Eski milletvekilini sokak ortasında vurdular

Ukraynalı eski milletvekili Iryna Farion, sokak ortasında uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü. Soruşturma açılan olayda siyasi veya kişisel bir sebep olma durumu değerlendiriliyor. Zelenski, saldırının ardından açıklama yaptı.

Eski milletvekilini sokak ortasında vurdular
Eski milletvekilini sokak ortasında vurdular
GİRİŞ 20.07.2024 12:46 GÜNCELLEME 20.07.2024 20:04
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

19 Temmuz Cuma günü, Ukrayna parlamentosunun eski üyesi olan ve Ukrayna dilini savunma kampanyalarıyla tanınan milliyetçi Iryna Farion, silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetti.

60 yaşındaki Farion'u vurduğu iddia edilen şahsı bulmak adına, polis tarafından gece boyu geniş çaplı bir arama gerçekleştirildi. Lviv Bölge Valisi Maksym Kozytskyi, Farion'un hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybettiğini Telegram'da duyurdu.

KONUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR YAPILDI

İçişleri Bakanı Ihor Klymenko yaptığı açıklamada, soruşturmacıların şu an için saldırının Farion'un siyasi faaliyetleriyle veya kişisel bir sebeple bağlantılı olduğunu düşündüklerini belirtti. Polis ve Ukrayna'nın SBU güvenlik servisi, saldırganı yakalamak için birlikte çalıştıklarını aktardı.

Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, saldırganın yakalanmasına yönelik çabalar hakkında düzenli olarak bilgilendirildiğini dile getirerek her türlü şiddet eyleminin kınanması gerektiğinin altını çizdi.

YÜRÜTTÜĞÜ KAMPANYALARLA DİKKAT ÇEKİYORDU

2005 yılında milliyetçi Svoboda (Özgürlük) partisine katılan Farion, 2012'de parlamentoya seçildi. Sonraki seçimlerde tekrar seçilemeyen Farion'un, Lviv bölge meclisinde de görev yaptığı biliniyor.

Ukrayna dilini teşvik etmek ve Rusça konuşan kamu görevlilerini itibarsızlaştırmak için yürüttüğü kampanyalarla dikkat çeken dilbilimci Farion, 2018'de, "her Rusça konuşan kişinin çenesine yumruk atma" çağrısında bulunmuştu. 2022 yılında Rusya'nın Ukrayna işgali sürecinde Rusça konuşan savaşçıları eleştirdi.

Ukrayna'da tek resmi dilin Ukraynaca olmasına rağmen birçok vatandaş ilk dil olarak Rusça konuşuyor. Ukrayna'da uzun zamandır "Ukraynaca konuşulması" önemli bir mesele olarak görülüyor ve konuya ilişkin yasalar çıkarılıyor.

KAYNAK: CUMHURİYET
Elif Sena Demiroğlu Haber7.com - Asistan Editör
Haber 7 - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul’da doğdu. Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2020 yılında yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldu. Üniversite döneminde 30. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışmasında 3.’lük ödülü almaya hak kazandı. Üsküdar Üniversitesinde Medya ve Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimine devam etti. İş hayatına haber editörü olarak başladı ve ardından kurumsal iletişim uzmanı olarak çalıştı. Türkiye Gençlik STK’ları Platformu’nda 3 yıla yakın kurumsal iletişim uzmanı olarak deneyim yaparken bir yandan Gençlik Liderliği Eğitim Programı'nda proje koordinatör yardımcısı olarak görev aldı. Sunucu olarak yer aldığı Balkan Sözlüğü programı TRT Türk’te dönemsel olarak yayınlandı. Sivil toplum kuruluşları ile gençlik çalışmalarında gönüllülük faaliyetlerinde bulunmaya ve amatör fotoğrafçılık yapmaya devam ederken meslek hayatına Haber 7’de “Asistan Editör” olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Ayın gölgesi 1 ay önce Şikayet Et
    Darısı zelenskyi'nin başına
    Cevapla
  • Deli dumrul 1 ay önce Şikayet Et
    Putin'im efsanesin. Git gide hayranlığım artıyor sana. Asla affetmiyorsun. Biliyorsun ki affedersiniz bir daha yapar
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Bir Yahudi'yi seçtiler tiyatrocu başına gelmeyen kalmadı
    Cevapla
  • Selim 1 ay önce Şikayet Et
    Ukraynalıların da Rusların da kanında yüzde 70 Kıpçak kanı var. Geri kalan yüzde 25 Slav ve yüzde 5 Viking kanıdır. Bunu Türk düşmanı yazar ve şairleri Dostoyevski ve Puşkin de kabul etmişlerdi. Batı ve Hristiyanlar kışkırtmasa kavgaya gerek yok. Bu yüzden Putinin en yakınlarında Türk dostları var.
    Cevapla
  • Sahte Bayrak 1 ay önce Şikayet Et
    Neonazilerin yapmayacağı rezillik yok.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Umut Ünlü bir kez daha paralimpik şampiyonu!
Süper Lig devinden Sadio Mane bombası! Başkan bizzat devrede