Gazze'deki ateşkesi engelleyen! Katilin kırmızı çizgisi!

Ateşkes görüşmelerini tıkayan en büyük nedenin Netanyahu’nun Mısır sınırındaki koridoru kontrol etme noktasında ısrarcı olduğu aktarılırken, İsrail medyası da Philadelphi Koridoru’nun Netanyahu’nun kırmızı çizgisi olduğunu belirtti.

GİRİŞ 24.08.2024 08:37 GÜNCELLEME 24.08.2024 09:40
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Gazze Şeridi’nde ateşkes ve rehine takası hedefiyle Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleşecek müzakerelerin ikinci turu öncesinde İsrail tarafı çözümsüzlük stratejisini sürdürüyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, önceki gün El Arabi El Cedid gazetesinde çıkan İsrailli müzakerecilerin, Philadelphi Koridoru’nda Birleşmiş Milletler (BM) misyonunun bulunmasına izin veren yeni bir öneriyi Kahire’de sunmayı planladıklarına dair iddiaları yalanladı.

İsrail Ordu Radyosu’na yapılan bilgilendirmede Netanyahu’nun koridoru kontrol etme noktasında ısrarcı olduğu aktarılıken, İsrail medyası da Philadelphi Koridoru’nun Netanyahu’nun kırmızı çizgisi olduğunu belirtti.

HAMAS KARŞI ÇIKIYOR

Hamas; ABD, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda yürütülen son müzakerelerde Netanyahu’nun yeni şartlar öne sürerek anlaşmaya varılmasını engellediğini belirtmişti. Netanyahu’nun anlaşmaya eklediği ve ön şart olarak sunduğu maddeler arasında, İsrail ordusunun Philadelphi Koridoru ve Gazze Şeridi’ni kuzey-güney hattında bölen Netzarim Koridorunda hâkimiyetini sürdürmesi de yer alıyor.

Hamas ise İsrail ordusunun koridor da dahil olmak üzere tüm Gazze Şeridi’nden çekilmesini talep ediyor. Öte yandan Gazze’ye ulaşan insani yardımların tamamına yakını, bu koridor üzerinden Gazze’ye girdiği için, Hamas sınırın İsrail’in kontrolünde olmasına karşı çıkıyor. Zira İsrail güçlerinin koridoru ele geçirmesinin ardından bölgeye aktarılan yardım malzemelerinde büyük düşüş yaşanmış, Gazze Şeridi’nde onlarca bebek açlıktan yaşamını yitirmişti.

‘YA ANLAŞMA YA KORİDOR’

İsrailli heyetin Netanyahu’yu; Philadelphi Koridoru’nun İsrail kontrolünde kalmaya devam etmesi konusundaki ısrarının müzakerelerin sonunu getireceği konusunda uyardığı, kendisine ‘Ya Philadelphi ya anlaşma’ denmesine rağmen geri adım atmadığı İsrail medyasına yansıdı. Netanyahu, İsrail ordusunun bölgede nasıl konuşlandırılacağını tartışmaya hazır olduğunu, ancak askeri varlığa dair bir taviz vermeyeceğini söylediği iddia edildi.


TÜNEL İDDİASI

Netanyahu’nun Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, İsrail ordusunun koridorun kontrolünü ele geçirdiği mayıs ayında yaptığı açıklamada koridor üzerinde, Mısır’a geçen 20 tünel bulunduğunu iddia etmiş, Hamas’ın tüneller aracılığıyla sınırdan silah kaçırdığını öne sürmüştü. “Selahaddin Koridoru” olarak da bilinen ve Gazze ile Mısır sınırında yer alan koridor, 1979’da Mısır ile İsrail arasında imzalanan “Camp David” anlaşması kapsamında tampon bölgede yer alıyor. Koridor, 14.5 kilometre uzunluğunda, birkaç yüz metre genişliğinde ve Akdeniz’den başlayıp Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı’na kadar uzanıyor.


BIDEN’DAN NETANYAHU’YA RİCA

ABD merkezli haber sitesi Axios’un haberine göre de ABD Başkanı Joe Biden telefonla görüştüğü Netanyahu’dan askerlerini Mısır-Gazze sınırındaki Philadelphia Koridoru’nun 1-2 kilometrelik bölümünden geri çekmesini istedi. Üç İsrailli yetkiliden alınan bilgiler dahilinde, İsrail Başbakanı anlaşmayı ilerletmek için askerlerini bir mevziden geri çekmeyi kabul etti.

 

KAYNAK: HÜRRİYET
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 43
  • İnsan 3 hafta önce Şikayet Et
    Bu koridoru elinde tutsa bitti.bu aşağılık ve lanetlenmiş kavim daha çok istediği gibi katliam yapacak ve zulum etmeye devam edecek buna kesinlikle izin verilmemesi gerekir.
    Cevapla
  • RUHİ 3 hafta önce Şikayet Et
    Vay be! Sen on binleri katlet ve geç kameraların karşısına..
    Cevapla
  • misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    adamın nükleer silahı var. her zaman haklıdır. haksız olduğundada birinci madde geçerli. millet boşuna çenesini yoruyor. zaman kaybı. sokaklarda protesto edenlerde dinci tarikatçı dernekler, vakıflar cemaatler, filistin davası sanki sadece dincilerin tekelinde. yetmez ama evetciler, liboşlar nerdeler.
    Cevapla
  • Mert 3 hafta önce Şikayet Et
    Türkiye acilen çıkarma gemileriyle Gazzeye tank ve asker çıkarmalı aksi halde Gazzeyi ilhak edecekler iş işten geçmiş olacak. Oraya çıkarma yapsak Filistinliler bayram sevinci yaşar. Biraz iman sahibi cesur lider yok mu?
    Cevapla
  • xyz 3 hafta önce Şikayet Et
    koridor asla olmamali. aksi taktirde Gazze Bati Serya gibi yavas yavas erir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den beş kente son dakika uyarısı!
ABD'li senatörden tarihi itiraf: İsrail'e silah satışları durdurulacak mı?