Ruanda, İngiltere'nin 280 milyon dolarını geri vermeyecek
İngiltere, Ruanda'ya ülkedeki göçmenleri sınır dışı edecek olan anlaşma için 280 milyon dolar verme kararının ardından hükümetin değişmesiyle Ruanda parayı geri verme kararını feshetti.
İngiltere'deki göçmenleri Ruanda'ya göndermeyi planladığı anlaşma, Ruanda'daki hükümetin değişmesi ve İşçi Partisi'nin hükümeti devralmasıyla iptal edildi. İngiltere, söz konusu anlaşma için Ruanda'ya 280 milyon dolar verdi. The New York Times'ın haberine göre, anlaşma yerine getirilmemiş olsa da Ruanda parayı iade etmeyecek.
Ruandalı yetkililer tarafından yapılan açıklamada, İngiltere’nin göçmenleri Orta Afrika ülkesi olan Ruanda’ya göndermeyi amaçladığı plandan aldığı milyonlarca doları geri ödemek zorunda olmadığı duyuruldu. Ruanda Devlet Başkanı daha önce bu paranın iade edilebileceğini söylemişti.
Anlaşmanın bir parçası olarak İngiltere, göçmenleri kabul etmesi karşılığında Ruanda'ya yaklaşık yarım milyar dolar kalkınma fonu verecekti. İngiltere'nin bağımsız kamu harcamaları gözlemcisi mart ayı başında yaptığı açıklamada, hiçbir sığınmacının Ruanda’ya gönderilmemiş olmasına rağmen ülkeye 280 milyon dolar ödediğini söyledi.
GERİ ÖDEME MADDESİ ANLAŞMADA YOK
İngiltere'nin yeni başbakanı Keir Starmer, geçen hafta ülkenin liderliğini devraldıktan sonra planı rafa kaldırdı. Girişim, İngiltere'nin Muhafazakar Parti yönetimindeki önceki hükümeti tarafından, göçmenleri güvenli olmayan teknelerle Manş Denizi'ni geçerek İngiltere'ye ulaşmaktan caydırmak amacıyla tasarlanmıştı.
Ruanda Hükümet Sözcüsü Yardımcısı Alain Mukuralinda anlaşmanın bir geri ödeme maddesi içermediğini söyledi. Mukuralinda, Ruanda Yayın Ajansı tarafından sosyal medyada yayınlanan videoda "İngilizler uzun bir süre işbirliği talebinde bulunmaya karar verdi ve bunun sonucunda iki ülke arasında anlaşma yapıldı. Şimdi, eğer gelip işbirliği talep eder ve sonra da geri çekilirseniz, bu sizin kararınızdır. İyi şanslar” dedi.
İngiltere ile göç ortaklığı koordinatörü Doris Uwicyeza Picard, ülkesinin parayı iade etme "yükümlülüğü" altında olmadığını söyledi. Ruanda'nın bir sonraki adımlar konusunda İngiliz yetkililerle "sürekli görüşmeler" halinde olacağını söyleyen Picard, bu adımların neler olabileceği ya da bu görüşmelerin ne zaman başlayacağı konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.
DEVLET BAŞKANI PARAYI İADE EDEBİLECEKLERİNİ SÖYLEMİŞTİ
Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame ocak ayında BBC'ye verdiği demeçte anlaşma kapsamında sığınmacı gönderilmemesi halinde Ruanda'nın İngiltere'ye geri ödeme yapabileceğini söylemiş ve "Eğer gelmezlerse parayı iade edebiliriz" demişti. Anlaşmanın bir parçası olarak, taraflardan biri diğerine yazılı olarak bildirimde bulunarak anlaşmayı feshedebilir. İngiltere'nin bu yazılı bildirimi yapıp yapmadığı belli değildi, ancak Starmer görevdeki ilk tam gününde göçmen planını çöpe attı ve "Başlamadan öldü ve gömüldü" dedi.
DOLANDIRICILIK OLARAK ADLANDIRILDI
İngiltere'nin kolluk kuvvetleri, göç ve ulusal güvenlikten sorumlu yeni içişleri bakanı Yvette Cooper, haber kaynaklarına yaptığı açıklamada ofisinin "para, mevzuat ve süreçlerle ilgili tüm ayrıntıları" denetleyeceğini ve Parlamento'ya daha fazla ayrıntı vereceğini söyledi. Cooper “Tüm planı denetliyoruz. Açıkça görülüyor ki bu tam bir dolandırıcılık” dedi.
