Başbakan ülkeyi terk etmişti! Ülkenin kurucu liderinin heykelleri yıkıldı! En az 230 ölü

Bangladeş'te, Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in istifasıyla sonuçlanan protestolarda son iki günde 231 kişi hayatını kaybetti. Protestocular, Vecid'in ülkeden kaçmasının sonrası kurucu lider Mucibur Rahman'ın heykellerini yıkmaya başladı.

GİRİŞ 06.08.2024 01:25 GÜNCELLEME 06.08.2024 01:41
Bu Habere 103 Yorum Yapılmış

Bangladeş'te, Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine kamuda kontenjan ayrılmasının ardından başlayan ve Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in istifasıyla sonuçlanan protestolarda çıkan şiddet olaylarında son iki günde 231 kişi hayatını kaybetti.

Başbakan ülkeyi terk etmişti! Ülkenin kurucu liderinin heykelleri yıkıldı! En az 230 ölü

ÜLKENİN KURUCU LİDERİNİN HEYKELLERİ YIKILMAYA BAŞLANDI

Protestocular, Başbakanın ülke dışına kaçmasının ardından başbakanlık konutunu ele geçirerek ülkenin kurucu lideri Mucibur Rahman'ın heykellerini yıkmaya başladı. Başbakanlık Ofisi'ni basan halk meclis salonunu kullanılamaz hale getirdi.

ÖLÜ SAYISI 230'U AŞTI

Şeyh Hasina'nın resmi konutunu terk etmesi ve ordunun, "geçiş hükümeti kurulacağını" açıklamasına rağmen ülke genelinde devam eden şiddet olaylarında dün 135 kişi öldü.

Şiddet olaylarının en yoğun yaşandığı başkent Dhaka'da dün 78 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi de polisin ateş açması, gruplar arasındaki çatışma ve yağmalama olayları sırasında yaralandı.

Başbakan ülkeyi terk etmişti! Ülkenin kurucu liderinin heykelleri yıkıldı! En az 230 ölü

Farklı hastanelerden yapılan açıklamalarda, pazar günü de ülkenin çeşitli bölgelerinde toplam 96 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Bangladeş'in neredeyse tüm eyaletlerine sıçrayan şiddet olaylarında, birçok resmi bina ateşe verilirken, protestocuların Şerpur kentinde ele geçirdiği hapishaneden 500'ü aşkın mahkumun firar ettiği belirtildi.

Başbakan ülkeyi terk etmişti! Ülkenin kurucu liderinin heykelleri yıkıldı! En az 230 ölü

NE OLMUŞTU?

Bangladeş'te 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan kararının ardından temmuz ortasında öğrencilerin başını çektiği protestolar başlamıştı.

Yüksek Mahkemenin temmuz sonunda kontenjan oranlarını indirmesiyle protestolara son verildiği duyurulmuştu.

Gösterilerdeki şiddet olaylarından sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından protestocular, bu kez de gösterilerde hayatını kaybedenler için adalet çağrısıyla sokaklara dökülmüştü.

Bangladeş'teki gösteriler sırasında çıkan şiddet olaylarında yüzlerce kişi yaşamını yitirmişti.

Şiddet olayları artarak devam ederken, Başbakan Şeyh Hasina 5 Ağustos’ta resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan'a gitmiş, bu sırada göstericiler, Başbakan'ın resmi konutunu basmıştı.

Siyasi parti temsilcileriyle görüşen Bangladeş Ordu Komutanı, Hasina'nın istifa ettiğini ve geçiş hükümeti kurulacağını duyurmuştu.

Türkiye'den Bangladeş açıklamasıTürkiye'den Bangladeş açıklaması

Hükümet karşıtı protesto: En az 93 ölüHükümet karşıtı protesto: En az 93 ölü

Muhammet Güreli Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Muhammet Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 103
  • A.özçelik 1 ay önce Şikayet Et
    Irakın,libyanın,Afganistanın başına gelenleri bu halk bilmiyor.mutlaka dış güçlerin parmagı var bu işte
    Cevapla
  • Ömer 1 hafta önce Şikayet Et
    Dış güçlerin parmağı kırıldı bu gösterilerde. Baksana başbakan Hindistan a kaçıyor. Hindistan kim ezeli düşman. Bangledeş tarihini araştırırsanız olayları daha iyi anlarsınız.
    Cevapla
  • Haksn 1 ay önce Şikayet Et
    Darısı bizim başımıza reis bizdeki heykel sevdalılarıda yıksa ydi
    Cevapla
  • eeee 1 ay önce Şikayet Et
    abulkadir selvi sandım :)
    Cevapla
  • Bersoy 1 ay önce Şikayet Et
    Irak,libya benzeri olaylar işte abd,siyonizm oyunları..
    Cevapla
  • pers avcısı 1 ay önce Şikayet Et
    he bi bizde oyun yok heryerde abd oyunu var. akıllı seni
    Cevapla
  • Erkan Harp 1 ay önce Şikayet Et
    Eğer bir ülkede heykel varsa, orda zulüm vardır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Narin Güran'ın ön otopsi belgesinde çarpıcı detaylar! Uzmanı tek tek anlattı
Stratejik köprüler imha, çok sayıda asker öldürüldü! Ukrayna-Rusya savaşında sıcak saatler