İsrail boykotunda muhteşem oran

  • GİRİŞ16.06.2024 06:16
  • GÜNCELLEME18.06.2024 06:11

İsrail'in Gazze'deki katliamları arttıkça, uluslararası vicdanda kıpırdanmalar yaşanıyor. Ülkelerinde sokakları dolduran, protestolar yapan, İsrail'i ve Netanyahu'yu savaş suçlusu ilan eden halklar, İsrail ve İsrail'e destek veren markaları da boykot ediyor.

Boykot edilen firmalar, hem maddi hem de itibar açısından ciddi zararlara uğruyor. Buna, son günlerde yayımlanan rakamlar üzerinden sadece bir örnek verecek olursak, dünyaca ünlü kahve markası Starbucks, Amerika'da bile eksiye düştü. Boykot çağrıları sebebiyle zor günler geçiren şirketin 2024'ün başında dünya çapındaki satışları yıllık olarak yüzde 1,8 düşüş yaşarken, firmanın en büyük ve en önemli pazarı olan ABD'de satışlar yüzde 3 azaldı; bu Starbucks için 2008'deki mali krizden bu yana yaşanan en büyük zarar olarak kayıtlara geçti.

Ünlü markalara uygulanan halk boykotu, Halkla İlişkiler şirketi Edelman'ın son araştırmasına da yansıdı. Edelman'ın 13-24 Nisan tarihleri arasında 15 ülkede 15 binden fazla katılımcıyla yaptığı Güven Barometresi, tüketicilerin satın alma kararlarını verirken siyaseti, toplumsal olayları giderek daha fazla dikkate almaya başladığını ortaya koydu.

Araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 75'i, markaların politik veya politik amaçlı olduğu belirtilen eylemler yaptığını düşünüyor. Yine bu tüketicilerin yarısından fazlası, bir markanın toplumsal meseleleri ele alış biçimine de çok önem veriyor. Bu sebeplerden dolayı ürünleri; markaların politikalarına göre satın aldıklarını, seçtiklerini veya uzak durduklarını söyleyen katılımcıların sayısı geçen yıla göre 2 puan artarak yüzde 60'a yükselmiş araştırmada.

Dünya genelinde yapılan araştırmaya katılan her üç kişiden biri de Gazze'deki savaşta bir tarafı desteklediğini düşündüğü markaları boykot ettiğini söyledi. Bu, İsrail gibi dünyanın her yerinde etkili olan, siyaset üreten; düşünce kuruluşlarıyla, medyayla halkları yönlendirme kapasitesine sahip bir ülkeye karşı önemli bir zafer kanımca.

Boykot, zaman zaman bizlere anlamsız ya da etkisizmiş gibi gelebilir. "Ben tek başıma ne kadar etkili olabilirim?" diye kendimize sorabiliriz. O zaman bu istatistiği aklınıza getirmenizde fayda var.

Tüketim alışkanlığını, vicdan temeli üzerine bilinçle dizayn eden üçte birlik kısım içinde olduğunuzu unutmayın.

Sağlıcakla kalın.

Yorumlar52

  • Demir 2 gün önce Şikayet Et
    Elhamdülillah ben kardeslerim ve çocuklarım dikkat ediyoruz masum çocuklar i vuran işkence eden isgalci israile bir sakiz parasi bile yok
    Cevapla
  • Betül 2 hafta önce Şikayet Et
    İsrail için savaşanlar vatandaşlıktan çıkarılsın. Filistin'de soykırım yoktur diyenler vatandaşlıktan çıkarılsın. Suç sayilsin Filistin'de soykırım yoktur demek.
    Cevapla Toplam 17 beğeni
  • Caner Kara 2 gün önce Şikayet Et
    Kesinlikle katılıyorum,doğru ve olması gereken de bu.
  • Erkan Harp 2 hafta önce Şikayet Et
    Bence boykot bu kadarla kalmamalı. Ülkemizde Türk adı altında Ahmet, Mehmet, Ayşe, Fatma ismini kullanan siyonistler de deşifre edilmeli. İsrail askeri olarak savaşan türk vatandaşı siyonistleri de türk vatandaşlığından çıkarılmalıdır.
    Cevapla Toplam 21 beğeni
  • Kaan 2 hafta önce Şikayet Et
    Ellerinize sağlık
    Cevapla Toplam 9 beğeni
  • Abdullah64 2 hafta önce Şikayet Et
    Bence manipülasyon var. Yüzde 3 ten çok fazladır kayıpları
    Cevapla Toplam 9 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat