İspanya'dan İsrail'e karşı yeni adım! Müdahil olacaklar

İspanya, Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'in Gazze'de soykırımla suçlandığı davaya müdahil olacağını duyurdu.

GİRİŞ 06.06.2024 11:52 GÜNCELLEME 06.06.2024 12:25
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

İspanya, İsrail'i Gazze Şeridi'nde soykırım yapmakla suçlayan Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı (UAD) önündeki davasına katılacağını duyurdu. Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares'in Perşembe günü yaptığı duyuru, İspanya'nın davaya katılan ilk Avrupa ülkesi olacağı anlamına geliyor. 

DAVA NE ZAMAN AÇILDI? 

Güney Afrika tarafından 29 Aralık’ta açılan davada, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki eylemlerinin "soykırım niteliğinde" olduğu vurgulandı. Dava dilekçesinde, İsrail’in "Gazze'deki Filistinlileri daha geniş bir ulusal, ırksal ve etnik grubun parçası olarak yok etmeye yönelik özel bir niyete" sahip olduğu savunuldu.

İspanya'dan İsrail'e füze: O konsolosluk İsrail'den önce vardıİspanya'dan İsrail'e füze: O konsolosluk İsrail'den önce vardı

İspanya, İrlanda ve Norveç Filistin'i tanıdıİspanya, İrlanda ve Norveç Filistin'i tanıdı

İsrail'in, BM Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini belirten Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarının derhal askıya alınması için, ihtiyati tedbir kararı çıkarılmasını istedi. Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail hükümetinin Gazze’deki uygulamalarını kendi ülkesindeki “apartheid (ırk ayrımcılığı) rejimiyle” kıyaslıyor. 

DAVAYI NEDEN GÜNEY AFRİKA AÇTI?

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, İsrail hükümetinin Gazze’deki uygulamalarını Güney Afrika apartheid rejimiyle karşılaştırarak, Filistinlilere tam destek vermesinin ardından, her iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler askıya alındı. Güney Afrika, Pretoria’daki İsrail Büyükelçiliği’ni kapattı.

Hem İsrail hem de Güney Afrika, Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Sözleşmesi’ni imzalayan iki ülke olduğu için, Cyril Ramaphosa yönetimi, dava konusunda inisiyatif aldı. Çünkü 1948’de imzalanan BM Soykırım Sözleşmesi, taraf ülkelere "soykırım suçunu önleme ve cezalandırma" yükümlülüğü getiriyor. Güney Afrika yönetimi, bu sözleşmeden doğan yükümlülüğe dayanarak İsrail aleyhine "soykırım" suçlamasıyla dava açtı.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 23
  • Reşo 3 hafta önce Şikayet Et
    İspanya vicdanlı bir ülke enazından bazı Arap lardan daha cesur
    Cevapla
  • harun fettah 3 hafta önce Şikayet Et
    Helal olsun ispanyaya bir Arap ülkesi bu cesareti gösteremiyor demekki araplarin hepsi siyonistlerin itleridir ama bu savaş araplarida yakacak yakında petrolü kessinler bakın bu savaş hemen biter
    Cevapla
  • ALLAH dostu 3 hafta önce Şikayet Et
    Arkadaşlar kıyamet günü yaklaşıyor herkes paçasını kurtarmaya baksın, tek çare, tek kurtuluş, ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHA İMAN EDİP TEVBE EDİP TESLİM OLUP KURANI KERİME GÖRE YAŞAMAK KALIYOR ALLAH HİDAYET VERSİN ALLAH NURUNU TAMAMLAYACAKTIR ALLAH AZİZDİR HAKİMDİR ALLAH MUTLAK BÜYÜKTÜR GÜÇ ve KUVVET SAHİBİDİR ALLAH MUTLAK GALİPTİR ALLAH MUTLAK YÜCEDİR
    Cevapla
  • mert 3 hafta önce Şikayet Et
    acaba bu haberi okuyan müsluman ülkeri hicmi utanmiyorlar???
    Cevapla
  • Kamil 3 hafta önce Şikayet Et
    Türkiye - İspanya birlikte mazlum , zaiyat ve mülk tespit komisyonu kurabiliriz . Birlikte , Filistinlilere ait olan emvalleri , zarar ve ziyanlarını tespit ederiz .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kayseri'deki olaylarda 10 polis yaralandı!  Vali Çiçek'ten halka son dakika çağrısı
Bursa'da anız yangını: Üniversiteye sıçradı, öğrenciler valizleriyle bölgeyi terk etti!