BM Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu'ndan İsrail kararı

BM Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu, İsrail'in Gazze'de Filistinlileri toplu imha dahil savaş suçları işlediğini açıkladı.

BM Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu'ndan İsrail kararı
BM Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu'ndan İsrail kararı
GİRİŞ 12.06.2024 10:53 GÜNCELLEME 12.06.2024 16:58
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı İşgal Altındaki Filistin Topraklarına ilişkin Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu, Gazze'deki durumla ilgili yeni bir rapor yayınladı. Raporda, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de gerçekleştirilen askeri operasyonlar ve saldırılar sırasında işlenen savaş suçlarından ve insanlığa karşı suçlardan sorumlu olduğu belirtildi. Komisyon, Filistinli silahlı grupların da İsrail'de işlenen savaş suçlarından sorumlu olduğunu kaydetti.

Soruşturma Komisyonu, İsrail'in Gazze'de savaş yöntemi olarak aç bırakma, cinayet veya kasıtlı adam öldürme, kasıtlı olarak sivillere ve sivil nesnelere yönelik saldırılar düzenleme, göç etmeye zorlama, cinsel şiddet, işkence ve insanlık dışı veya acımasız muamele, keyfi gözaltı ve insan onurunun ihlali gibi savaş suçları işlediğini tespit etti.

KATLİAM, İŞKENCE, İNSANLIK DIŞI MUAMELE

Komisyon raporunda, Filistinli erkeklere ve erkek çocuklara yönelik katliam, cinsiyete dayalı zulüm, cinayet, zorla göç, işkence ve insanlık dışı muamele gibi insanlığa karşı suçların da işlendiği kaydedildi.

Nüfusun yoğun olduğu bölgelerde tahrip gücü yüksek ağır silahların kasıtlı olarak kullanılmasının sivil nüfusa yönelik kasıtlı ve doğrudan bir saldırı olduğu vurgulanan raporda, “Soykırıma doğrudan ve açık bir şekilde teşvik, saldırıların gerçekleştirilmesi konusunda doğrudan yetkisi olmayan kişiler tarafından gerçekleştirilse bile uluslararası hukuka göre bir suçtur. Ayrımcılığa, düşmanlığa veya şiddete teşvik, uluslararası insan hakları hukukunun ciddi bir ihlalidir ve uluslararası suç teşkil edebilir” ifadesi kullanıldı.

"İSRAİL KUŞATMAYI SİLAH HALİNE GETİRDİ"

Filistinli siviller için açılan tahliye yolları ve güvenli olarak belirlenen alanların İsrail güçleri tarafından sürekli olarak saldırıya uğradığı aktarılan raporda, “Komisyon, İsrail'in sivil halka karşı toplu cezalandırma anlamına gelen 'tam kuşatma' uyguladığını tespit etti. İsrailli yetkililer kuşatmayı silah haline getirerek su, yiyecek, elektrik, yakıt ve insani yardımın kesilmesi de dahil olmak üzere yaşamsal ihtiyaçların sağlanmasını stratejik ve siyasi kazanımlar için kullandı” denildi.

Raporda, İsrail güçlerinin Batı Şeria'da cinsel şiddet, işkence, insanlık dışı veya acımasızca muamele, kişisel onura hakaret eylemlerinde bulunduğu bunların da savaş suçu kapsamına girdiği belirtildi. Komisyon, ayrıca İsrail hükümetinin ve İsrail güçlerinin Batı Şeria'daki Filistin halkına yönelik yerleşimci şiddetine izin verdiğini ve teşvik ettiğini tespit etti.

"İSRAİL SALDIRILARINI DURDURMALI"

Komisyon Başkanı Navi Pillay yaptığı açıklamada, "Suç işleyen herkesin hesap vermesi zorunludur. Her iki tarafın da saldırganlık ve misilleme dahil olmak üzere tekrarlayan şiddet döngülerini durdurmanın tek yolu, uluslararası hukuka net bir şekilde uyulmasını sağlamaktır" dedi. İsrail'e yüzlerce sivilin hayatını kaybetmesine ve yüz binlerce kişinin güvenli olmayan yerlere yeniden zorla göç ettirilmesine neden olan Refah'a ve Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurması çağrısında bulunan Pillay, "Hamas ve Filistinli silahlı gruplar derhal roket saldırılarını durdurmalı ve tüm rehineleri serbest bırakmalıdır” ifadesini kullandı.

BM Uluslararası Soruşturma Komisyonu, İsrail hükümetine derhal ateşkes uygulaması, Gazze'ye yönelik ablukayı sonlandırması, insani yardımların ulaştırılmasını sağlaması, sivilleri ve sivil altyapıyı hedef almayı durdurması çağrısında bulundu.

GAZZE SAVAŞI

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde sivil yerleşim yerleri, hastane, okul ve yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı barınakları da hedef alan saldırılarını sürdürüyor. Yalnız saldırılarla sınırlı kalmayan İsrail, abluka altında tuttuğu Gazze'ye insani yardımların girişini de engelleyerek halkı açlığa mahkum ediyor.

KAYNAK: AA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 49
  • HIDIR BUDUR 2 ay önce Şikayet Et
    Tırışkadan tayyare "Birle-şe-me-miş Devlerler Örgütü". Hepinize yazıklar olsun. Kuruplarda zor durumda olan "fok balıkları için" seferber olursunuz amaaa böyle insani bir konuda hepiniz kuyruğunuzu apış aranıza sıkıştırırsınızzz !!!
    Cevapla
  • Alim 2 ay önce Şikayet Et
    Dünyada binlerce bebek çocuk ve masum insan katledilirken, binlerce aç sefil, yetim yoksul, yardıma muhtaç insan varken, zekatını veremediğiniz ve Biriktirdiğiniz ihtiyaç fazlası altınlar, öteki dünyada cehennemde yakıt olarak size dönebilir... ALLAH MUHAFAZA ALLAH HİDAYET VERSİN.
    Cevapla
  • Fatih 2 ay önce Şikayet Et
    O ki diplomasi ateşkes barış savaşın durması hukuksal boyutları dahil hala itrail devam ediyorsa he işte o zaman onların anlayacağı dil savaş dilidir ve tüm islam alemi birleşip bu vahşeti durdurmada kararlı olmalı ve yardım tırları ile birlikte askeri birliklerde emniyetlerini alarak içeri girmelidir bitane uçak havalanırsa yada askere mermi atılır sa da işte ozaman gereken yapılmalıdır
    Cevapla
  • hhüseyin 2 ay önce Şikayet Et
    BM nin israile karşı yaptırımını görme zamanı
    Cevapla
  • Said 2 ay önce Şikayet Et
    Avrupadan İnsanlık beklemek ! Sanki ne olduklarını bilmiyorlar! KOMİK
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Depreme hazırlık bir beka meselesidir
Esnek çalışma geliyor: Sosyal güvenlik sistemi masada! Kıdem tazminatı tartışması sürecek