Sudan'ın çeşitli bölgeleri kıtlık riskiyle karşı karşıya

Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırmasından (IPC) yapılan açıklamaya göre bu alanlar, Sudan'ın bazı kısımları kıtlık riski altında.

GİRİŞ 27.06.2024 17:17 GÜNCELLEME 27.06.2024 17:37
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Küresel açlık gözlemcisinin yaptığı açıklamada geçen yıl Nisan ayında askeri gruplar arasında başlayan çatışmanın daha da artması sebebiyle Sudan'ın 14 bölgesinde büyük bir kıtlık ihtimalinin bulunduğu ifadelerine yer verdi.

IPC'DEN AÇIKLAMA

Perşembe günü Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması'ndan (IPC) yapılan bir güncellemeye göre tehlike altında olan bölgeler başkent Hartum'un bazı kısımlarını, Darfur ve Kordofan bölgelerini ve El Gezira eyaletini içeriyor.

'FELAKETLE KARŞI KARŞIYA'

Daha önce de bildirildiği gibi Sudan'da yaklaşık 755.000 kişi aşırı açlığın en şiddetli seviyesi olan "felaketle" karşı karşıya. Güncellemeye göre toplamda 8,5 milyon insan (nüfusun yüzde 18'i) akut yetersiz beslenme ve ölümle sonuçlanabilecek veya acil durumla baş etme stratejileri gerektirebilecek gıda kıtlığıyla karşı karşıya.

BM: Sudan'da 25 milyon kişi insani yardıma muhtaçBM: Sudan'da 25 milyon kişi insani yardıma muhtaç

ÇATIŞMANIN İSTENMEYEN SONUÇLARI

Sudan ordusu ile Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasındaki çatışma, 14 aydan uzun bir süre önce başkentte patlak verdi ve hızla ülkenin diğer bölgelerine yayıldı.

Bu olay, Darfur'un batı bölgesinde etnik temelli şiddet dalgalarını tetikledi, dünyanın en büyük ülke içinde yerinden edilme krizine neden oldu ve ülkenin kontrolünün rakip kamplar arasında bölünmesine neden oldu.

EN KÖTÜ SENARYO

IPC, BM kuruluşlarını, ulusal hükümetleri ve yardım gruplarını içeren ve gıda krizlerine ilişkin uluslararası kabul görmüş değerlendirmeler üreten bir işbirliğidir.

En uç uyarısı, felaket ve ardından kıtlık olmak üzere iki düzeyi olan beşinci aşamadır. IPC, Perşembe günü yayınlanan değerlendirmesinin, en kötü senaryoya göre 14 bölgede kıtlığın makul olasılıkla ortaya çıkabileceği anlamına geldiğini söyledi.

KITLIK

Bir bölgedeki nüfusun en az yüzde 20'si aşırı gıda kıtlığı çekiyorsa, çocukların en az yüzde 30'u akut yetersiz besleniyorsa ve her gün her 10.000 kişiden ikisi açlıktan, yetersiz beslenmeden ve hastalıktan ölüyorsa kıtlık ilan edilebilir.

IPC uyarı sistemi 20 yıl önce oluşturulduğundan bu yana, kıtlık yalnızca iki kez ilan edildi: 2011'de Somali'nin bazı kısımlarında ve 2017'de Güney Sudan'ın bazı kısımlarında.

KAYNAK: HABER7
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.
YORUMLAR 3
  • Misafir 2 gün önce Şikayet Et
    Dünyada belirli kesimlerin bu kadar zengin olması, bu insanların aç bırakılmasına söylenecek söz yok. Adaletsizlik...
    Cevapla
  • cahit 3 gün önce Şikayet Et
    Dünya genelinde tüm olayların müsebbibi BM dir BM adam gibi müdahale etse sorun olmayacak silah tüccarı Siyonist evangalistlerle işbirliği yapıp sorun çözmek yerine silah satıp daha çok insan öldürme peşindeler
    Cevapla
  • Misafirim 4 gün önce Şikayet Et
    Allah ım bu hesap nasıl verilecek, ne berbat bir dünyada yaşıyoruz ya Rabbi!!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Atamalar sonrası Kemal Memişoğlu ve Murat Kurum'dan ilk açıklamalar!
Bakan Tunç'tan 'Kayseri' açıklaması