Tarihin en sıcak günü oldu! Rekor yeniden tazelendi
Avrupa Birliği'nin iklim izleme kuruluşu Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), 22 Temmuz Pazartesi gününün, dünya genelinde kaydedilen en sıcak gün olduğunu açıkladı.
21 Temmuz Pazar günü, ortalama sıcaklık 17.09 derece Celsius olarak kaydedilmişti ve bu, geçen yılın en yüksek sıcaklık rekorunu küçük bir farkla geçmişti.
Imperial College London'dan iklim bilimci Joyce Kimutai, "Bu, iklim biliminin bize fosil yakıtları yakmaya devam edersek ne olacağını söylediği şeydi. Ve fosil yakıtları yakmayı bırakıp net sıfır emisyona ulaşana kadar sıcaklıklar artmaya devam edecek" dedi.
Copernicus, uydu verilerini kullanarak küresel hava ve deniz sıcaklıklarını gerçek zamanlı olarak güncelliyor.
Kuzey yarımkürede yaz zirve yaparken ve gezegen, tarihte eşi benzeri görülmemiş bir sıcaklık döneminden geçerken, günlük rekorların kırılmaya devam edebileceği tahmin ediliyor.
Küresel ısınma, daha uzun, daha güçlü ve daha sık aşırı hava olaylarına neden oluyor ve bu yıl dünya genelinde büyük felaketler yaşandı.
Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa'da sıcak hava dalgaları ve orman yangınları son haftalarda yıkıma yol açtı.
Ayrıca, Kuzey Kutbu'nda yangınlar çıktı ve bu bölge gezegenin diğer yerlerinden çok daha hızlı ısınıyor. Antarktika'da ise kış sıcaklıkları normalin çok üzerinde seyrediyor.
HER AY KENDİ REKORUNU KIRMAYA DEVAM EDİYOR
Copernicus, iklim bilimcileri en çok endişelendiren şeyin günlük sıcaklık rekorlarının kırılmasından çok, daha geniş bir ısınma modeli olduğunu belirtti.
Haziran 2023'ten bu yana her ay, önceki yılların aynı ayına kıyasla kendi sıcaklık rekorunu kırdı ve bu daha önce hiç görülmemiş bir durum.
Pazar ve Pazartesi günleri yaşanan sıcaklık, Temmuz 2023 rekorunu sadece biraz geçti, ancak Ağustos 2016'da kaydedilen önceki en yüksek sıcaklık olan 16.8 dereceyi çok geride bıraktı.
Copernicus, 16.8 derece rekorunun, Temmuz 2023'ten bu yana 57 kez kırıldığını belirtti.
Bilim insanları, yaşanılan dönemin, Dünya'nın son 100 bin yıldaki en sıcak dönemi olabileceğini söylüyor. Fosil yakıtların yakılması, iklim değişikliğinin başlıca nedeni olarak gösteriliyor ve ısıyı hapseden sera gazı emisyonları, yükselen sıcaklıkları yavaşlatma çabalarına rağmen artmaya devam ediyor.
-
Hasan Önal 4 ay önce Şikayet EtOrta büyüklükteki bir yolcu uçağı 1 saatlik uçuşta 5-6 ton KERSON yakarak 700-800 derece sıcaklıkta KARBONDİOKSİT, KARBONMONOKSİT, SÜLFÜR VE NİTRİT KARIŞIMI olarak atmosfere basıyor! Aynı anda binlerce yolcu uçağının havada olduğu gerçeğini hesaba katarsak YOLCU UÇAKLARININ SEBEP OLDUĞU FELAKET i görmezden gelemeyiz! İnsanlık olarak, Hidrojen yakıtlı jet motorlarına geçmeliyiz!Beğen Toplam 2 beğeni
-
Memiş 4 ay önce Şikayet Etdoğanın intikamı vahim..insanlar eliyle bozulan doğal denge felakete yol açıyor maalesef..Beğen
-
Mahmut 4 ay önce Şikayet Etbilinçli yapılıyor olma ihtimali çok yüksek. sanki dünyayı covidden sonra başka türlü bir korkuya alıştırıyorlar gibiBeğen Toplam 5 beğeni
-
misafir 4 ay önce Şikayet EtBu kadar bomba atılıyor bu savaşlardan donra 3 senedir böyle anormal oldu savsşlar durmalıBeğen Toplam 9 beğeni
-
Vatandaş 4 ay önce Şikayet EtMüslümanlar başta olmak üzere dünya üzerindeki insanlar ne zaman Allah a kulluk görevini yerine getirmeye başlarsa o zaman herşey düzelir havasıda suyuda bereketide hepsi yerine gelir öyle yakıtla makıtla alakası yok bu yaşadığımız insan oğluna bir cezasır ve dahada kötüsü gelecek.Beğen Toplam 13 beğeni
-
??? 4 ay önce Şikayet EtSepetin içinde çürük elma hepsini mafetmiş.Beğen Toplam 3 beğeni