Filipinler'in ABD'nin füze sistemini getirmesine Çin'den ilk tepki: Çatışma çıkarabilir

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Filipinler'in ABD'nin orta menzilli füze sistemini ülkeye getirmesinin bölgesel gerilim ve çatışma yaratacağını belirtti.

Filipinler'in ABD'nin füze sistemini getirmesine Çin'den ilk tepki: Çatışma çıkarabilir
Filipinler'in ABD'nin füze sistemini getirmesine Çin'den ilk tepki: Çatışma çıkarabilir
GİRİŞ 27.07.2024 17:52 GÜNCELLEME 27.07.2024 17:52

Xinhua ajansının haberine göre, Vang, Filipinler Dışişleri Bakanı Enrique Manalo ile Laos'un başkenti Viyentiyan'da düzenlenen Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) 57. Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında bir araya geldi.

Görüşmede Vang, iyi komşuluk, karşılıklı fayda sağlayan işbirliği ve ortak kalkınmanın her iki ülkenin temel çıkarları olduğunu söyledi.

Son yıllarda Çin ve Filipinler ilişkilerinde olumlu ve olumsuz durumlar yaşandığını, ancak bu sorunları ortadan kaldırmanın kolay olduğunun defalarca kanıtlandığını belirten Vang, şu anda ikili ilişkilerin ciddi zorluklarla karşı karşıya kaldığını kaydetti.

Vang, bu zorlukların "Filipin tarafının kendi taahhütlerini ihlal etmesi"nden kaynakladığını dile getirerek, Çin'in bundan ciddi endişe duyduğunu ve buna kesinlikle karşı çıktığını vurguladı.

Filipinler'in ABD'nin orta menzilli füze sistemini konuşlandırması halinde bunun bölgesel gerilim ve çatışma yaratacağına dikkati çeken Vang, bunun ayrıca bir silahlanma yarışını tetikleyeceğini vurguladı.

Vang, iki ülke ilişkilerinin bir "dönüm noktasında" olduğunu, diyalog ve istişare dışında çatışma ve karşı karşıya gelmekten başka bir yolun bulunmadığını bildirdi.

Manalo ise Filipinler ve Çin'in uzun bir geleneksel dostluk geçmişine sahip olduğunu, eşit muamele ve karşılıklı faydaya dayalı kapsamlı bir stratejik işbirliği ilişkisi kurduklarını söyledi.

Denizcilik sorunları nedeniyle iki tarafın karşılaştığı zorluklara rağmen Filipinler'in diyalog yoluyla durumu hafifletmek konusunda kararlı olduğunu ifade eden Manalo, iki ülke arasındaki geçici anlaşmanın tarafların iyi niyetini yansıttığını kaydetti.

Manalo, Filipinler'in varılan anlaşmayı uygulamaya ve bu ilişkiyi güçlendirmeye istekli olduğunu aktardı.​​​​​​​

Filipinler Dışişleri Bakanlığından 21 Temmuz'da yapılan açıklamada Manila ve Pekin yönetiminin, İkinci Thomas Sığı'nda resifte karaya oturtulan "Sierra Madre" savaş gemisine devriye ve günlük ihtiyaçların karşılandığı ikmal görevlerine ilişkin geçici anlaşmaya vardıkları bildirilmişti.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İngiliz ekonomistten Mehmet Şimşek çıkışı: 'Yapmasa krizle karşı karşıya kalacaktı'
Süper Lig devinden Sadio Mane bombası! Başkan bizzat devrede