Başörtüsünü yasaklayan Tacikistan yalnız değil! 'Örtü' yasağı her şekilde her yerde

Nüfusunun yüzde 98’i Müslüman olan Tacikistan’da başörtüsünün tamamen yasaklanmasıyla, inanç ve kılık kıyafet özgürlüğü kısıtlamaları bir kez daha gündeme geldi.

GİRİŞ 22.06.2024 17:49 GÜNCELLEME 25.06.2024 15:18
Bu Habere 365 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin 28 Şubat sürecinde yaşadığı zorbalık, farklı ülkelerde çeşitli uygulamalarla devam ediyor.

Özellikle Avrupa ülkelerine rastlanan örtü yasakları, ağırlıkla peçe ve burkaya yönelik uygulanıyor. Çoğunluğu Müslüman olan bazı ülkelerde de kadınların peçe veya burka giymeleri yasaklanmış durumda.

Saçın yanı sıra peçeyle yüzün tamamının örtülmesi Fransa, Hollanda, Almanya, Avusturya, Belçika, Norveç, Danimarka, Bulgaristan, Lüksemburg, İtalya, Çad, Gabon, Kamerun, Nijer, Kongo, Cezayir, Çin ve Sri Lanka’da kısmi olarak yasak.

İsviçre, Estonya, Letonya, Litvanya, Norveç ve İspanya’da Katalonya’nın bazı bölgelerinde örtünme yasakları getirilmiş fakat bunlar yargı kararıyla iptal edilmişti.

FRANSA BAŞI ÇEKİYOR

11 Nisan 2011’de peçe yasağını getiren Fransa, bu adımıyla Avrupa'da peçeyi yasaklayan ilk ülke oldu. Fransa 2023 yılında ise abaya (uzun elbise) yasağını uygulama kararı aldı.

Almanya’nın 16 eyaletinde öğretmenlerin başörtüsü takması yasak. Hesse eyaletinde bu yasak kamu çalışanlarını da kapsıyor. Bavarya bölgesinde, Şubat 2017’den itibaren bütün kamu binalarında, okullarda ve üniversitelerde burka gibi kıyafetlerle yüzün tamamen kapatılması yasak.

Kanada’nın Quebec eyaletinde hükümet, 21 Haziran 2019’da yürürlüğe koyduğu kanunla kamu sektörü çalışanlarının işteyken başörtüsü gibi dini içerikli semboller takmasını yasakladı.

Belçika'daki Flaman Toplumu Eğitim Konseyi (GO), 2009 yılında, ülkenin Flaman kesiminde ve kendi bünyesindeki bütün resmi okullarda başörtüsünü yasaklama kararı aldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), ortaokullarda uygulanan başörtüsü yasağı kararı aleyhine yapılan itirazı reddederek kararın, “düşünce, vicdan ve din özgürlüğünü” ihlal etmediğini savundu.

Fas’ta 2017 yılında burkanın giyilmesinin yanı sıra üretimi, satışı ve ithalatı yasaklandı.

_______________

TACİKİSTAN’IN 28 ŞUBAT’I

Daha önce kamu kurumlarında ve okullarda başörtüsü takılmasının yasaklandığı Tacikistan’da, tesettür tamamen yasaklanmıştı. Başörtüsünün giyilmesi, ithal edilmesi, satılması ve reklamıyla ilgili yasakları ihlal edenlere para cezası verilecek.

Tacikistan'da başörtüsüne yönelik baskı 2007'de başlamış, bazı kıyafetler okullarda yasaklanmış, daha sonra kural tüm kamu kurumlarını kapsayacak şekilde genişletilmişti. Tacikistan sakal uzatmayı da gayri resmi olarak yasaklamış ve binlerce kişinin sakallarının polis tarafından zorla tıraş edildiği bildirilmişti.

Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 365
  • Brics=Çin Truv Atı 4 gün önce Şikayet Et
    Birde içimizdeki çok bilmişler Çin=BRiCS kölesi Turan olmayı hayal ediyorlar hepiniz Çinleşeceksimiz yani dinsizleşeceksiniz Youtube "China will control the muslim world" arayın izleyin Çin islam dünyasına kontrolü geçirme derdinde BRiCS Çinin Truva Atı Ateist Çinin tezgahı!
    Cevapla
  • ibrahim 4 gün önce Şikayet Et
    türk devletlerinde sığınma talebi olan kapalı kadınları kabul etmeliyiz hatda ülkemizde sadece yaşlı ve kadın göçmenleri tutup değierlerini göndermeliyiz eli silah tutan insanlar tehlikleke arz edebilir
    Cevapla
  • Gürcüoğlu 5 gün önce Şikayet Et
    Tacikler siz ne ayaksiniz?? Islâm yerine ateist/deist yönetim olsun diyorsanız Allah ya islah etsin yada kahretsin. Bir kötülüğe aracılık eden yada yapan ahirette neyle karşılaşacak bilin yalnız! Ey tacik cumhurbaşkanı.
    Cevapla
  • ömer faruk 6 gün önce Şikayet Et
    TACİKİSTAN a hiç yakışmadı.Bir DEVLETi ayakta tutan DİNİ KURALLAR dır.Gerçekten yazık çok yazık.Artık bu alınan karardan sonra ALLAH ın gazabını bekleyin.Geçmiş olsun....
    Cevapla
  • Halil 6 gün önce Şikayet Et
    ALLAH CC GAZABI uzerinize olsun. Halkın 98 sözde müslüman.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
THY Başkanı Bolat: 1000 kabin memuru 900 pilot alacağız
5 bin yılda 1 gün tatil! 'Devre mülk' dolandırıcılığından görülmemiş detay