Mescid-i Aksa'da sinagog inşa etmek isteyen İsrailli Bakan'a tepki

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa'da bir sinagog inşa etmek istediğini söyledi. İçişleri Bakanı Arbe, Netanyahu'ya çağrıda bulunarak, "Ben-Gvir'i uyar." dedi.

GİRİŞ 26.08.2024 11:15 GÜNCELLEME 26.08.2024 15:41
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

İsrail Ordu Radyosu'na konuşan Ben-Gvir, mevcut politikanın Yahudilerin Mescid-i Aksa'da "ibadet etmesine izin verdiğini" iddia etti.

Habere göre, "Mescid-i Aksa'ya bir sinagog inşa eder misiniz?" şeklindeki soruya Ben-Gvir, "Evet" cevabını verdi.

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi, Ben-Gvir'in ifadeleri sonrası yaptığı yazılı açıklamada, Mescid-i Aksa'daki statükonun değişmediğini savundu.

İçişleri Bakanı'ndan Netanyahu'ya çağrı

İçişleri Bakanı Moshe Arbel ise Ben-Gvir'in açıklamalarına tepki göstererek Başbakan Binyamin Netanyahu'ya "aşırı sağcı Bakan'ın uyarılması" çağrısında bulundu.

Arbel, Ben-Gvir'in açıklamalarının "kan dökülmesine" yol açabileceği konusunda uyardı.

Mescid-i Aksa'ya polis korumasında baskınMescid-i Aksa'ya polis korumasında baskın

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlediFilistin topraklarını gasbeden İsrailliler Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi

ABD ve AB'den İsrail'e Mescid-i Aksa tepkisiABD ve AB'den İsrail'e Mescid-i Aksa tepkisi

Başbakanlık Ofisi'nden açıklama, İsrailli siyasetçilerden Gvir'e tepki

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, "Mescid’i Aksa’da sadece Müslümanların ibadet etmesine izin veren" tarihi statükoda bir değişikliğin olmadığı aktarıldı.

Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz, Ben-Gvir’e tepki göstererek, "Bazılarının provokatif ve sorumsuz söylemlerine rağmen İsrail bu tarihi statüyü korumaya kararlıdır ve bunu değiştirmeye de niyeti yoktur. Kutsal mekanda ibadet özgürlüğü her zaman güvence altında olacaktır." dedi. Gantz, "Siyasi barış karşılığında sorumsuz bir kundakçının bizi uçuruma sürüklemesine izin veren Başbakandan kimsenin bir beklentisi yok. Burada kınamalar ve güzel sözler yeterli olmayacak ve tarih sizi bu tehlikeli yolculuğun parçası olduğunuz için yargılayacaktır." ifadelerini kullandı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise, Ben Gvir'in Mescid-i Aksa’da Yahudi ibadetine izin verilmesi talimatını gündeme getirerek İsrail’i tehlikeye attığını belirtti. Bunun uzun süredir devam eden statüko anlaşmasını bozacağını belirten Gallant, Müslüman dünyasında büyük bir öfkeye yol açacağını söyledi. Gallant, Ben Gvir'i koalisyon hükümetinde tutmanın İsrail’e zarar vereceğini ifade ederek, "Statükonun altını oymak tehlikeli, gereksiz ve pervasızca." açıklamasını yaptı.

Sık sık Aksa'ya baskın düzenliyor

Filistin karşıtı görüşleriyle öne çıkan Ben-Gvir, sık sık Mescid-i Aksa'ya baskın düzenliyor.

En son 13 Ağustos'ta Harem-i Şerif'e baskın düzenleyen Ben-Gvir, burada yaptığı açıklamada, "Buranın idaresi ve egemenliğiyle ilgili büyük gelişmeler var. Yahudilerin burada ibadet ettiği görülüyor. Daha önce söylediğim gibi politikamız, burada (Yahudiler) ibadete izin vermek." ifadesini kullanmıştı.

KAYNAK: AA, İHA
Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 25
  • Türk 3 hafta önce Şikayet Et
    Senin üzerinde tepineceğimiz günler yakındır.
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    Ey müslüman. sen sustukça havlayan köpekler çok olacaktır.
    Cevapla
  • Doğrucu 3 hafta önce Şikayet Et
    Önce kendine bir türbe yap sonra böyle şeyleri düşün Katilleri teröristlere önce mezar lazım
    Cevapla
  • Aaa 3 hafta önce Şikayet Et
    Dimyata prince giderken elinizdeki bulgurdan olacaksiniz InshaAllah
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    ey yahutu bozması osmanlı dedem olsaytı senı konusturmaz kelenı alırtı orman baltıya soylemıs sen benı kesemesın ama sabın benden demıs
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
3. Dünya Savaşı için tarih verdiler! 50 yıl içinde çok şey değişecek...
TB2 ve KAAN'a övgü: Tarafsız ülkeler için hayati bir boşluğu doldurdu