayet Et
    Şu yahudilerin girmediği yer kalmamış. Allah tez zamanda hepsinin belasını versin inşallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Batı'ya tarihi yeniden yazdıran Türk: Fuat Sezgin
İsrail'in uykularını kaçıracak uyarı: Yok edici bir savaş başlar