Netanyahu için çember daralıyor

İsrail'de hükümetin koalisyon ortaklarının baskısı, hükümeti bir arada tutmaya çalışan Başbakan Binyamin Netanyahu'yu giderek daha zor durumda bırakıyor.

GİRİŞ 21.06.2024 12:42 GÜNCELLEME 21.06.2024 12:54
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

 İsrail'de hükümetin koalisyon ortaklarının baskısı, hükümeti bir arada tutmaya çalışan Başbakan Binyamin Netanyahu'yu giderek daha zor durumda bırakıyor.

İsrail meclisinin 120 milletvekilinden 64'ünün desteğiyle ayakta duran Netanyahu hükümeti, aşırı sağcı ortaklarının özellikle 7 Ekim sonrasında baskıları ve tehditleri sebebiyle dağılma tehlikesiyle karşı karşıya.

Tel Aviv hükümeti, Netanyahu'nun liderliğindeki Likud Partisi'nin yanı sıra ortodoks Yahudi partilerden Şas, Birleşik Tevrat Yahudiliği, aşırı sağcı partilerden Dini Siyonizm, Yahudilik Gücü ve Noam partilerinden oluşuyor.

Partilerin birbiriyle çelişen talepleri, siyasi kariyeri hükümetin devamına bağlı olan Netanyahu için tehdit ve şantaja dönüşüyor. Koalisyon ortaklarının talepleri sebebiyle, Netanyahu'nun Likud Partisi üzerindeki kontrolünün ciddi oranda azaldığı görülüyor.

ULTRA ORTODOKS YAHUDİLERİN ASKERE ALINMA SORUNU

Netanyahu hükümeti, Haredi halkının (Ultra Ortodoks Yahudiler) askere alınmasıyla ilgili yeni bir kanun tasarısı üzerinde çalışırken, Likud milletvekilleri ise düzenlemenin yetersiz olduğu düşüncesiyle karşı çıkıyor.

Tasarıya göre dini eğitim yoluyla askerliklerini tecil ettirebilen Haredilerin zorunlu askere alınma yaşı 26'da 21'e düşürülürken, Likud Partisi'nden Savunma Bakanı Yoav Gallant, Ekonomi Bakanı Nir Barakat ve milletvekili Dan Illouz zorunlu askerlik yasasını desteklemeyeceğini açıkladı.

Barakat, sosyal medya hesabından, "Savaşı kazanmak için daha fazla askere ihtiyac var." ifadelerini kullanarak, İsrail ordusunun Gazze'deki saldırıları için daha çok İsrail vatandaşının askere alınmasını istedi.

Milletvekili Illouz ise Netanyahu yönetiminin "hükümeti düşürme tehdidi" sebebiyle Likud Partisinin "kendi değerleriyle çatışan bir siyaset izlemeye zorlandığını" belirterek, Likud'dan birçok vekilin yasa tasarısına karşı oy kullanabileceğini vurguladı.

Askerlikten muafiyet yaşına kadar dini eğitim sebebiyle askerliklerini erteleten Harediler de yasa tasarısına tepki göstererek sıklıkla İsrail'deki zorunluk askerlik hizmetini protesto gösterileri düzenliyor.

- Haham Yasasına Şas Partisinden tepki

Netanyahu'nun çıkarmak istediği ve İsrail Meclisinde 18 Haziran'da görüşüleceği açıklanan Haham Yasası, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir başkanlığındaki aşırı sağcı Yahudi Gücü ile Likud partilerinin muhalefeti sebebiyle ertelendi.

Yasa tasarısının geri çekilmesi, Şas yetkilileri ve Likud vekilleri arasında İsrail meclisinde şiddetli tartışmalara yol açarken, Şas Partisi, "hükümetinin dağılmasının an meselesi" olduğu uyarısında bulundu.

Haham yasa tasarısı, İsrail'de görev yapan hahamların yerel yönetimler yerine Şas Partisinin kontrolündeki Din İşleri Başkanlığı tarafından atanmasını öngörüyor.

İsrail devlet televizyonu KAN ise Netanyahu ile Şas’ın lideri Haham Aryeh Deri'nin telefon görüşmesinde, Deri’in Netanyahu'yu koalisyonun kontrolünü kaybetmekle ve hükümetini Haredi halkı (Ultra Ortodoks Yahudiler) için zararlı olmaya başlamakla suçladığını aktardı.

Netanyahu sonraki gün paylaştığı görüntülü bir mesajda, "Birçok cephede savaşıyoruz. Büyük zorluklarla ve zor kararlarla karşı karşıyayız. Bu yüzden tüm koalisyon ortaklarına kendilerine mukayyet olma çağrısı yapıyorum." ifadelerini kullandı.

"Küçük politikaların ve yasaların zamanı değil" diyen Netanyahu, İsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırılarının devam ettiğini hatırlatarak koalisyon ortaklarından sakin olmalarını istedi.

 

Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Sadi 1 hafta önce Şikayet Et
    Mel un Bebek Katili Lanet Kavim Siyonistler Er veya Gec Yokolacaksiniz Cehenem Odunlari iki Yüzlü Munafik Abd İngiltere Almanya Fransa İtalya
    Cevapla
  • Vatan 1 hafta önce Şikayet Et
    Ne çembermiş ya aga .Bir daralmadı.Adamlar resmen dünyanın gözü önünde katliam yaptılar. Halen sözde Müslüman Devlet büykleri izliyor.Utanıyorum ulan sizlerden
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ronaldo'nun gözyaşları! Hatasını affedemedi
Bakan Yerlikaya duyurdu! Kayseri paylaşımları için soruşturma açıldı