New York Times yazdı! Netanyahu'ya İngiltere'den kötü haber

İngiltere’de Keir Starmer liderliğinde yeni hükümetin, bu hafta sonu Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu​​​​​​​ hakkında yakalama kararı çıkarmasına yönelik itirazını geri çekmesi bekleniyor.

New York Times yazdı! Netanyahu'ya İngiltere'den kötü haber
New York Times yazdı! Netanyahu'ya İngiltere'den kötü haber
GİRİŞ 25.07.2024 22:55 GÜNCELLEME 25.07.2024 23:05
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

The New York Times gazetesinin ismini vermek istemeyen iki yetkiliye dayandırdığı haberinde, İngiltere’nin, UCM savcısının Netanyahu hakkında yakalama kararı çıkartmasına yönelik itirazını geri çekeceği savunuldu.

Yetkililer, Starmer liderliğinde kurulan yeni hükümetin, UCM savcısının Netanyahu hakkında yakalama kararı çıkartılmasına ilişkin bir önceki hükümetin yaptığı itirazı hafta sonu geri çekeceğini öne sürdü.

Starmer, mayısta konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Mahkeme, zamanı gelince kararını verebilmeli. Mahkemeyi ve uluslararası hukuku destekliyorum.” demişti.

İngiltere'den Gazze çağrısı! İşgalci İsrail'i köşeye sıkıştıran açıklamaİngiltere'den Gazze çağrısı! İşgalci İsrail'i köşeye sıkıştıran açıklama

İngiltere'nin girişimi eleştirilmişti

İngiltere, 10 Haziran'da "Filistin'in Oslo Anlaşmaları uyarınca İsrail vatandaşları üzerinde cezai yargı yetkisi kullanamadığı durumlarda, UCM'nin İsrail vatandaşları üzerinde yargı yetkisi kullanıp kullanamayacağı" konusunda yazılı beyanla gözlemlerini sunma talebinde bulunmuştu.

UCM Ön İnceleme Dairesi, 27 Haziran'daki kararında, İngiltere'nin talebini kabul ederek, 12 Temmuz'a kadar yazılı görüşlerini sunması talimatını vermişti.

UCM, İngiltere'nin yanı sıra UCM'ye görüş sunmak için izin isteyenlerin taleplerinin, 12 Temmuz'a kadar sunulması gerektiğini belirtmişti.

İngiltere'nin görüş sunma girişiminin, halihazırda yavaş ilerleyen UCM'deki Filistin soruşturmasını yavaşlatacağı yönünde eleştiriler gelirken, İngiltere'nin beyanlarında Netanyahu ve Galant hakkındaki yakalama kararına karşı çıkabileceği dile getirilmişti.

İngiltere adına UCM'ye talebi iletilen, dönemin Başbakanı Rishi Sunak, UCM Savcılığının "yakalama kararı" çıkartılması için başvuru yapmasına, Gazze'deki duruma yardımcı olmayacağını söyleyerek karşı çıkmıştı.

İngiltere'de 6 Temmuz'da görevi devralan Başbakan Keir Starmer hükümetinin ise Sunak hükümetinden farklı olarak Netanyahu ve Galant hakkındaki yakalama kararına karşı çıkmayı düşünmediği bilgisi basına yansımıştı.

Londra’daki İşçi Partisi liderliğindeki hükümet, 19 Temmuz’da Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) ocak ayında kestiği finansman desteğine devam edeceğini de duyurmuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Bakan David Lammy, kesilen 21 milyon sterlinlik desteğin UNRWA'ya ödenmeye devam edeceğini belirtmişti.

İngiltere'nin UNRWA'ya sağlayacağı 21 milyon sterlinlik destek kapsamında 6 milyon sterlin, Gazze ve Batı Şeria'daki acil ihtiyaç sahiplerine yönelik projelerde, 15 milyon sterlin ise Batı Şeria'daki temel ihtiyaçlara yönelik projelerde kullanılacak.

Bazı UNRWA çalışanlarının, 7 Ekim 2023'teki saldırılarda yer aldığına ilişkin iddiaların ardından İngiltere, 27 Ocak'ta bu kuruma olan desteğini durdurduğunu açıklamıştı.

 

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • egemen türk 2 ay önce Şikayet Et
    kimse tesla almasin,, elon köpegi israile calisiyor , özellikle star link dedikleri uydular israile aIt...hangi ülkeden gecerse düsürün...
    Cevapla
  • Dönerci Kazım 2 ay önce Şikayet Et
    yahu bu yaratıkları dünya basınından kaldırın, Tüm insanlığın bu tip yaratıklara ve destekçierine tahammülü yoktur... ilahi adalet gerekeni yapacaktırr.
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    İngiliz eşittir müslüman katili tarihi okuyan bana hak verir
    Cevapla
  • vatandaş 2 ay önce Şikayet Et
    ingiliz , fransız ve sonradan türeyen abd ile israil yeryüzünün vampirlerinden farkı yok ülkeleri karıştırma, inanlara zulum etme, sömürme aç bırakma hepsi bunların kitabına yazar, islama ve insanlığı zulum eden kafirlerin gidecekleri tek yeri cehennem
    Cevapla
  • YENİÇERİ 2 ay önce Şikayet Et
    gördük kötü haberi amerikada ayakta alkışlandı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son anlarında düşmanla cenk eden şehit Yahya Sinvar'ın efsane konuşması ortaya çıktı
Bakan Fidan'dan son dakika 'Sinvar' açıklaması!