Türkiye'nin "dönere tescil" hamlesi Almanya'yı kızdırdı

Avrupa Birliği, Türkiye'nin başvurusu üzerine döneri tescillerse, Almanya'da döner üretimi büyük ölçüde değişime uğrayacak. Kullanılan etten baharata, hatta dönerin ismine kadar bir dizi değişiklik gündemde. Almanya'da ise tepkiler var.

Türkiye'nin "dönere tescil" hamlesi Almanya'yı kızdırdı
Türkiye'nin "dönere tescil" hamlesi Almanya'yı kızdırdı
GİRİŞ 25.07.2024 15:12 GÜNCELLEME 26.07.2024 08:23
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Türkiye'deki döner üreticilerini temsil eden İstanbul merkezli Uluslararası Döner Federasyonu'nun dönere "geleneksel ürün adı" (TGS) tescili almak için Avrupa Birliğine yaptığı başvuru Almanya'da tepki çekti.

"EKONOMİK ETKİSİ BÜYÜK OLUR"

Almanya Gıda ve Tarım Bakanlığı, söz konusu girişimi "şaşkınlıkla" karşıladıklarını bildirerek, başvurunun kabul görmesi halinde ekonomik etkilerinin büyük olacağını belirtti.

DÖNERİN ALMANYA'DAKİ İÇERİĞİ VE ADI DEĞİŞEBİLİR

AB'ye iletilen ve üç aylık itiraz süresi dolan başvuru ile hangi ürünün "döner" olarak adlandırılabileceğine dair standartlar belirtiliyor. Buna göre dönerde dana ve genç sığır (3 yaşına kadar) eti ile hindi eti yer almıyor.

Buna karşın, Almanya'da kesim için daha genç hayvanlar tercih ediliyor. Ayrıca, Türkiye'nin itiraz ettiği hindi eti de döner yapımında kullanılabiliyor. Almanya'da döner imalatını düzenleyen yönetmelikte de bunlar yer alıyor.

Eğer AB, Türkiye'nin TGS tescilini onaylarsa, Almanya'da döner üretimi de buna göre düzenlenecek. Almanya'daki döner üreticileri Türkiye'nin talep ettiği yeni tarifi kullanacaklar.

Ancak tek başına daha yaşlı hayvan kullanma zorunluluğunun bile ekstra bakım maliyetleri düşünüldüğünde döner fiyatlarını artırıcı etkisi olacağı hesaplanıyor. Şartlara uyulmaması halinde ise, ürün döner adıyla satılamayacak, isim değişikliğine gidilerek döner yerine "dönen şiş" ya da başka bir tanımlama kullanılmak zorunda kalınacak.

ALMANYA, TÜRKİYE'YE TEPKİLİ

Alman Tarım Bakanlığı, Türkiye'den gelen başvurunun kabul edilmesinin Alman pazarına müdahale anlamına geleceğini söyledi. Açıklamada, dönerin Almanya'da çok popüler olmasının ötesinde bir çok kişinin temel gelir kaynağı olduğuna dikkat çekildi.

MÜZAKERELER YÜRÜTÜLECEK

Berlin tescil talebine itirazda bulunurken, halihazırda bu itirazlar AB prosedürlerine uygun olarak değerlendiriliyor. İtirazların kabul edilmesi halinde Brüksel, Almanya ve Türkiye'den tarafları uzlaşı görüşmelerine davet edecek. Uzlaşı için heyetlere altı ay süre tanınması bekleniyor.

KAYNAK: DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE
Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 6
  • Tarafsız 1 ay önce Şikayet Et
    Bir tarafımıza yılan kaçmış halen almanya bizi kıskanıyor derdindeler.
    Cevapla
  • Umarım Tescillenir 1 ay önce Şikayet Et
    bu bizim sözde federasyon gider almanlarla anlaşıp birkaç milyon euro para rüşvet alıp patent almaktan vazgeçip Almanlara meydanı bırakınca Almanya gidip yada yunanistan gidip patentini alırlar. İşte bizim yetkililer bu kadar menfaatçi ve günü kurtarmanın derdinler. umarım böyle bir hata yapmazlar.
    Cevapla
  • Hamido 1 ay önce Şikayet Et
    Almanya bizimle ilgili bir konuda sorun çıkarıyorsa, doğru yoldayız.
    Cevapla
  • Hindi Döner 1 ay önce Şikayet Et
    Hindi etinden döner bence iyi fikir.Ayrıca adanlar genç,körpe danayı daha çok tercih ediyorlarmış.Kötü birşey değil.Bizimkiler de buna göre düzenleme yapabilirler.Oradaki döner satanların çoğu türk zaten.
    Cevapla
  • MiSaFiR 1 ay önce Şikayet Et
    Demek ki TESCİL EDİLMESİ, bizim işimize çok yarayacak !!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rusya-Ukrayna savaşında sürpriz gelişme! Son dakika ateşkes duyurusu
Süper Tayfun saatte 240 km hızla vurdu! Korkunç görüntüler