BM Soruşturma Komisyonu: İsrail Gazze'de on binlerce çocuğu öldürdü

BM Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu: İsrail Gazze'de on binlerce çocuğu öldürdü ve sakat bıraktı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ise İsrail'in defalarca savaş hukuku ihlali yaptığını aktardı.

BM Soruşturma Komisyonu: İsrail Gazze'de on binlerce çocuğu öldürdü
BM Soruşturma Komisyonu: İsrail Gazze'de on binlerce çocuğu öldürdü
GİRİŞ 19.06.2024 13:22 GÜNCELLEME 19.06.2024 17:07

Birleşmiş Milletlerin (BM) işgal altındaki Filistin topraklarında işlenen suçları araştıran Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu Başkanı Navi Pillay, İsrail'in, Gazze'de on binlerce çocuğu öldürdüğünü veya sakat bıraktığını söyledi.

Pillay, BM İnsan Hakları Konseyi'nin 56'ncı Oturumu kapsamında komisyonun raporuna ilişkin düzenlenen interaktif diyalog toplantısında konuşma yaptı.

"İsrail, Gazze'de on binlerce çocuğu öldürdü veya sakat bıraktı" ifadesini kullanan Pillay, binlerce çocuğun da muhtemelen enkaz altında olduğunu dile getirdi.

İSRAİL ALTYAPIYI DA YOK EDİYOR

Pillay, İsrail'in saldırılarının, hastaneler, okullar ve temel hizmetler dahil çocukların refahı için gerekli olan altyapıyı da ciddi anlamda etkilediğini belirtti.

7 Ekim 2023'ten bu yana Filistin, İsrail ve diğer ülke vatandaşları binlerce kişinin öldüğünü ve yaralandığını kaydeden Pillay, binlerce Filistinlinin gözaltında olduğunu ve kimseyle görüştürülmediğini bildirdi.

Pillay, Gazze'de 120 İsrailli esirin olduğunu kaydetti.

Komisyon olarak 7 Ekim'den bu yana iki soruşturma yürüttüklerini dile getiren Pillay, bunlardan ilkinin Hamas ve diğer Filistinli silahlı grupların 7-8 Ekim tarihlerinde İsrail'deki saldırılarına, diğerinin ise 7 Ekim ile 31 Aralık 2023 tarihleri ​​arasında İsrail'in Gazze'deki saldırılarına yönelik olduğunu anlattı.

Pillay, İsrail'in, 7 Ekim'den itibaren Gazze'deki askeri saldırılarıyla ilgili İsrailli yetkililerin savaş suçlarından, insanlığa karşı suçlardan, uluslararası insani ve insan hakları hukuku ihlallerinden, sivillere ve sivil nesnelere yönelik kasıtlı saldırılardan sorumlu olduğu sonucuna vardıklarına işaret etti.

AÇLIĞI SAVAŞ YÖNTEMİ OLARAK KULLANIYORLAR

İsrailli yetkililerin, kasten öldürme, açlığı bir savaş yöntemi olarak kullanma, zorla nakil, Filistinli erkekleri ve erkek çocuklarını hedef alan zulüm, işkence ve insanlık dışı muamelelerden de sorumlu olduğunu vurgulayan Pillay, İsrail'in, Gazze Şeridi'ni topyekün kuşatmasının, su, gıda, elektrik, yakıt ve insani yardımlar dahil yaşamsal ihtiyaçların sağlanmasını, stratejik ve siyasi kazanımlar için silah haline getirdiğinin altını çizdi.

Pillay, şöyle devam etti:

"Gazze'deki çok sayıda sivil kaybının, sivil tesislerin ve altyapının geniş çapta tahrip edilmesinin, ayrım, orantılılık ve yeterli önlemlere ilişkin yasal zorunlulukları göz ardı ederek maksimum hasara yol açmaya yönelik kasıtlı bir stratejinin kaçınılmaz sonucu olduğunu tespit ettik. İsrail ayrıca nüfusun neredeyse tamamını zorla güvensiz ve yaşanmaz olan küçük kapalı alanlara nakletti. Nüfusun yoğun olduğu bölgelerde tahrip gücü yüksek ağır silahların kasıtlı kullanımı, sivil halka yönelik kasıtlı ve doğrudan bir saldırı teşkil ediyor."

