DSÖ'den başıboş köpek ve kuduz açıklaması

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, kuduz vakalarının yüzde 99'unun köpeklerden bulaşma yoluyla meydana geldiğini belirterek, "Bu yüzden sahipsiz köpek popülasyonuyla ilgilenmek ve aşılanmaları kritik önem taşıyor." dedi.

GİRİŞ 10.06.2024 12:49 GÜNCELLEME 10.06.2024 15:18
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, sahipsiz köpeklerin bakımı ve kuduz gibi hastalıklara ilişkin konuştu.

Uzun yıllardır köpeklerin insanlarla birlikte yaşadığına dikkati çekip bir arada yaşamaktan kaynaklı başta kuduz olmak üzere bazı hastalıkların köpeklerden insanlara geçme ihtimalinin bulunduğuna işaret eden Harris, DSÖ, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (WOAH), Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile tamamen kuduza odaklanan bir grup tarafından "kuduz hastalığını önleme programı ve stratejisinin" geliştirildiğini dile getirdi.

SAHİPSİZ KÖPEK VE KUDUZ SORUNU

Harris, bu stratejinin amacının kuduz hastalığının endemik olduğu ülkelerdeki tüm köpek popülasyonlarının aşılanması olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Kuduz vakalarının yüzde 99'u, köpeklerden insanlara bulaşma yoluyla meydana geliyor. Bu yüzden sahipsiz köpek popülasyonuyla ilgilenmek ve aşılanmaları kritik önem taşıyor. Bazı ülkeler, onları öldürme (uyutma) yoluna gidiyor, bu da etkili olmuyor. Sokak köpeklerinizin sayısını azaltmak istiyorsanız veteriner servislerinizle görüşebilirsiniz ancak en önemlisi insanlara bulaşma ihtimali olan hastalıklara karşı aşılamaktır."

Sahipsiz köpeklerin diğerlerine göre daha sağlıksız olma ihtimalinin yüksekliğine dikkati çeken Harris, hayvanların yiyecek bulamadıklarını ve zor şartlarda yaşadıklarını söyledi.

Harris, iyi bir aşılama sistemiyle birçok ülkede kuduz riskini azaltmayı başardıklarının altını çizerek, "Ne yazık ki çoğunlukla Asya ve Afrika'da kuduz nedeniyle her yıl on binlerce ölüm vakası kaydediliyor ve bunların çoğu 15 yaşın altındaki çocuklar. Kuduz hastalığının endemik olduğu bir bölgedeyseniz tüm köpeklerin çok etkili ve güvenli aşı olmasını sağlamak için çalışmalısınız." diye konuştu.

İyi bakılmayan, yemek bulabilmek ve hayatta kalabilmek için mücadele eden hayvanların büyük popülasyonlarının her zaman sorunlara yol açacağına dikkati çeken Harris, sahipsiz köpek popülasyonun bulunduğu bölgelerde sorumluluk alınması gerektiğini vurguladı.

"DOĞRU ŞEKİLDE BAKIM, İNSAN SAĞLIĞINI KORUMANIN EN İYİ YOLUDUR"

Harris, veterinerlik hizmetleriyle sahipli/sahipsiz köpeklerin sağlık durumlarının kontrol edildiğini, özellikle kuduz gibi sorun olabilecek hastalıklara karşı aşılama programlarının başarı sağladığını vurguladı.

Köpeklerin kısırlaştırılmasının da sayılarını kontrol etmek için etkili önlem olduğuna dikkati çeken Harris, çok sayıda yavrulamalarının topluluklar üzerindeki baskıyı artırdığını söyledi.

Harris, "Esasen sahipsiz köpek popülasyonuyla ilgili doğru şekilde bakım, insan sağlığını korumanın iyi bir yoludur. Hayvanlara zarar vermek sorunu çözmez. Bu, köpeklerin insanlardan korkacakları, kaçacakları veya daha saldırgan olacakları anlamına gelir." dedi.

Hayvanların sağlığının korunmasının, insan sağlığına da katkı sağlayacağına işaret eden Harris, Kovid-19 salgını sürecinde bakımlarıyla ilgili aksamaların sorunlara neden olduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 15
  • bacanak 3 ay önce Şikayet Et
    Ben evimde kedi besliyorum ama sokakta başı boş sahipsiz köpek istemiyoruz insan dan daha değerli canlı olamaz aşırı hayvanseverlere bakın hepsi egoist ve bencil insan düşmanı insanlarla diyalog kuramayan kişiler
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    akli olan turist tr ye gelmez
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    her canlı önemli fakat en önemlisi insan hayatı telef edilsin hepsi Yeter bıktık
    Cevapla
  • Fahri özcan 3 ay önce Şikayet Et
    Bende hayvanları sevi yorum ama bir çocuĝu öldüren hayvanı değil o yüzden zararlı bir hayvanı itlaf etmek gayet normal olmalı
    Cevapla
  • Das 3 ay önce Şikayet Et
    Dsö nün cani cehenneme unesco frontex in cani cehenneme bm bmgk cani cehenneme nato nun cani cehenneme avrupa insan haklari uad cani cehenneme hepsi yabani batinin cikarlarina calisan örgüt adaletsiz sahtekar örgüt
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Yusuf Tekin'den canlı yayında açıklamalar
Bakan Şimşek'ten eleştirilere yanıt: Ciddi bir karalama var