Sisi ilk kez Türkiye'ye geliyor: Ziyaretin tarihi netleşti

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin, 4 Eylül'de ilk kez Türkiye'ye ziyarette bulunacağı öğrenildi. Beştepe'de resmi törenle karşılanacak Sisi'yle Cumhurbaşkanı Erdoğan; Gazze ve iki ilişkileri masaya yatıracak.

GİRİŞ 22.08.2024 15:54 GÜNCELLEME 22.08.2024 16:00
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, 4 Eylül'de ilk kez Türkiye'ye ziyarette bulunacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuğunu Beştepe'de resmi törenle karşılanacak.

"BİRÇOK ALANDA ANLAŞMAYA İMZA ATILACAK"

İki lider, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısına başkanlık edecek. Birçok alanda anlaşmaya imza atılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır'ın başkenti Kahire'ye 14 Şubat 2024'te yaptığı ziyaretle, ilişkilerde yeni bir sayfa açıldı. 12 yıl sonra ilk kez gerçekleşen ziyaret sonrası; gözler Sisi'nin iadeiziyaretine çevrildi.

GÜNDEMDE NELER OLACAK?

İsrail'in saldırılarının durdurulması, bölgede ateşkesin sağlanması ve Netanyahu hükümetinin yargılanması konusunda atılabilecek ortak adımlar görüşülecek. Filistin başta olmak üzere Libya, sudan, Somali gibi bölgesel meselelerde; kalıcı istikrar, barış ve huzurun tesisi iki yapılabilecekler ele alınacak. İki ülke arasında 10 milyar dolara ulaşan ticaret hacminde yeni hedef 15 milyar dolar. Bu hedefe ulaşmak için atılacak adımlar görüşülecek. Sisi'nin beraberinde iş dünyasından isimlerle Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

LNG, yenilenebilir, madencilik başta olmak üzere enerjinin yanı sıra; sağlık, turizm ve savunma sanayiinde iş birliği gündemde olacak. Kahire’deki Yunus Emre Enstitüsü’nde 20 bin öğrencisi var. Her iki ülke de üniversiteler arası işbirliği, medya ve iletişim alanında çalışmaları artırıcı yöndeki çabalar ele alınacak.

KAYNAK: HABERTÜRK / ESRA NEHİR
Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 39
  • gökdereli 2 hafta önce Şikayet Et
    Mursi sağ olsaydı israil gazzeye cesaret edemezdi ama bu piyon israilin önünü açtı
    Cevapla
  • Kamil 2 hafta önce Şikayet Et
    AB bizi üyeliğe kabul etmiyor . Mısırla birlikte BRICS oluşumu içerisinde yer alabiliriz . Enerji işbirliğimizi nükleer alanında geliştirebiliriz . Mısır'ın da zengin Toryum rezervleri var . Güneş enerjisi potansiyeli yüksektir , Ayrıca , Denizaltı enerji nakil hattı sayesinde elektrik ticareti yapabiliriz .
    Cevapla
  • Kamil 2 hafta önce Şikayet Et
    Sayın Başkan Sisi ve Mısır ile ilişkilerin bozulması ciddi bir hataydı . Sayın Başkan Sisi oldukça samimi ve dostane niyetli görünüyor . Şahsına ve Mısır Arap Devletine karşı en güzel karşılama töreni yapılmalıdır . Bölgede İsrail gibi sorun çıkaran bir ülke ve onun destekçisi Batı var iken , bizim de , Mısır'ın desteğine ihtiyacımız olacak .
    Cevapla
  • Mehmet 2 hafta önce Şikayet Et
    Vay arkadaş. Bugünleri de mi görecektik.
    Cevapla
  • Demirayak 2 hafta önce Şikayet Et
    Dündür bugün bugündür yani..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süper Lig'den 1 takım listeye girebildi! İşte dünyanın en iyi 25 kulübü
Cari denge üst üste ikinci ay fazla verdi! Bakan Şimşek'ten ilk yorum