Bolivya Devlet Başkanı Arce'yi çılgına çeviren darbe iddiası! Sert cevap

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, "kendi kendine darbe planladı" iddialarına tepki göstererek, suçlamaları kesin bir dille reddettiğini bildirdi.

GİRİŞ 28.06.2024 08:50 GÜNCELLEME 28.06.2024 09:07
Bu Habere 124 Yorum Yapılmış

Arce, yönetimsel başkent La Paz'daki Devlet Başkanlığı konutu Casa Grande Pueblo'da düzenlediği basın toplantısında, gözaltına alınan eski ordu komutanı Jose Zuniga'nın iddiaları ve bazı medya kuruluşlarının "kendi kendine darbe planladı" haberlerine cevap verdi.

'BU NASIL OLABİLİR?'

Zuniga'nın başını çektiği bir askeri darbe girişiminin yaşandığını hatırlatan Arce, "Bu nasıl bir talimat veya kendi kendine darbe planlaması nasıl olabilir? O kendi inisiyatifiyle hareket etti." ifadesini kullandı.

'SON DERECE ÇİRKİN'

Arce, Zuniga'nın suçlamalarını son derece "çirkin" bulduğunu vurgulayarak, "Benim popülerlik kazanmam için bunu yaptığımı öne sürüyor, ben halkın kanıyla popülerlik kazanacak bir siyasetçi değilim." diye konuştu.

Eski Devlet Başkanı Evo Morales ile darbe girişiminden önce telefonla konuştuğunu dile getiren Arce, "Evet onunla farklılıklarımız olabilir, ancak önlemini alması için kendisiyle iletişime geçtim. Darbenin yaklaşmakta olduğunu gördük ve Evo yoldaşla telefonda kısa bir görüşme gerçekleştirdim. Bana geldikleri gibi (darbeci askerleri kastederek) ona da gideceklerdi." dedi.

Arce, darbe girişimi öncesi silahlı kuvvetlerde bir süredir olağan dışı hareketlenmeler gördüklerini ve olacakları tahmin ettiklerini belirtti.

'DARBE YAPMAMI İSTEDİ' İMASI

Gözaltına alınmadan kısa süre önce gazetecilere konuşan Zuniga, "Ben masumum. Arce ile geçtiğimiz pazar günü bir araya geldik. Devlet Başkanı, bana durumun çok kötü olduğunu ve ülkenin son derece kritik bir süreçten geçtiğinden bahsetti. 'Popülaritemin yeniden yükselmesi için bir şeyler yapmalıyız.' dedi." iddiasında bulunmuştu.

NE OLMUŞTU?

Bolivya Devlet Başkanı Arce, 26 Haziran'da ülkede bazı askeri birliklerin usulsüz şekilde harekete geçirildiğini belirterek ordudan, demokrasiye saygı göstermesini istemişti.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, askeri zırhlı aracın yönetimsel başkent La Paz'daki hükümet sarayına zorla girmeye çalıştığı yer almıştı.

Askerlere tepki gösteren vatandaşlara, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale edilmişti.

Arce, hükümet sarayına zorla girmeye çalışan eski komutan Jose Zuniga ile yüz yüze konuşmuş ve askerlerin derhal çekilmesini talep etmişti.

Ulusa seslenen Arce, halka sakin olmaları çağrısında bulunmuştu. Arce'nin çağrısı üzerine binlerce kişi meydanlara inmiş ve askeri darbe girişimini protesto etmişti.

Bolivya ordusunun yeni atanan komutanı Jose Wilson Sanchez'in emri üzerine, darbe girişimine kalkışan askerler birliklerine dönmüştü.

Arce hükümetine yönelik darbe girişimine kalkışan eski komutan Zuniga, başsavcılığın talebi üzerine gözaltına alınmıştı.

KAYNAK: AA
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 124
  • AYRANMEN 2 gün önce Şikayet Et
    Arjantin de istedikleri adam başa geldi şimdi sıra etrafındaki ülkelerde istedikleri rejimi hakim kılmak gerekiyor bütün yapılanlar bunun için Rabbim şeytani akla fırsat vermesin Amin
    Cevapla
  • salim 2 gün önce Şikayet Et
    bizdekiyle aynısı ya, başarılı olmazsa tiyatro de, bu yalanın peşine düşenlerle sonraki hamlelere adam topla
    Cevapla
  • Misafir 2 gün önce Şikayet Et
    Alçak, Amerikan köpeği Fetö nün taktiğiyle aynı. Demek ki darbeyi yaptıran aynı kaynak. Ysni büyük şeytan Amerika'dır.
    Cevapla
  • Ali Eren 2 gün önce Şikayet Et
    Tabi tabi Amerika ve İsrail bu işin arkasında değil ,yersen! Aynı fetöcü pc ler gibi ifade vermiş …
    Cevapla
  • Fatih34 2 gün önce Şikayet Et
    Aynı sözü Türkiye için söylediler. ABD nin yeni bir takdiğidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Enflasyon rakamıyla kalem kalem değişecekler belli oldu
İzmir'de restoranda patlama: 5 kişi hayatını kaybetti!