Telegram'ın kurucusu Durov Pavel'e yöneltilen suçlamalar belli oldu

İngiliz The Guardian, Telegram'ın kurucusu Durov Pavel'in Paris'te gözaltına alınmasının nedenlerini yazdı. Guardian'ın haberi 2020 yılında Güne Kore'de patlak veren skandalı akıllara getirdi.

GİRİŞ 27.08.2024 15:11 GÜNCELLEME 27.08.2024 16:20
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

  HABER7

Fenomen mesajlaşma uygulaması Telegram'ın kurucusu Rusya doğumlu teknoloji girişimcisi Pavel Durov cumartesi günü Fransa'nın başkenti Paris'te tutuklanarak gözaltına alındı. Pavel'in gözaltına alınması dünya medyasında geniş yankı bulurken, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'dan gözaltı kararına ilişkin "Durov'un tam olarak neyle suçlandığını henüz bilmiyoruz." açıklaması gelmişti.

Dün yapılan açıklamada Durov’un tutuklanmasının siber suçlarla ilgili bir soruşturma kapsamında gerçekleştiği belirtilirken, İngiliz medyası bugün Durov'a yöneltilen suçlamaları ve gözaltı kararının nedenlerini yazdı.

DUROV'A YÖNELTİLEN SUÇLAMALAR

İngiliz yayın organı The Guardian'da yer alan habere göre Fransız güvenlik güçleri Telegram'ın kurucusu Pavel Durov'u yasadışı işlemler, çocuk cinsel istismarı, dolandırıcılık ve yetkililere bilgi vermeyi reddetme ile ilgili suçlar nedeniyle gözaltına aldı. Tutuklama emri, grubun genel sekreteri LinkedIn'de yaptığı bir paylaşımda, Fransız bir çocuk koruma ajansı olan OFMIN tarafından çıkarıldığını söyledi.

Fransızların iddiaları genel olarak Telegram'ın, çocuk cinsel istismarı içeriklerinin yayılması da dahil olmak üzere, hizmetin suç amaçlı kullanılmasıyla mücadele etmede başarısız olduğu yönünde.

TELEGRAM'DA KÜÇÜK KIZLARIN GÖRÜNTÜLERİ SATILMIŞTI

Telegram'ın kurucusunun çocuk cinsel istismarı suçlamasının da aralarında bulunduğu nedenlerden dolayı gözaltına alınmasının ardından 2020 yılında Güney Kore'de patlak veren "N'inci oda skandalı tekrar akıllara geldi. Güney Kore, 2020'nin Mart ayında yaşanan N'inci Oda skandalı ile çalkalanmıştı. Çoğu reşit olmayan düzinelerce mağdurun dahil olduğu, benzeri görülmemiş ölçeği ve şiddeti nedeniyle ülkeyi sarsan devasa bir siber seks suçu deşifre olmuştu.



Telegram'dan ulaşılabilen 'N'inci odalarda yalnızca ödeme yapan üyeler gizli sohbet odalarına girip, kadınların cinsel istismara ve tacize uğradığı videoları izleyebiliyordu. Kaynaklara göre Kore'deki çoğu erkek kullanıcı, N'inci odalara girmeye çalışmıştı.

 YÜZLERCE KİŞİYİ TUZAĞA BÖYLE DÜŞÜRDÜLER

Sosyal medya platformları üzerinden genç kızları ve kadınları kandırarak tuzağa düşüren "GodGod" ve "Baksa" lakaplı kullanıcılar, gözüne kestirdikleri küçük yaştaki kız çocuklarına X (Twitter) platformu üzerinden genç kızlara "Özel fotoğrafların internete düşmüş!" diyerek tuzak bir mesaj atıyordu. Daha sonrasında mesajı gören mağdurlar merak edip baktıklarında ise bir link olduğunu fark edip tıklıyorlardı. Linke tıkladıkları anda kişisel bilgileri ve fotoğrafları suçlunun eline geçiyor, fotoğrafları yaymakla tehdit ediyordu. Mağdurlar, özel fotoğraflarının yayılacağı endişesiyle suçlunun dediği her şeyi yapmaya başladılar. Her zaman daha fazlasını isteyen GodGod, mağdurların fotoğraflarını Telegram gruplarına atıyor ve ödeme yapan kullanıcıların ulaşımına sunuyordu. 



Sürekli olarak fotoğraf isteyen suçlu, genç kızları "Bu fotoğrafı çekersen diğerlerini sileceğim" diyerek kandırıyor, eğer kabul etmezlerse "Daha önce gönderdiğin bütün fotoğrafları internete yayarım" diyerek elindeki bütün fotoğrafları mağdurlara tehdit olarak sunuyordu.

KIZ KARDEŞLERİNİN GİZLİ GÖRÜNTÜLERİNİ ÇEKİP GÖNDERİYORLAR

Telegram'daki skandal bunlarla da sınırlı kalmıyor. Yeni edinilen bilgilere göre, Koreli erkekler Telegram'da kurulan gruplarda, kadın iş arkadaşları ve hatta aile üyelerinin fotoğraf ve videolarını gizlice çekerek Telegram uygulaması üzerinden binlerce erkek kullanıcısı olan gruplara atıyor. Saldırganlar bu odalara bir kadın mağdurun 10 resmini göndererek ve bu resimleri kullanarak cinsel içerikli sahte videolar hazırlayarak giriyor.

Bahsi geçen fotoğrafların bazıları yapay zekâ kullanılarak porno videolarına dahi dönüştürülüyor. Gruplara dahil olan bazı erkekler, uyku ilacı verdikleri kız kardeşlerinin fotoğraf ve videolarını gruplarda paylaşıyor. Kendi kız kardeşine uyku ilacı vererek video ve fotoğraflarını Telegram gruplarına atan pek çok erkek bulunuyor. 

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 18
  • FAİZ=TERÖR 2 hafta önce Şikayet Et
    Bütün sosyal ağlar Deccal in kontroünde
    Cevapla
  • HAKAN 2 hafta önce Şikayet Et
    Dünyanın sonu yaklaştı,halen hayatta ve fırsatımız var iken hepimizin kendimizi ve sorumlu olduğumuz insanları kurtarmanın derdine düşmemiz lazım kardeşlerim.YÜCE RABBİMİZ çok güçlü bir İman ile ve tertemiz olarak ruhumuzu teslim etmeyi bizlere nasip etsin.AMİN.
    Cevapla
  • afacan 2 hafta önce Şikayet Et
    ilk google face windows bunlari kurani da iceri atin bu sayilan her sey orda yapiyor zaten
    Cevapla
  • Türkiyecumhuriyeti 2 hafta önce Şikayet Et
    Onların derdi ahlak bekçiliği değil. Hamas'ın sesini duyurabildiği tek platform olmasıdır.
    Cevapla
  • Serkan Özkan 2 hafta önce Şikayet Et
    Iyi de adam bir platform kurmuş, isteyen kullanıyor! Adam ne yapacak? bu whatsup gibi bir program.. Onların derdi başkadır!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ahmet 'Jahrein' Sonuç hakkında son dakika kararı! Cezaevine gönderildi
Hacıosmanoğlu, Trabzonspor - Beşiktaş maçı için devreye girdi!