Fransa'dan İsrail-Lübnan açıklaması: Felaket olur

Fransa'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Riviere, İsrail ve Lübnan sınırındaki Mavi Hat'ta artan gerginlikten derin endişe duyduklarını belirterek, "İsrail-Lübnan sınırında kapsamlı savaş, iki ülke ve bölge için felaket olur" dedi.

GİRİŞ 24.07.2024 18:26 GÜNCELLEME 24.07.2024 19:10
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

De Riviere, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Mavi Hat'ta gerginliğin ele alınacağı kapalı oturum öncesine basına açıklama yaptı.

Fransa'nın artan gerginlikten derin endişe duyduğunu, gerginliği azaltmak ve kapsamlı savaşı engellemek konusunda kararlı tutumunu sürdürdüğüne işaret eden de Riviere, tüm taraflara itidal ve uluslararası insancıl hukuka saygı durmaları çağrısında bulundu.

De Riviere, BMGK'nin 1701 sayılı kararı uyarınca tarafların Mavi Hat'ta uymaları gereken çerçevenin açık olduğunu ifade ederek, Fransa'nın bu kararın uygulanması için taraflarla irtibatını sürdürdüğünü dile getirdi.

"İsrail-Lübnan sınırında kapsamlı savaş, iki ülke ve bölge için felaket olur." uyarısını yapan de Riviere, tarafların BM Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) personelinin güvenliği ve hareket serbestisini de güvence altına alması gerektiğinin altını çizdi.

De Riviere, gelecek günlerde UNIFIL'in görev süresinin uzatılması hususunu ele alacaklarını bildirdi.

BMGK'NİN 1701 SAYILI KARARI

BM Güvenlik Konseyinin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hat'tın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücüne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç gerecin bulundurulmasını öngörüyor.

Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat arasındaki neredeyse tüm bölgeler 2000 yılından bu yana Hizbullah'ın güçlü askeri nüfuzu altında bulunuyor.

MAVİ HAT'TA GERGİNLİK

Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdüren İsrail, kuzey sınırında da Lübnan Hizbullahı ile çatışıyor.

İsrail ile Lübnan arasında "Mavi Hat" olarak tabir edilen sınır hattında son haftalarda gerginlik tırmanıyor.

İsrailli Bakan: Lübnan'a savaş açma kararından kaçış yokİsrailli Bakan: Lübnan'a savaş açma kararından kaçış yok

Hizbullah, İsrail'e ait iki askeri karargahı İHA ve füzelerle hedef aldıHizbullah, İsrail'e ait iki askeri karargahı İHA ve füzelerle hedef aldı

Hizbullah'tan Golan'a saldırı: 2 İsrail askeri yaralandıHizbullah'tan Golan'a saldırı: 2 İsrail askeri yaralandı

Lübnan'dan işgalci İsrail'e atılan roket sayısı açıklandı! Ölen yokLübnan'dan işgalci İsrail'e atılan roket sayısı açıklandı! Ölen yok

İsrail, Lübnan'ın güneyinde 3 katlı bir binaya hava saldırısı düzenlediİsrail, Lübnan'ın güneyinde 3 katlı bir binaya hava saldırısı düzenledi

KAYNAK: AA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 44
  • haydar 1 ay önce Şikayet Et
    Sanki İsrail BM yi çok takıyoda, yok mavi hat yok bilmem ne zırvalıyor..
    Cevapla
  • zeki 1 ay önce Şikayet Et
    Fransızlar söz konusu kendi sömürgesi olunca, Felak olur cart olur curt olur...
    Cevapla
  • Mazlum 1 ay önce Şikayet Et
    Tüm muslumanlarin iclerinde bulunduğu ulkelerin israile destegini kesmesi icin eylemlere cidi oranda başlaması lazim. Gerekirse tum dunyada gazze gibi israil ve abd basta olmak uzere aynı acıyı çekene kadar mucadele edilmeli
    Cevapla
  • Özel biri 1 ay önce Şikayet Et
    Umarım savaş ilerler Filistin kazanacak Allah'ın izniyle.
    Cevapla
  • Ahmed 1 ay önce Şikayet Et
    Lübnanı sömüren fransa olduğu için kudurdular.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yerel seçimlerden beri bir ilk: Özgür Özel'in uykularını kaçıracak anket!
Katlanarak artıyor! Fiyatları kiraları geçti!