Çin'de tarihi Filistin toplantısı! Ayrılık bitecek mi? Peş peşe açıklamalar

Son dakika haberi: Fetih ve Hamas heyetlerinin, Filistinli gruplar arasındaki bölünmeyi sona erdirmek amacıyla 20 Temmuz'da Çin'de bir araya geleceği bildirildi.

Çin'de tarihi Filistin toplantısı! Ayrılık bitecek mi? Peş peşe açıklamalar
Çin'de tarihi Filistin toplantısı! Ayrılık bitecek mi? Peş peşe açıklamalar
GİRİŞ 16.07.2024 17:34 GÜNCELLEME 16.07.2024 17:35
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

Fetih Hareketi Seferberlik ve Organizasyon Komisyonu Sözcüsü Abdulfettah Devle, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çin'in Hamas ve Fetih hareketlerini ve ardından tüm Filistinli grupları kapsayan bir toplantıya ev sahipliği yapacağını söyledi.

Çin'de 20 Temmuz'da başlayacak görüşmelerin 3 gün süreceğini belirten Devle, Fetih hareketi olarak Filistin meselesinin içinden geçtiği zor koşullar ve Gazze Şeridi'ne yönelik soykırım savaşı sürerken tüm engelleri aşmaya açık olduklarını belirtti.

Devle, Çin'deki görüşmelerde Fetih Hareketine Başkan Yardımcısı Mahmud el-Alul'un başkanlık edeceğini söyledi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Üyesi Azzam el Ahmed de Fetih Hareketinin, Çin'de yapılacak görüşmede bölünmeyi sona erdirme konusunda ciddi olduğunu dile getirdi.

2007'DEN BU YANA BÖLÜNMÜŞLÜK YAŞANIYOR

Filistin'de yapılan 2006 seçimlerini kazanan Hamas'ın Gazze Şeridi'nde yönetime geldiği 2007'den bu yana, İsrail işgali ve ablukası altındaki Filistin topraklarında siyasi bölünmüşlük yaşanıyor.

HAMAS'TAN AÇIKLAMA!

Hamas, Çin'de 21 ve 22 Temmuz tarihlerinde Filistinli grupların katılacağı "kapsamlı bir ulusal toplantıya davet edildiğini" açıkladı.

Hamas'ın Ulusal İlişkiler Ofisi Başkanı Hüsam Bedran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hamas ve Filistinli gruplar, bu ayın 21 ve 22'sinde genişletilmiş bir toplantıya katılmak üzere Çin Halk Cumhuriyeti'nden bir davet aldı." dedi.

Bedran, "Hareket, ulusal birliğin sağlanması amacıyla bu davete milli sorumluluk içerisinde olumlu yaklaştı. Aksa Tufanı savaşında fedakarlık ve kahramanlık gösteren Filistin halkı, ulusal birlik sağlanmasını hak etmektedir." ifadesini kullandı.

Çin'de çeşitli Filistinli grupların katılımıyla kapsamlı bir toplantı düzenleneceği bilgisini veren Bedran, "ikili görüşmeler konusunda ise bir programın olmadığını" belirtti.

Bedran, bu yılın nisan ayında Pekin'de "kapsamlı bir ulusal toplantı" düzenlendiğini hatırlatarak, önceki toplantı çerçevesinde ilerlemenin mümkün olacağına inandıklarını ifade etti.

Fetih Hareketi Seferberlik ve Organizasyon Komisyonu Sözcüsü Abdulfettah Devle de Çin'de düzenlenecek toplantıda, Filistinli gruplar arasındaki bölünmeyi sona erdirme yollarının görüşüleceğini belirtmişti.

ÇİN'DEN AÇIKLAMA: BİZ HAZIRIZ

Çin Dışişleri Bakanlığı, Filistinli gruplar Fetih ve Hamas heyetlerinin 20 Temmuz'da Pekin'de yapacağı görüşmede uzlaşı sağlanması için çaba sarf etmeye hazır olduklarını açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, başkent Pekin'de düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Fetih ve Hamas heyetlerinin Pekin'deki görüşmede uzlaşmasını desteklediklerini belirten Lin, taraflara bunun için uygun ortam hazırlamaya ve çaba sarf etmeye hazır olduklarını kaydetti.

Ayrıca eski ABD Başkanı Donald Trump'ın başkan yardımcısı adayı Cumhuriyetçi Ohio Senatörü James David Vance'nin Çin'i "ABD için en büyük tehdit" olarak görmesine değinen Lin, Çin'in "ABD seçimlerinde bir malzeme olarak kullanılmasına karşı çıktıklarını" ifade etti.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 49
  • Osmanlı Torunu ne 1 ay önce Şikayet Et
    Böl parçala yut. Batının oyunları böyle bizlerde hep oyuna geliyoruz. İsrail yok etmeye çalışıyor. Bunlar daha ne alemdeler. Mahmut amca orada varken İsrail yemeye devam eder.
    Cevapla
  • İbrahim 1 ay önce Şikayet Et
    Bu bir aldatmacamı inşallah öyledir esas toplantı başka yerde mi
    Cevapla
  • Hamidi 1 ay önce Şikayet Et
    Hiç iyi niyetli değilsin Çin,geç bunları...
    Cevapla
  • Asya 1 ay önce Şikayet Et
    Eyyy çin Doğu türkistana yaptıklarının hesabını ver.,!
    Cevapla
  • osMAN 1 ay önce Şikayet Et
    3. Dünya savaşı hazırlıkları.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye, milli uçak gemisinin tasarımını tamamladı: İşte özellikleri!
Powell faiz indirimi mesajı verdi! Uzman isim altın için çarpıcı tahminini açıkladı