İsrailli yetkililerin Gazze'deki operasyonlarının amacının "Hamas'ı yok etmek ve esirleri serbest bırakmak" olduğunu defalarca söylediğini hatırlatan Pillay, binlerce kişinin canı pahasına bu hedeflerin hiçbirinin büyük ölçüde gerçekleştirilemediğinin altını çizdi.

Pillay, işgal altındaki Batı Şeria'daki durumun da kötüye gittiğini, İsrail'in buradaki saldırılarını yoğunlaştırdığını ve yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik artan saldırılarına destek verdiğini vurguladı.

İSRAİL SAVAŞ HUKUKUNU DEFALARCA İHLAL ETTİ

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki katliamları BM kurumları tarafından kayıt altına alınıyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) Gazze'de gerçekleştirdiği ve çok sayıda sivilin ölümüne ve geniş çaplı tahribata yol açan 6 saldırıya ilişkin bir değerlendirme raporu hazırladı. 9 Ekim-2 Aralık 2023 tarihleri arasında ağır bombalar kullanılarak gerçekleştirilen ve konutları, bir okulu, mülteci kamplarını ve bir pazarı hedef alan saldırılarda en az 218 kişinin öldüğü belirtilen raporda, "Sivillerin zarar görmesini önleyecek ya da sivil kayıpları en aza indirecek savaş araçlarının ve yöntemlerinin seçilmesi gerekliliği, İsrail'in bombardımanlarında sürekli olarak ihlal edilmiş gözükmektedir" denildi.

"SİVİLLER VE SAVAŞÇILAR AYIRT EDİLMEDİ"

Sivil yaşamın ve altyapının uluslararası insani hukuk kuralları çerçevesinde güvence altına alındığı hatırlatılan raporda, "İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki çatışmalarda seçtiği yöntem ve araçlar, yoğun nüfuslu bölgelerde geniş alan etkisi olan patlayıcı silahların yaygın kullanımı da dahil olmak üzere siviller ile savaşçılar arasında etkili bir ayrım yapılmasını sağlayamamıştır” ifadeleri kullanıldı. İsrail'in birçok bölgede yüksek binaları tamamen çökertebilecek güçte patlayıcılar kullandığına değinilen raporda, bu kadar geniş bir alana etki eden patlayıcı bir silahın kullanılmasının yasaklanmış ve ayrım gözetmeyen bir saldırı anlamına geleceği belirtildi.

SİVİLLER HEDEF ALINIRKEN UYARI YAPILMADI

Raporda ayrıca, saldırıların 5'inde sivillere herhangi bir uyarı yapılmadığı belirtilerek, sivilleri korumaya yönelik “ihtiyatlılık” ilkesinin ihlal edildiğine dikkat çekildi.
Raporda, "Birden fazla farklı askeri hedefin bir bölgede bulunması, bir mahallenin tamamını askeri hedefe dönüştürmez. Çünkü bu, orantılılık ilkesini ve ayrım gözetmeyen saldırıların yasaklanmasını ihlal eder" denildi.

İSRAİL'E ÇAĞRI

İsrail'in olayları soruşturduğunu iddia etmesine rağmen kayda değer bir adım atmadığı belirtilen raporda, “IDF, raporda incelenen olayların çoğuyla ilgili gerçeklere dayalı soruşturmalar başlattığını iddia etse de bu son derece ciddi olayların ilkinin meydana gelmesinin üzerinden 8 ay geçti. Ancak hala ne olduğuna dair net bir açıklama yapılmamış ya da hesap verebilirlik anlamında bir adım atılmamıştır” ifadeleri kullanıldı. Raporda İsrail'e söz konusu olayları tarafsız şekilde soruşturma, ayrıntılı verileri kamuoyuna açıklama, sorumlulardan hesap sorma ve mağdurların tazminat haklarını güvence altına alma çağrısında bulunuldu.

 

KAYNAK: AA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar: Dünya maalesef çok korkunç bir karanlığa doğru gidiyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sisi Akdeniz’de dengeleri mi değiştiriyor?