İsrail'den Lübnan'ın başkenti Beyrut'a saldırı

İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyini vurdu. İsrail ordusu, Mecdel Şems'e düzenlenen saldırıdan sorumlu olan Hizbullah komutanının hedef aldığı belirtildi.

GİRİŞ 30.07.2024 20:02 GÜNCELLEME 31.07.2024 11:37
Bu Habere 91 Yorum Yapılmış

Olay bölgesindeki AA muhabirinin aktardığı bilgilere göre, saldırı Dahiye’deki işlek caddelerin üzerinde bulunan birden fazla binaya yönelik gerçekleştirildi.

Saldırı sonucu meydana gelen patlama nedeniyle büyük dumanlar yükseldi.

Olay bölgesinde büyük panik yaşandı.

1 KİŞİ ŞEHİT OLDU, 68 KİŞİ YARALANDI

Bu arada Lübnan resmi haber ajansı NNA'da yer alan haberde, başkent Beyrut'un güney bölgesine yönelik düzenlenen İsrail saldırısında Hizbullah'ın Şura Meclisi'nin bulunduğu Huhreyk Mahallesi'nin hedef alındığı kaydedildi.

Haberde, 1 kişinin öldüğü ve 68 kişinin yaralandığı belirtilirken, ölen kişinin kimlik bilgisi hakkında detay verilmedi.

Söz konusu saldırının insansız hava araçlarından (İHA) fırlatılan 3 füzeyle gerçekleştiği vurgulanan haberde, Beyrut'ta er-Rabih ismindeki bir binanın vurulduğu ve 2 katının yıkıldığına işaret edildi.

BEYRUTLULAR SOKAĞA İNDİ

Saldırının ardından sokağa inen çok sayıda kişi, sloganlar atarak İsrail'in düzenlediği saldırıyı protesto etti.

İSRAİL ORDUSU SALDIRIYI DOĞRULADI

Öte yandan İsrail ordusu yaptığı açıklamayla Beyrut'taki saldırının arkasında olduğunu doğruladı.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, 12 kişinin hayatını kaybettiği Mecdel Şems ve birçok İsraillinin ölümünden sorumlu olduğu öne sürülen bir Hizbullah komutanının hedef alındığı belirtildi.

Hedef alınan Hizbullah komutanın ismi ve saldırının nasıl yapıldığına ilişkin detay verilmedi.

"HİZBULLAH KIRMIZI ÇİZGİYİ AŞTI"

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, sosyal medya hesabından yaptığı kısa paylaşımda "Hizbullah kırmızı çizgiyi aştı" dedi. Gallant başka bir şey demedi.

HEDEF HİZBULLAH'IN İKİNCİ ADAMI

İsrail basınında çıkan haberlere göre, İsrail'in Beyrut'taki saldırısının hedefi, Hizbullah'ın ikinci adamı olarak kabul edilen ve Hizbullah'ın askeri faaliyetlerinden sorumlu olan Fuad Şükür, diğer adıyla Hacı Muhassin olduğu belirtildi.

HİZBULLAH KOMUTANI FUAD  ŞÜKÜR ÖLDÜ MÜ?

İsrail, Beyrut'ta hedef aldığını söylediği komutanın kimliğini henüz doğrulamadı, ancak Reuters ve AFP haber ajansları, komutanın Fuad Şükür olduğunu ve kaynaklara dayandırdığı haberlerinde saldırıdan sağ kurtulduğunu söylüyor.

BEYRUT SALDIRISI SONRASI NETANYAHU'NUN OFİSİNDEN FOTOĞRAFLI PAYLAŞIM

Basın ofisinden paylaşılan fotoğrafta, Netanyahu'nun İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, askeri danışmanı Roman Gofman ve bazı yetkililerle toplantı halinde olduğu görülüyor.

Herhangi bir açıklama yapılmadan paylaşılan fotoğrafta, Netanyahu'nun kırmızı kablolu sabit telefonla konuştuğu fotoğrafta göze çarpıyor.

NETANYAHU'DAN BAKANLARINA KONUŞMA YASAĞI

İsrail basını, Netanyahu'nun İsrailli bakanlara Beyrut'taki saldırıyla ilgili yorum yapmamalarını istediğini yazdı.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Dahiye bölgesinde şiddetli bir patlama meydana gelmişti.

İsrail ordusu yaptığı açıklamada, saldırının sorumluluğunu üstlenerek Hizbullah'ın komutanlarından birinin hedef alındığını aktarmıştı.

BEYAZ SARAY: TOPYEKÜN BİR SAVAŞIN KAÇINILMAZ OLDUĞUNA İNANMIYORUZ

Beyaz Saray Sözcüsü Jean-Pierre, günlük basın brifinginde İsrail ile Lübnan arasında artan gerginliğe ilişkin son durumu değerlendirdi.

Jean-Pierre, İsrail'in Lübnan'a yönelik kısa süre önce düzenlediği saldırıya ilişkin henüz detaylı bilgilere sahip olmadıklarını ve saldırıyı İsrailli muhataplarıyla şu sıralarda görüştüklerini söyledi.

