Ülkesini terk eden Hasina ilk kez konuştu: ABD'ye izin verseydim iktidarda kalabilirdim

Bangladeş'te hükümet karşıtı protestolar nedeniyle ülkeden ayrılarak Hindistan'a giden eski Başbakan Şeyh Hasina Vecid, iktidarı kaybetmesine yol açan olaylarda ABD'nin etkisinin olduğunu ima etti.

GİRİŞ 11.08.2024 16:57 GÜNCELLEME 11.08.2024 17:05
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Economic Times'ın haberine göre, Hindistan'a gittikten sonra ilk kez konuşan Hasina, ülkedeki şiddetin artmaması için istifa ettiğini belirtti.

İktidarı kaybetmesinde ABD'nin parmağı olduğunu ima eden Hasina, "St. Martin Adası'na egemenliğini teslim edip ABD'nin Bengal Körfezi üzerinde hakimiyet kurmasına izin verseydim iktidarda kalabilirdim." ifadesini kullandı.

İSTİFA EDEREK BUNU ENGELLEDİM

Hasina, ülkede kalması durumunda daha çok ölüm ve yıkımın olacağını belirterek, "Öğrencilerin ölü bedenleri üzerinden iktidarı ele geçirmeyi amaçlıyorlardı ama ben istifa ederek bunu engelledim." dedi.

Bangladeş halkına "Radikal kişilerin manipülasyonlarına izin vermeyin" çağrısı yapan Hasina, sözlerinin halkını "kışkırtmak" için çarpıtıldığını öne sürdü.

NE OLMUŞTU?

Bangladeş'te 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından temmuz ortasında öğrencilerin başını çektiği protestolar başlamıştı.

Yüksek Mahkemenin temmuz sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürmesiyle protestolara son verildiği duyurulmuştu.

Gösterilerdeki şiddet olaylarından sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından protestocular, bu kez de gösterilerde yaşamını yitirenler için "adalet" çağrısıyla sokaklara dökülmüştü.

Bangladeş'teki gösteriler sırasında şiddet olaylarında yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi gözaltına alınmıştı.

Şiddet olayları artarak devam ederken Başbakan Şeyh Hasina, resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan'a gitmiş, bu sırada göstericiler Başbakan'ın resmi konutunu basmıştı.

Siyasi parti temsilcileriyle görüşen Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Hasina'nın istifa ettiğini ve geçici hükümetin kurulacağını duyurmuştu.

Nobel ödüllü Muhammed Yunus, 8 Ağustos'ta geçici hükümet başkanı olarak yemin edip göreve başlamıştı.​​​​​​​

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 38
  • Cesur ADAM 2 ay önce Şikayet Et
    Dünyadan yahudileri ve onun uşağı abd sildik mi DÜNYA CENNETE DÖNÜŞÜR. Şimdilik BOYKOT ÇİHADINA DEVAM.
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    Hedef saptırıyor. Oranın sömürücüsü hindistandır. Şu an farklı bir yüzle hindistan tekrar yönetimi ele geçirme derdinde.
    Cevapla
  • Murat gözükara 2 ay önce Şikayet Et
    Oğlu ABD de yaşıyor..Hindistan kuklası...Müslüman düşmanı kadın...ülke gerçek halkının elinde şuan...
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    korkaklardan hiçbir şey olmaz.
    Cevapla
  • insanlık 2 ay önce Şikayet Et
    Yaptığın işe bak, kaçtığın ülkeye bak, oğlun nerede yaşıyor ona bak, zihniyetin de çok net belli laiklik ayağına, islam düşmanlığı ona bak! Bir de ABD 'yi suçlayıp konuşuyorsun. ABD 'nin, işine gelmediğinde önce kendi uşaklarını harcadığını, dünyayı mahfettiğini öğrenemedin mi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son Dakika: Bahçeli'nin Öcalan çağrısına DEM Parti'den yanıt geldi!
Mercedes 'Çin' tuzağına düştü! İşler berbat durumda