Trump'a saldıran suikastçının kimliği belli oldu

FBI, eski ABD Başkanı Trump'a suikast girişimi düzenleyen kişinin kimliğini açıkladı. Suikastçının 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğu belirlendi.

GİRİŞ 14.07.2024 09:29 GÜNCELLEME 14.07.2024 15:43
Bu Habere 131 Yorum Yapılmış

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), eski ABD Başkanı Donald Trump'a miting sırasında suikast girişimi düzenleyen ve olay mahallinde öldürülen kişinin 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğunu açıkladı.

FBI'dan yapılan açıklamada, Cumhuriyetçi Partiden başkanlık için yarışan Trump'ın Pensilvanya'da bir mitingde kürsüden destekçilerine hitap ettiği sırada uğradığı saldırının failinin kimliği duyuruldu.

Açıklamada, silahlı saldırganın "Bethel Park'tan 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks" olduğunun tespit edildiği belirtildi.

Soruşturmanın devam ettiği ifade edilen açıklamada, olay hakkında bilgi sahibi kişiler, FBI'ın internet sitesine veya doğrudan telefon üzerinden bilgi paylaşmaya çağırıldı.

15 DOLAR BAĞIŞ

Crooks'un, partinin başkan adayı olmasını istedikleri kişiye üyeleriTrum'n oy verebildiği kapalı ön seçimlere katılmayı sağlayan sistemde Cumhuriyetçi olarak kaydı tespit edildi. Zanlı Crooks'un, Pensilvanya'nın seçmen veri tabanında Cumhuriyetçi olarak yer almasına rağmen, 2021'de 17 yaşındayken "Progressive Turnout Project" adında Demokrat görüşlü siyasi eylem komitesine 15 dolar bağış yaptığı ortaya çıktı.

KASIM'DA İLK OYUNU KULLANACAKTI

CNN'in paylaştığı verilere göre, Crooks 2022'de Bethel Park Lisesinden mezun oldu. Crooks'un 5 Kasım'da yapılacak ABD başkanlık seçiminde ilk kez oy kullanacak olması, en çok dikkati çeken ayrıntılar arasında yer aldı. ABD medyası, Crooks'un Ulusal Matematik ve Bilim Girişiminden 500 dolar değerinde "altın ödül" aldığını yazarken, şüphelinin 2022'deki lise mezuniyet töreninde alkışlarla sahneye çıktığı aktarıldı.

SABIKASI YOK

Öte yandan, Trump'a suikast girişiminin ardından ABD Gizli Servis ajanslarınca etkisiz hale getirilen Crooks'un üzerinden kimlik çıkmadığı ifade edildi. FBI, Crooks'un kimliğinin DNA analiziyle belirlendiğini açıkladı. Crooks'un sabıkasının olmadığı ifade edilirken, saldırıyı neden düzenlediğinin ise hala soruşturulduğu bildirildi. Şüphelinin babası Matthew Crooks ise yetkililerle görüşene kadar oğlu hakkında konuşmayacağını kaydetti.

YANLIŞ FOTOĞRAF SOSYAL MEDYAYI KARIŞTIRDI

İlk dakikalarda saldırgan olduğu öne sürülen çok sayıda kişinin fotoğrafı başta X (eski adıyla Twitter) olmak üzere dijital platformlarda dolaşıma girdi. Bazı sosyal medya kullanıcıları, saldırgana ait olduğunu iddia ettikleri uzun saçlı genç bir adama ait olan fotoğrafı takipçilerine servis etti.

Bu fotoğraftan kısa bir süre sonra aynı kişinin videosu da X'de dolaşıma girdi. Genç adamın videoda "Ben Thomas Matthew Crooks. Cumhuriyetçilerden ve Trump'tan nefret ederim. Peki, bilin bakalım ne oldu? Yanlış adamı yakaladınız." ifadelerini kullandı. 

Ancak görüntüde yer alan kişinin Thomas Matthew olmadığı açıklandı. AA Teyit paylaşımların yapıldığı @jewgazing isimli hesabın bu şahsa ait olup olmadığını araştırmak için arşiv taraması yaptı. Archive.today'de şahsın saldırı öncesi yaptığı bazı paylaşımların kayıtlarına ulaşıldı. 

Fotoğraf ve videodaki şahsın eski ABD Başkanı Donald Trump'a saldıran kişi olduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığı duyuruldu.

NE OLMUŞTU?

Başkanlık için yarışan eski ABD Başkanı Donald Trump, Pensilvanya'da düzenlediği seçim mitingi sırasında kürsüde konuşurken, silahlı saldırıya uğramış ve sağ kulağından yaralanmıştı.

Trump'ın sözcüsü Steven Cheung, Pensilvanya'daki seçim kampanyası sırasında yaşanan olay hakkında, Trump için "Durumu iyi ve yerel bir tıbbi tesiste kontrol ediliyor." açıklamasında bulunmuştu.

KAYNAK: AA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 131
  • sersa 2 ay önce Şikayet Et
    o mermi kulaktan geçecek arkasında kimseye girmeyecek 400 mt menzilli komiksiniz
    Cevapla
  • Öncevatan 2 ay önce Şikayet Et
    Bu bile oyun bence siyaset amaçlı prim kazandırıyorlar kemdileri yaptı kendileri oynuyorlar vutan kişide eminim ölmemiştir öldü süsü verilmiştir tiyatro bence
    Cevapla
  • antiUSA 2 ay önce Şikayet Et
    seçim çalışması kokuyor
    Cevapla
  • Ercan Uğur 2 ay önce Şikayet Et
    Demokratların işi İsrail'de istemez Trump un kazanmasini
    Cevapla
  • Sancak 2 ay önce Şikayet Et
    Orada görev yapan FBI inin içinde de Biden yanlısı olabilir. Trump ı öldürsede öldürmesede suikastçi öldürelecekti konuşmasın diye
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Arkadaşının yaptığı şaka hayatını kararttı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı