Ukrayna First Lady'sine komplo! Bugatti iddiası ortalığı karıştırdı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin eşi Olena Zelenska, deepfake komplocularının son kurbanı oldu. İddiaların arkasında Moskova'da yaşayan ABD'li bir eski polis olduğu ortaya çıktı.

GİRİŞ 03.07.2024 15:44 GÜNCELLEME 03.07.2024 16:39
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Yapay Zeka ve deepfake teknolojisinin son kurbanı Ukrayna First Lady'si Olena Zelenska oldu.

Komplocular Rusya ile savaşta kullanmak üzere ABD'nin Ukrayna'ya gönderdiği parayla, Olena Zelenska'nın 4,5 milyon euro'luk ultra lüks bir otomobil aldığı iddiasını ortaya attı.

Sosyal medyada paylaşılan bir takım elbiseli orta yaşlı bir adam, otomobilinde oturuyor.

Bu kişi, Zelenska'nın Paris'te 4,5 milyon euro'ya ultra lüks bir otomobil aldığını söylüyor ve alışverişin 7 Haziran'da Ukrayna Devlet Başkanı ve beraberindeki heyetin Fransa ziyaretinde gerçekleştiğini iddia ediyor.

Videonun ardından ayrıca otomobilin fiyatının yazdığı bir fatura da paylaşıldı.

Bu iddiayı destekleyen belgeler ve deep fake'le oluşturulmuş videolar sosyal medyaya servis edildi.

Kısa sürede çürütülen bu iddiaların arkasında ise Moskova'da yaşayan ABD'li bir eski polis olduğu ortaya çıktı.

Ancak videoya yakından bakıldığında tuhaflıklar göze çarpsa da bu sözde kanıtlar sosyal medyada kısa sürede farklı hesaplardan yayıldı.

Ukrayna first lady'sinin milyonlarca euro'luk harcamayı ABD'den gelen yardım parasıyla yaptığı yorumları yapıldı.

Siber güvenlik uzmanları ve resmi bazı kurumlar videonun deep fake teknolojisiyle üretildiğini kanıtlarıyla ortaya koydu.

ARKASINDA KİM YA DA KİMLER VAR?

BBC'nin yaptığı araştırmaya göre Ukrayna First Lady'sini hedef alan bu komplonun kaynağı yüksek ihtimalle John Mark Dougan.

Dougan şu anda Moskova'da yaşayan eski bir ABD'li polis.

2000'li yıllarda Florida'da polis olarak görev yapan Dougan daha sonra bir web sitesi açtı. Bu site üzerinden eski meslektaşlarından edindiği gizli bilgiler yayınlamaya, polis memurlarının adreslerini paylaşmaya ve sahte haberler üretmeye başladı.

FBI 2016'da evine baskın yaptı. Ardından Moskova'ya kaçarak faaliyetlerine burada sürdürmeye başladı. 51 yaşındaki Dougan'ın yönettiği 160'ın üstünde web sitesi var.

Dougan, Yapay zeka araçları kullanarak batı kaynaklı görünümlü bu sitelerde gerçek olayları çarpıtarak makaleler ve Rusya yanlısı haberler üretiyor. Bunların sosyal medyada yayılarak geniş kitlelere ulaşmasını sağlıyor.

Olena Zelenska komplosuyla ilgisi olduğunu reddetse de daha önce sahte haberlere imza attığını kabul eden açıklamaları olmuştu. Bunun kendisi için "bir oyun ve bir intikam" olduğunu söylemişti.

ABD'li eski polisin, Kremlin'in Batı'ya karşı yürüttüğü dezenformasyon kampanyalarının en önemli isimlerinden biri olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar Dougan'ın aslında Rusya'nın Batı'ya ve Batıdaki seçimlere olan müdahalesinin ufak bir parçası olduğunu söylüyor.

KAYNAK: NTV
Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • Çorumlu 1 gün önce Şikayet Et
    Yahudi Zelenski Yeteri para cebine indirdi o arabadan en az 100 adet alır .
    Cevapla
  • Misafir 1 gün önce Şikayet Et
    dünya ne hale geldi?
    Cevapla
  • Hamido 2 gün önce Şikayet Et
    Tabi,asla o paralara göz dikmez asla...Hep yapay zekanin işi. : ) : ) : )
    Cevapla
  • A. Kezkic 2 gün önce Şikayet Et
    abu herşey yalan dolan oldu bu fitne insaAllah dünyayi yakacak , bizlerde gerekli cezayı görmüş olacağiz. yoksa fitneyi bu insanoğlu yenemiyecek.
    Cevapla
  • Bayram Ali 2 gün önce Şikayet Et
    Gerçekten araştırdın mı , öyleyse kanıtlarını paylaşır mısın?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rıza Kayaalp'e olimpiyat engeli! Üzücü haberi kendi duyurdu!
Suriye'deki bayrak provokatörü yakalandı!