YPG Suriye'de yasa dışı seçimi erteledi

ABD destekli terör örgütü YPG/PKK 11 Haziran’da düzenleyeceği sözde seçimleri ertelendi. Türkiye'nin kararlı duruşu ABD ve terör örgütüne geri adım attırdı.

GİRİŞ 06.06.2024 11:20 GÜNCELLEME 06.06.2024 12:06
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

Güvenlik kaynakları, terör örgütü PYD/YPG'nin 11 Haziran'da yapmayı planladığı yasa dışı seçimin ertelendiğini açıkladı. 

Örgütten yapılan açıklamada da “Seçim sürecine iştirak eden partiler ve siyasi koalisyonlar seçimlerin ertelenmesi için ÖY/YSK’ya başvuruda bulundu. Bu kapsamda, demokratik bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla seçimler Ağustos 2024’e ertelendi” denildi.

ABD'nin bu adımına dikkat! Türkiye sınırında sinsi oyunABD'nin bu adımına dikkat! Türkiye sınırında sinsi oyun

TÜRKİYE'NİN KARARLI DURUŞU SONUÇ VERDİ

Türkiye, 30 Mayıs’ta yapılması planlanan yerel seçim kararına sert tepki göstermişti.

Suriye’nin kuzeyinde kurulmaya çalışılan PKK yönetiminde olacak bir devletin engellenmesi için her türlü girişim yapıldı.

Ayrıca, 2015 yılında kabul edilen BMGK’nın 2254 sayılı kararına da karşı atılan “yerel seçim” adımını PYD/YPG, ertelemek durumunda kaldı.

Cezire, Deyr Ez Zor, Rakka, Tabka, Fırat, Münbiç ve Afrin’in Şehba bölgelerinde yapılması planlanan yerel seçim yoğun dış baskılardan dolayı 11 Haziran 2024’e ertelendi.

Türkiye itirazlarına devam etti. Gerekli diplomatik görüşmeler yapıldı. Türkiye’nin sınır güvenliği ve bölge halkının huzuru için atılması gereken her adım atıldı.

Türkiye’nin son ana kadar olmaması için mücadele verdiği sözde “yerel seçim” bir kez daha ertelendi ve 11 Haziran’da yapılmama kararı alındı.

Türkiye’nin kararlı tavrını gören bölgedeki aşiret, kabile ve topluluklar da PYD/YPG’nin seçim kararını protesto etti.

Barzani PKK/YPG'nin korsan seçiminde tarafını seçtiBarzani PKK/YPG'nin korsan seçiminde tarafını seçti

Korsan seçim hazırlığı: PKK devleti için çizilen harita Rusya ve Esad'a sunulduKorsan seçim hazırlığı: PKK devleti için çizilen harita Rusya ve Esad'a sunuldu

SÖZDE YEREL SEÇİM İÇN DESTEK GÖREMEDİLER

İlk boykot açıklaması Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS)’nden geldi. Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) de seçimlere katılmayacağını açıkladı.

Diğer siyasi yapılar da boykot kararına destek verdi. Türkiye’nin karşı çıkması ile bölgede oluşan güç birliği uluslararası mecralarda da karşılık buldu.

Sözde seçime karşı bölgede başlayan protestoların artması ile ABD’de tavrını belli etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, 11 Haziran'da düzenleyeceği sözde yerel seçimlere ilişkin adil, serbest ve şeffaf bir seçim ortamının bulunmadığı değerlendirmesini yaptı.

Planladıkları “yerel seçim” için ABD’nin de desteğini göremeyen PYD/YPG’de iç çatırdamalar başladı. Hiçbir destek göremeyen PYD/YPG sonunda seçimin “ertelenmesi” kararına vardı. Yapılan açıklama ile seçim Ağustos 2024’e ertelendi.

PKK'nın korsan seçim hamlesi sonrası ABD'den açıklamaPKK'nın korsan seçim hamlesi sonrası ABD'den açıklama

MSB kaynaklarından korsan seçim hazırlığındaki PKK/YPG'ye: Tamamen bertaraf edileceklerMSB kaynaklarından korsan seçim hazırlığındaki PKK/YPG'ye: Tamamen bertaraf edilecekler

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 57
  • ffff 3 ay önce Şikayet Et
    faşist ve talibancılar bu katil pkk yı oraya siz ESATI devireceğiz diye babanız Amerika ile ortaklaşa getirdiniz kıvırman şimdi
    Cevapla
  • bülent korkmaz 3 ay önce Şikayet Et
    bu gün erteledi ama ilk fırsatta yapacaklar türkiye yumuruğunu balyoz gibi vurmalı orada kim varsa
    Cevapla
  • Bir Akıncı 3 ay önce Şikayet Et
    Abd ve batının islam düşmanı iki ayaklı kuduz köpekleri, yapılacak genel harekatı hasretle bekliyoruz. Allah cc izni ile zafer inananlarındır ABD ve batılı iki ayaklı kuduz itlere karşı. Kâfir sürüsüne karşı verilecek bu savaşta bizede şehadet nasip olur inşallah,.
    Cevapla
  • Steve1453 3 ay önce Şikayet Et
    O günü beklemeden operasyon yapılmalı
    Cevapla
  • ekrem 3 ay önce Şikayet Et
    2 ay ertelemişler , bu mu kararlı duruşun sonucu ! Harekat alanlarını coğrafi olarak birleştrin , güvenliği ÖSO ya verin , Kerpiç biriket konteyner neyse , hızlıca kurulup bizdeki suriyelileri topraklarına geri gönderin , Sivil yaşam çoğalmalıki , Terör faaliyetlerine girişemesinler ,Yoksa er yada geç o seçim yapılır , ıraktaki benzer bir yapı Suriyede ortaya çıkar ,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan yasaklı yemin metni okuyan teğmenlere: Bu kılıçları kime çekiyorsunuz
Süper Lig devinden Sadio Mane bombası! Başkan bizzat devrede