ABD'den Türkiye'ye tehdit gibi Rusya uyarısı: Sonuçları olur

Rusya'ya bir dizi yaptırım uygulayan Washington, Moskova'nın askeri operasyon ve savaşlarında büyük rol oynayan ticari faaliyetlerinin engellenmesi konusunda Ankara'dan daha fazla adım atmasını istedi.

GİRİŞ 08.08.2024 07:03 GÜNCELLEME 08.08.2024 08:21
Bu Habere 334 Yorum Yapılmış

ABD Ticaret Bakanı Yardımcısı Matthew Axelrod, Financial Times (FT) gazetesine verdiği demeçte, NATO müttefiki Türkiye'den, Rusya'ya ihracatın kısıtlanması konusunda destek beklediklerini hatırlatarak, aksi durumda Türkiye'ye yönelik "sonuçları" olacağı uyarısında bulundu.

TÜRKİYE'YE GELİP UYARIDA BULUNDULAR

Amerika'yla uzlaşmazlık içinde olan ülkelerin hassas teknoloji ürünlerine erişimini kısıtlama hususunda yürütülen çalışmalara öncülük eden Bakan Yardımcısı Axelrod, bu çalışmaları kapsamında kısa süre önce Ankara ve İstanbul'da Türk yetkililerle bir araya geldi.

Axelrod, FT'ye yaptığı açıklamada, "ABD teknolojisinin Rusya'ya yasadışı akışını durdurmak için Türkiye'nin yardımına ihtiyacımız var." dedi ve ekledi:

"Türk makamları ve endüstrisinin hızlı bir şekilde ilerleme kaydettiğini görmemiz gerekiyor, aksi takdirde ihracat kontrollerimizden kaçanlara yaptırım uygulamaktan başka çaremiz kalmayacak."

Financial Times'a bu görüşmeyle alakalı bilgi veren üst düzey Ticaret Bakanlığı yetkilisi ise, Axelrod'un ziyaret sırasında Türkiye'ye, Amerikan menşeli çiplerin ve Moskova'nın Ukrayna'daki savaşı için çok önemli olan diğer parçaların ticaretini engellemek için daha fazla çalışması gerektiği mesajını verdiğini söyledi.

ABD'nin özellikle Türkiye'nin, işlemciler, hafıza kartları ve amplifikatörler dahil Batı yapımı elektronik cihazların ihracat kontrollerine aykırı olarak Rus füzelerine ve insansız hava araçlarına gittiği önemli bir merkez haline gelmesinden endişe duyduğu da belirtildi.

ZAMAN ZAMAN BENZER UYARILAR YAPILIYOR

ABD, AB ve diğer Batılı ortakları, 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Rusya'ya kapsamlı yaptırımlar uygularken, Türkiye bu ambargolara katılmadı. Bu sebepten ötürü, Amerikan yetkililerin Türkiye'ye gelerek benzer uyarıları zaman zaman yaptığı daha önce de basına yansımıştı.

Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 334
  • Çatlı iki. 1 ay önce Şikayet Et
    Türkiye komşusu ile elbette iyi olmalıdır. Türkiye 'ye hiçbir zaman iyiliği olmayan Amerika kahrolsun, Allah, ABD'yi yerle bir etsin.
    Cevapla
  • İsmet Paşa 5 gün önce Şikayet Et
    Amiiin inşallah
    Cevapla
  • Saalih 1 ay önce Şikayet Et
    abd İle Türkiye Er yada geç savaşacaklardır. bu inek çobanı eşkiyaların sonu İNŞALLAH BİZİM elimizle olur
    Cevapla
  • Das 1 ay önce Şikayet Et
    Abd müttefik degildir türkiye kendi cikari icin herkezle görüşür alış verişini yapar abd türkiye nin içişlerine karismamali türkiye egemen bagimsiz ülke senin arka bahçen degil haddini bil
    Cevapla
  • Murat 1 ay önce Şikayet Et
    Hiç de bir şey olmaz Allah'ın izniyle zaten yıllardır Amerika bize yapabileceği bütün kötülükleri fazlasıyla yapmaya çalışıyor özellikle sosyal medyada içimizdeki kriptolar sosyal medya ile ortaklaşa çalışıp muhafazakarlara Müslüman Türk duruşuna gece gündüz saldırıyor
    Cevapla
  • HanYavuz 1 ay önce Şikayet Et
    Cürmün kadar yer yakarsın gel ABD kuduzu gel
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail meclisinde ‘En büyük terörist İsraildir’ diyen vekile saldırı! Salondan attılar
Narin bir sahneye mi tanık oldu? Amcadan "ikinizi de öldürürüm" tehdidi