Fransa’da merkez ve sol partiler, Le Pen’in engellemek için harekete geçti

Fransa’da merkez ve sol partiler, 30 Haziran’da düzenlenen genel seçimleri yüzde 33,15 oyla birinci bitiren Marine Le Pen’in Ulusal Birlik partisinin iktidara gelmesini engellemek için harekete geçti.

Fransa’da merkez ve sol partiler, Le Pen’in engellemek için harekete geçti
Fransa’da merkez ve sol partiler, Le Pen’in engellemek için harekete geçti
GİRİŞ 02.07.2024 11:50 GÜNCELLEME 02.07.2024 13:15

Fransa’da geçen Pazar günü düzenlenen seçimlerde aşırı sağcı lider Marine Le Pen’in Ulusal Birlik partisi, oyların yüzde 33,15’ini alarak seçimi birinci olarak tamamlamıştı. Sol partilerin ittifakı Yeni Halk Cephesi yüzde 27,99, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisinin de yer aldığı Ensemble ittifakı ise yüzde 20,76 oy alarak seçimi üçüncü tamamlamıştı. Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri sonrası alınan erken seçim kararı, Le Pen için bir fırsata dönüştü.

ENGEL OLACAK PROPAGANDALAR

Ülkedeki merkez ve sol partiler, Le Pen’in iktidara giden yolda önünü kapatmak için harekete geçti. Fransız medyası, merkez ve sol partilerin Le Pen seçimi kazansa da çoğunluğu elde etmemesini istediğini duyurdu. Yapılan haberlerde, ülkenin çeşitli bölgelerinde merkez parti ve sol partilerin adaylarının seçimi kazanma ihtimali daha yüksek olan diğer adaylar için çekilebileceği ifade edildi.

GEÇMİŞTE İŞE YARAMIŞTI

Söz konusu taktik, geçmişte yapılan seçimlerde Le Pen’i engellemek için işe yaramıştı ancak Fransız medyası, Le Pen’e olan desteği önceki seçimlere göre ciddi oranda artış gösterdiğine dikkat çekti.

'COHABITATION'

7 Temmuz’da düzenlenecek seçimlerde Le Pen, üstünlüğü sağlaması halinde, ülkenin Başbakanı olarak göreve başlayacak ve Cumhurbaşkanı Macron’un politikalarından farklı politikalar izleyebilecek. ‘Cohabitation’ (Birlikte yaşama) olarak adlandırılan bu durum Beşinci Fransız Cumhuriyeti’nde (1958’den bu yana devam eden) sadece 3 kez yaşandı. Fransız medyası, ‘cohabitation’ durumlarında Cumhurbaşkanı’nın dış ilişkiler ve Avrupa Birliği konusunda tam yetkiye sahip olduğunu ancak içişlerini ilgilendiren meselelerde yetkilerinin zayıfladığına dikkat çekti.

KAYNAK: DHA
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Etimesgut alarm veriyor! CHP'li Erdal Beşikçioğlu 1 milyar TL borçlanma yetkisi aldı
Merih'i firari Naki'yle bir tuttu! Özgür Özel'in skandal benzetmesine Hamza Dağ’dan tepki