ABD'li sözcü, artan gerginliğe çözüm yolunun diplomasi olduğuna vurgu yaparak, "(Orta Doğu'da) Topyekün bir savaşın kaçınılmaz olduğuna inanmıyoruz. Biz halen bunun kaçınılabilir olduğuna inanıyoruz. Başkan Biden'ın 3,5 yıldır diplomasiye inandığını gördünüz, özellikle konuştuğumuz Mavi Hat bölgesinde." değerlendirmesini yaptı.

Jean-Pierre, İsrail-Lübnan arasındaki söz konusu bölgelerde diplomatik çözümün halen mümkün olduğunu ve bu yolla bölgedeki İsrailli ve Lübnanlı vatandaşların evlerine güven içinde dönebileceklerini ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel de bugünkü basın brifinginde, Mavi Hat bölgesinde diplomatik çözümün mümkün olduğunu ve bunun için çaba göstermeye devam edeceklerini söylemişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jean-Pierre

LÜBNAN BAŞBAKANI: SİVİLLERİ ÖLDÜREN SALDIRGAN OPERASYON

Lübnan Başbakanı Najib Mikati saldırıyı, "uluslararası hukuku açık ve kesin bir şekilde ihlal ederek sivilleri öldüren bir dizi saldırgan operasyon" kapsamında "suç eylemi" olarak niteledi.

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Bou Habib, hükümetinin Birleşmiş Milletler'e şikayette bulunmayı planladığını daha önce açıklamıştı.

Bou Habib ayrıca Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın herhangi bir yanıtının tırmanışa yol açmamasını umduğunu söyledi.

Lübnan Başbakanı Najib Mikati

İSRAİL TEHDİDİ NEDENİYLE BEYRUT HAVALİMANI'NDAKİ UÇUŞLAR İPTAL EDİLDİ

Ülkenin tek havalimanı olan Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı son dönemlerdeki en sakin günlerini yaşıyor.

AA muhabirinin havalimanındaki uçuş bilgi ekranından elde ettiği bilgilere göre, dünyanın farklı noktalarından Beyrut'a gelen ve giden birçok uçak seferi iptal oldu veya ertelendi.

Havalimanında özellikle uçak seferlerinin büyük bir kısmının akşam yerel saatle 20.00'den sabah 07.00'ye kadar iptal edildiği belirtildi.

Lübnan'ın ulusal hava yolu şirketi Middle East Airlines (MEA) dün yaptığı açıklamada erteleme ve iptallerin uçak sigorta firmaları ile yaşanan teknik bir hatadan kaynaklandığı bildirmişti.

MEA, ilk olarak 28 Temmuz'da yaptığı açıklamada, Beyrut'tan yapılacak bazı uçak seferlerinin 29 Temmuz sabahına kadar ertelediğini duyurmuştu.

MECDEL ŞEMS SALDIRISI

İsrail'in işgali altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesindeki futbol sahasına roket isabet etmesi sonucu aralarında çocukların da yer aldığı 12 kişinin hayatını kaybettiği, 17'si ağır 35 kişinin yaralandığı duyurulmuştu.

İsrail ordusu, "ellerindeki istihbarat ve yaptıkları değerlendirme sonucunda" roketin Lübnan'ın güneyindeki Şeba beldesinin kuzeyinden ateşlendiğini belirterek, Lübnan Hizbullahı'nın sorumlu olduğunu açıklamıştı.

Lübnan Hizbullahı ise Mecdel Şems'teki saldırının kendileri tarafından gerçekleştirildiği iddialarını yalanlayarak, "olayla ilgili herhangi bir bağlantılarının olmadığını" bildirmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, "İsrail, bu ölümcül saldırıyı bir kenara not etmeyecek. Hizbullah şimdiye kadar ödemediği ağır bir bedel ödeyecek." ifadelerini kullanmıştı.

KAYNAK: HABER7
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 91
  • Cenk 1 ay önce Şikayet Et
    Gönderin roketler i İsraili vatandaşları olduğu yere.bu iş geri dönmez.musluman ülkeleri kendi ülkelerinden yahudileri atmalı.butun abd üstlerini kapatmalı.ve İslam ülkeleri top yükün saldirmaludir
    Cevapla
  • Ertan 1 ay önce Şikayet Et
    Telelvi imha edelim.
    Cevapla
  • Aynen 1 ay önce Şikayet Et
    Haniye tahranda Şehid edilirken bu saldırı manidar beyruta
    Cevapla
  • Hak 1 ay önce Şikayet Et
    Sonra Suriye sonra bizi vuracak tabi itin tasmasını tutanda gelecek korumak için ta dibimize savaş gemisi gönderi bizimde savaş gemilerini Akdeniz e göndermemiz lazım
    Cevapla
  • dadaş 1 ay önce Şikayet Et
    müslümanlar Türkiye nin etrafında hilafet bayrağı altında birleşmeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Özgür Özel'den 'ezan' çıkışı! Peki gerçek ne?
Meteoroloji il il uyardı: Metrekareye tam 100 kg yağmur düşecek