Yunanistan'dan Batı Trakya Türkleri için skandal karar: Lozan Antlaşmasına aykırı

Batı Trakyalı Türkler, bölgede öğrenci yetersizliği gerekçesiyle dört Türk azınlık ilkokulunun daha kapatılmasına ilişkin karara tepki gösterdi.

Yunanistan'dan Batı Trakya Türkleri için skandal karar: Lozan Antlaşmasına aykırı
Yunanistan'dan Batı Trakya Türkleri için skandal karar: Lozan Antlaşmasına aykırı
GİRİŞ 22.07.2024 19:25 GÜNCELLEME 22.07.2024 19:25
Bu Habere 143 Yorum Yapılmış

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) Başkanı Aydın Ahmet, sosyal medya üzerinden yayımladığı açıklamada, azınlık okullarının öğrenci azlığı ve ekonomik tasarruflar gerekçesiyle kapatılmasının Lozan Antlaşması’na aykırı olduğu belirtildi.

YUNANİSTAN BATI TRAKYA TÜRK AZINLIK EĞİTİM STATÜSÜNÜ GÖRMEZDEN GELİYOR

Yunanistan'ın, Batı Trakya Türk Azınlık eğitiminin statüsünü görmezden gelerek, ülkedeki genel eğitim uygulamalarını azınlık okullarına da uygulamaya devam ettiğini vurgulayan Ahmet, şu ifadeleri kullandı:

"Bugüne kadar eğitimi askıya alınan okullarımız, çocuk sayısı çoğalsa da hiçbir zaman tekrardan açılmadı. Rodop ilinde Hacıören, Keziren ve Payamlar, İskeçe ilinde ise Karaköy ilkokullarının kapatılmasıyla birlikte Batı Trakya Türk Azınlık ilkokullarının sayısı 90’dan 86’ya düşmektedir.”

'LOZAN ANTLAŞMASINA AYKIRI'

Ahmet, azınlık okullarının kapatılmasının Lozan Antlaşması’na aykırı olduğunu vurgulayarak, buna uzun yıllardır tepki gösterildiğini ve yetkililerin azınlıkla hiçbir zaman istişare etmediğini söyledi.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) tarafından yayımlanan açıklamada da, "Ülkemiz, eğitim özerkliğimizi hiçe sayarak toplumumuza ait olan özerk statüdeki ilkokullarımızı öğrenci sayısının yetersizliğini bahane göstererek kapatmaya devam etmekte ve çocuklarımızın eğitim hakkını gasp etmektedir." denildi.

YUNAN DEVLETİ SİSTEMATİK OLARAK TÜRK İLKOKULLARINI KAPATIYOR

Yunanistan Eğitim Bakanlığı, 18 Temmuz 2024'te yayımladığı kararla, Batı Trakya'da Rodop ilinde Hacıören, Keziren ve Payamlar, İskeçe'de ise Karaköy olmak üzere 4 Türk ilkokulunun kapatılacağını duyurmuştu.

Kararla, 2011'den bu yana öğrenci yetersizliği gerekçesiyle sistematik olarak kapatılan Türk azınlık ilkokulu sayısı sürekli yükselirken, Batı Trakya'da faaliyetlerine devam eden azınlık okulu sayısı 86 olacak.

Batı Trakya genelinde, 1995'te 231 azınlık okulu faaliyet gösteriyordu.

Yunan hükümetinin idari reform çalışmaları kapsamında, 2011'den bu yana Batı Trakya'daki Türk azınlığa ait çok sayıda ilkokul kapatılmış veya birleştirilmişti.

Yunan yönetimi, bunun "kapatma" değil, öğrenci yetersizliğinden dolayı "askıya alma" uygulaması olduğunu iddia ederken, Batı Trakyalı veliler ise bunu, azınlık öğrencilerinin Yunan devlet okullarına gönderilmesini amaçlayan bir adım olarak görüyor.

KAYNAK: AA
Muhammet Güreli Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Muhammet Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 143
  • Serkan 1 ay önce Şikayet Et
    Onlar yapar , asıl biz nasıl karşılık veriyoruz.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Devlet buradada azınlık okullarında öğrenci sayısına baksın fransız okuluna fransız azınlık öğrenci gitmiyorsa alman okuluna alman azınlık öğrenci gitmiyorsa devlet okuluna çevirsin
    Cevapla
  • Hukumet istifa 1 ay önce Şikayet Et
    Hadi kosun yunan adalarina tatile gidelim cok ucuz ama
    Cevapla
  • Mavi karadeniz 1 ay önce Şikayet Et
    Kapatir kardeşim Lozani bi uygulayan biziz Ne yani ????
    Cevapla
  • net 1 ay önce Şikayet Et
    batıtrakyanın bağımsızlığı için girişimler had safhaya çıkarılmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İtalya'dan son dakika İran ve Rusya duyurusu! Savaş ilanı gibi tehdit
Kıtanın değerli madenlerine Çin kıskacı! Kritik sektör için ABD ve AB sadece izledi