İsrailli şirketler Paris'teki silah fuarından men edildi

Fransa'nın başkenti Paris'in kuzeyindeki Villepinte'de 17-21 Haziran tarihleri arasında düzenlenen uluslararası savunma ve kara güvenliği fuarı Eurosatory'ye İsrailli silah firmalarının katılımı asaklanmıştı.

GİRİŞ 19.06.2024 10:42 GÜNCELLEME 19.06.2024 11:32
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Eurosatory 2024 organizatörleri daha önce hükümet yetkililerinin Mayıs ayında İsrailli şirketleri yasaklayan kararına rağmen İsrail vatandaşlarının fuara katılabileceğini belirtmişti. Ancak cumartesi günü alınan bir mahkeme kararı ile İsrailli tüm katılımcıların katılımı yasaklandı.

Bobigny'deki Bölge Mahkemesi'nden yapılan açıklamada, İsrailli şirketlerin ve temsilcilerinin dünyanın en büyük silah fuarlarından birinde "İsrailli silah firmaları için aracı olarak" hareket edebilecekleri gerekçesiyle karar verildiği ifade edildi.

Mahkeme ayrıca, organizatörlere kararı Paris'in prestijli silah fuarının yakınında bulunan Villepinte Sergi Merkezi'nin girişlerine asmaları talimatını verdi.

Daha önce bir mahkeme, aralarında Association France Palestine Solidarite, Attac ve Stop Arming Israel'in de bulunduğu dört sivil toplum kuruluşu (STK) lehine karar vermiş ve İsrailli şirketlerin yanı sıra bu ülke çalışanlarının ya da temsilcilerinin fuara katılımının yasaklanmasını talep etmişti.

İSRAİL TARAFI TEPKİLİ

74 İsrailli firma, Paris'in kuzeyinde uluslararası havaalanı yakınındaki fuar alanında silahlarını sergilemeye hazırlanıyordu.

Güvenlik kurumları için iletişim ürünleri geliştiren ve fuara katılmayı planlayan İsrailli Cylinx şirketinin satıştan sorumlu başkan yardımcısı Elik Cohen karara tepki göstererek, "Bu, Avrupa'da çok önemli bir fuar, belki de en önemlisi ve biz yıllardır düzenli olarak katılıyoruz. Asıl sorun, başka fuarlar da olduğu için bizim fuara katılmamamız değil, fuara hazırlandığımız halde son anda iptal edilmesi." dedi.

Geçtiğimiz ay Fransa Savunma Bakanlığı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İsrail'in Refah'taki operasyonlarını durdurma çağrısı nedeniyle İsrailli şirketlerin Paris'teki fuarda ağırlanmasını uygun bulmamıştı. Bakanlık, Coges Event'e İsrail savunma sanayisinin fuarda stant açmasını yasaklamasını emretti ve "Fransa Cumhurbaşkanı'nın IDF'nin Refah'taki operasyonlarının durdurulması çağrısında bulunduğu göz önüne alındığında, İsrailli şirketleri Paris fuarında ağırlamak için koşullar artık uygun değil." dedi.

Karar, İsrail Hava Kuvvetleri'nin Refah'taki bir mülteci kampını bombalayarak en az 45 sivili öldürmesinin ardından geldi.

1967 yılında kurulan ve iki yılda bir düzenlenen Eurosatory'ye 150 ülkeden 1.700'den fazla firma ve 60.000 katılımcının gelmesi bekleniyor.

KAYNAK: EURONEWS
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 4
  • Said 1 hafta önce Şikayet Et
    Fransa’nın kendisi İSLAM Düşmanıdır. Sadece tepki çekmemek için yapılmış ikiyüzlü bir hamledir. Yoksa Fransa’ya kalsa Müslümanların Nefes bile almasını İstemezler.
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    bunların hepsi iki yüzlülük
    Cevapla
  • Kstmn37 1 hafta önce Şikayet Et
    Bu yetmez bunları FIFA,UEFA ve olimpiyatlardan tamamen men edeceksin. İnsanlıkla alakası olmayanın, spor un kardeşlik olduğu alanlarda ne işi var.
    Cevapla
  • Ahmed 1 hafta önce Şikayet Et
    Neden olacak şirin görünmek için. El altından zaten her türlü dalavereyi çeviriyorlar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Çorum'da 2 polisin yaralandığı feci kazanın görüntüleri ortaya çıktı
ABD'nin dünyaca ünlü gazetesinden Biden'ı şoke eden seçim çağrısı