Göç ortaklığı, ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayalı yoksul bir ülke olan Ruanda için önemli bir destek olacaktı. Dünya Bankası rakamlarına göre Ruanda'nın yıllık ekonomik çıktısı yaklaşık 14 milyar dolar, dolayısıyla göçmen anlaşması, ekonomisine oldukça büyük bir destek olacak. Ruandalı yetkililer, anlaşma kapsamında İngiltere'den gönderilen paranın, göçmenlerin beklenen varışına hazırlanmak ve ekonomik büyümeyi desteklemek için operasyonel maliyetler için kullanıldığını söylüyor. Paranın bir kısmı da başkent Kigali'nin dış mahallelerinden biri olan Gahanga'da göçmenlerin Ruandalılarla birlikte yaşaması beklenen uzun vadeli konutlar inşa etmek için kullanıldı. Göç ortaklığı iptal edilmiş olsa da Picard, Ruanda hükümetinin projeyi tamamlayacağını ve Ruandalılar için sosyal konutlar için kullanacağını söyledi.
SADECE KOMŞU ÜLKELERE EV SAHİPLİĞİ YAPILMIYOR
Bu politika aynı zamanda Kagame'nin küresel göçe kalıcı çözümler bulma hedefiyle de örtüşüyor. Kendisi ve hükümetinin pek çok üyesi Ruanda'nın 1994'teki soykırımından önce ve sonra Uganda, Kongo ve başka yerlerde mülteci olarak büyümüş ve savaşların masum insanlara yaptığı adaletsizlik hakkında defalarca konuşmuşlardı. Kagame, ülkesinin sadece komşu ülkelerden gelen mültecilere değil, aynı zamanda Libya'dan tahliye edilen Afrikalılara ve Taliban'dan kaçan Afgan kız öğrencilere de ev sahipliği yaptığını dile getiriyor.
PLANLAMA 2021 YILINDA BAŞLADI
İngiltere'nin göçmenleri Ruanda'ya gönderme planı 2021 yılında, sığınmacıları işlem için üçüncü ülkelere sınır dışı etme niyetinden bahseden dönemin başbakanı Boris Johnson döneminde şekillenmeye başladı. Bu fikir, Ruanda'nın sığınmacıların taleplerini işleme koymak için ne güvenli ne de yeterince hazır olduğunu söyleyen hak grupları, Birleşmiş Milletler yetkilileri ve İngiliz mahkemelerinin tepkisiyle karşılaştı. Aktivistler ayrıca Ruanda'daki siyasi ve medya baskısına ve on yıllardır iktidarda olan Kagame'yi eleştirenlerin adil olmayan yargılamalara ve kötü muameleye maruz kaldığına dikkat çekti. Bazıları da sığınmacıların yakından izleneceğinden, gazeteciler ve insan hakları araştırmacılarıyla özgürce konuşamayacaklarından endişe ediyor.
NİSAN AYINDA 'GÜVENLİ ÜÇÜNCÜ ÜLKE' İLAN EDİLMİŞTİ
Aktivistlere ve mültecilerle yapılan röportajlara göre Ruanda'da koruma arayan mülteciler öldürüldü, taciz edildi ve sınır dışı edildi. Kagame'nin askerleri ayrıca madenleri yağmalamak, katliamlar yapmak ve komşu Kongo'da büyük bir yerinden edilme dalgasına yol açmakla suçlanıyor. Ancak İngiltere'nin Rishi Sunak yönetimindeki bir önceki hükümeti tüm bu faktörleri göz ardı ederek nisan ayında Ruanda'yı güvenli üçüncü ülke ilan eden bir yasa çıkardı.
-
Buzadam07 4 ay önce Şikayet EtRuan daya fransa ve İngiltere 280 milyar dolarlık alt kaynaklarını sömürdükleri için tazminat ayrıca 1 trilyon dolar lik Fransa nin iki gurubu nir birine düşürüp milyonlarca insanın ölümüne sebep olmaktan tazminat ödemesi gerekBeğen Toplam 1 beğeni
-
Recep Kürt 4 ay önce Şikayet Etİngiltere yılardır Afrika'nın altınını elmasini çaldı şimdi hırsız adaletten bahs ediyor binlerce Afrikada kadın çocuk öldürdü ve sömürdu İngilizlerBeğen Toplam 3 beğeni
-
Misafir1 4 ay önce Şikayet EtTarihte belki ilk defa Bati ulkesini dolandiran bir Afrika ulkesi haberini aldik. Elinize saglik kesinlikle vermeyin parasi.Beğen Toplam 9 beğeni
-
Yavuz 4 ay önce Şikayet EtHırsız soyguncu Batı'ya parasını geri vermeyin zaten o da 280 milyonu başkasından çalmıştır.Beğen Toplam 15 beğeni
-
MASK 4 ay önce Şikayet EtBaşkasından çalmıştır cukkadana oturmuşBeğen Toplam 2 beğeni
-
Doğrucu Davud 4 ay önce Şikayet EtHep ingilizler mi sömürecek birazını olsun geri alsınlar değil mi ?Beğen Toplam 18 beğeni