NATO'dan son dakika Türkiye duyurusu! Flaş Montrö Boğazlar Sözleşmesi detayı

ABD'deki tarihi NATO Liderler Zirvesi'nin Sonuç Bildirgesi yayımlandı. Bildirgeye göre 2026'da yapılacak Liderler Zirvesi, Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenecek.

GİRİŞ 11.07.2024 01:30 GÜNCELLEME 11.07.2024 09:38
Bu Habere 171 Yorum Yapılmış

Son dakika NATO haberleri: ABD'nin başkenti Washington'da gerçekleşen NATO Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi yayımlandı.

NATO'dan son dakika Türkiye duyurusu! Flaş Montrö Boğazlar Sözleşmesi detayı

2026'DAKİ NATO LİDERLER ZİRVESİ'NE TÜRKİYE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

NATO Sonuç Bildirgesi'nde, 2025'te Hollanda'da gerçekleşecek zirvenin ardından bir sonraki Liderler Zirvesi'nin Türkiye'de yapılacağı duyuruldu.

2025'te düzenlenecek olan NATO Gayriresmi Dışişleri Bakanları toplantısı da Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

UKRAYNA'YA 43 MİLYAR DOLAR ASKERİ YARDIM VERİLECEK

Bildirgede , ittifakın Ukrayna'yı "NATO üyeliği de dahil olmak üzere tam Avrupa-Atlantik entegrasyonuna giden geri dönüşü olmayan yolda" desteklemeye devam edeceği belirtilerek, müttefiklerin gelecek yıl içinde Ukrayna'ya asgari 40 milyar avroluk (43,28 milyar dolar) askeri yardım finansmanı sağlamayı planladığı kaydedildi.

NATO'dan son dakika Türkiye duyurusu! Flaş Montrö Boğazlar Sözleşmesi detayı

Müttefikler kabul ettiğinde ve koşullar karşılandığında Ukrayna'ya İttifak'a katılma davetini gönderileceği teyit edilen bildirgede, “Ukrayna'nın kendi güvenlik düzenlemelerini seçme ve dış müdahale olmadan kendi geleceğine karar verme hakkını tam olarak destekliyoruz. Ukrayna'nın geleceği NATO'dadır. Ukrayna giderek daha fazla birlikte çalışabilir hale geldi ve İttifak ile siyasi açıdan bütünleşti.” ifadeleri paylaşıldı.

BELARUS, KUZEY KORE, ÇİN VE İRAN KINANDI

Rusya’nın, BM Şartı da dahil olmak üzere “uluslararası hukukun bariz bir ihlali” olarak Ukrayna'daki savaşın tek sorumlusu olduğu, Rus kuvvetlerinin ve yetkililerinin insan hakları ihlalleri, savaş suçları ve diğer uluslararası hukuk ihlalleri için cezasız kalmasının söz konusu olamayacağı kaydedildi.

NATO'dan son dakika Türkiye duyurusu! Flaş Montrö Boğazlar Sözleşmesi detayı

Tüm ülkelere Ukrayna’da Rusya'ya hiçbir şekilde yardım etmeme çağrısı yapılan bildirgede, Belarus, Kuzey Kore, İran ve Çin’in isimleri zikredilerek, “Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını kolaylaştıran ve dolayısıyla uzatan herkesi kınıyoruz.” denildi.

ÇİN'E RUSYA ÇAĞRISI

Bildirgede, Çin, Rusya'nın Ukrayna'daki savaş çabalarının "kesin olarak kolaylaştırıcısı" şeklinde nitelendirilirken, Pekin'in Avrupa-Atlantik güvenliğine sistemik zorluklar yaratmaya devam ettiğine dikkat çekildi.

Çin'e, Rusya'nın Ukrayna’daki mücadelesine maddi ve siyasi desteği durdurması çağrısında bulunulurken, aynı zamanda Çin'in uzay yetenekleri ve nükleer cephaneliğinin hızla genişlemesiyle ilgili endişeler dile getirildi.

Pekin'e stratejik risk azaltma görüşmelerine katılma çağrısı yapılan bildirgede, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı mücadelesinde verdiği tüm desteği durdurması istendi.

NATO'dan son dakika Türkiye duyurusu! Flaş Montrö Boğazlar Sözleşmesi detayı

MONTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİNE ATIFTA BULUNULDU

Terörle mücadelenin, NATO'nun kolektif savunması açısından vazgeçilmez olmaya devam ettiği ifade edilen bildirgede, “Teröristler ve terör örgütleri tarafından ortaya konan tehdit ve zorluklara kararlılıkla karşı koymaya devam edeceğiz.” denildi.

Bildirgede, Batı Balkanlar ve Karadeniz bölgeleri İttifak açısından stratejik öneme sahip olduğuna da vurgu yapılarak, NATO'nun bölgenin güvenliğine ve istikrarına güçlü bir şekilde bağlı olduğunun altı çizildi.

NATO'dan son dakika Türkiye duyurusu! Flaş Montrö Boğazlar Sözleşmesi detayı

Bölgesel barış ve güvenliği desteklemek amacıyla Batı Balkanlar ile siyasi diyaloğun ve pratik işbirliğinin geliştirilmeye devam edileceği kaydedilen bildirgede, 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesine de atıf yapılarak, Müttefiklerin Karadeniz bölgesinin güvenliği, emniyeti, istikrarı ve seyrüsefer özgürlüğünü korumaya yönelik çabalarına destek teyit edildi.

KAYNAK: HABER7
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 171
  • Demet 2 hafta önce Şikayet Et
    Dünya da terör üreten terör den beslenen ülke ABD dir
    Cevapla
  • Halis 2 hafta önce Şikayet Et
    Bir kerede İtRAİL i kınayın
    Cevapla
  • Hamdi 2 hafta önce Şikayet Et
    NATO'nun bize ne faydası var Rusyanın karşısında olmamızı istiyorlar
    Cevapla
  • BOZOK 2 hafta önce Şikayet Et
    Terör örgütleriyle kararlı mücadele ye devam edecek miş güya NATO .Teröre destek veren zaten sizlersiniz.Türkiyeden başka mücadele eden varmı .
    Cevapla
  • Ruhi Çakıcı 2 hafta önce Şikayet Et
    ABD nin AB hiç bir hakkı yok. Rusya bu konuda sonuna kadar haklı. ABD dünyayı istediği gibi yönetmeye çalışıyor. AB de kendi Avrupa Birliğine sahip çıkıp ABD dışlamalı. Bu dünyanın eksenini kaydıran. Dünyanın huzurunu bozan tek ülke ABD. IRAK. LİBYA. FİLİSTİN Ülkelerini bakın ne hale getirdi. Gözlerinizi açın...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
 Olimpiyat Oyunları açılışında tepkilere Türkiye Milli Paralimpik Komitesi harekete geçti
Günlük kazancı dudak uçukladı! Tomar tomar para çıktı