İngiltere'den Ukrayna'ya "robot savaş köpeği" desteği

İngiltere'nin Ukrayna'ya savaş alanında askerlere yardım eden ve Rus askerlerini korkutan robotik savaş köpekleri verdiği belirtildi.

GİRİŞ 28.08.2024 08:18 GÜNCELLEME 28.08.2024 09:39
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

İngiltere'nin Ukrayna'ya savaş alanında askerlere yardım eden ve Rus askerlerini korkutan robotik 'savaş köpekleri' verdiği belirtildi.

Köpekleri üreten Brit Alliance şirketi, askeri birlikler için değerli bir araç olarak potansiyellerini geniş bir alanda gösterdiklerini açıkladı.

Bu robot köpekler çok üst düzey bir hareketliliğe ve çevikliğe sahip olmakla beraber çatışmalı ortamlarda çok iyi performans gösteriyor. Çöplerin üstünden geçebilen, engellere tırmanabilen veya açık arazide hareket edebilen robot köpekler, yüksek düzeyde operasyonel verimliliğe sahip olabileceklerini kanıtlamış durumda.

Açıklamada, "İkinci nesil İngiliz İttifakı köpekleri (BAD2) olarak adlandırılan bu robotlar, erişilmesi zor alanlarda gezinmek ve ekipman teslim veya keşif gibi bir dizi savaş zamanı görevini gerçekleştirmek için uzaktan algılama teknolojisi ve kızılötesi termal kamera kullanarak savaş alanına girebiliyor." denildi.

Ukrayna kuvvetleri, özünde gelişmiş insansız kara araçları olan bu köpeklerden 30'dan fazlasına sahip. Birim başına üretim maliyeti yaklaşık 9 bin dolar (306.290 TL) ve Brit Alliance, Ukrayna kuvvetlerinden gelen geri bildirimlere dayanarak bu robotları güncellemeyi vaat ediyor.

İngiliz şirketi, bu köpeklerin askeri saha lojistiğini modernize etmeye yardımcı olabileceğine inanıyor. Bu köpekler saatte 14,5 kilometreden daha yüksek hızlarda seyahat edebiliyor. Aynı zamanda beş saat boyunca üç kilometreden daha uzun bir mesafede seyahat etmeye devam edebiliyor.

Bu robotların, askerlerin hayatını kurtarmak gibi başka görevler üstlenmesi de öngörülüyor.

Bu robotların kullanımı, Ukrayna ve Rusya arasındaki drone savaşlarının yükseldiği bir döneme denk geliyor. Drone'lar, Ukrayna için çatışmada giderek daha önemli bir rol oynuyor zira hem Rus hem Ukrayna ordusu, düşmanı insansız hava araçları (İHA) kullanarak farklı şekillerde vurmaya çalışıyor.

Robot köpeklerin drone'ların sahip olmadığı iyi manevra kabiliyeti ve yerde hareket kabiliyeti gibi ayrıcalıklara sahip olması, onları savaş alanında çok önemli birer unsur kılıyor.

Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 7
  • Tekavüt 1 ay önce Şikayet Et
    itlerin, itleri de yapay
    Cevapla
  • Ali 1 ay önce Şikayet Et
    Yeyin bir birinizi
    Cevapla
  • delidumrul 1 ay önce Şikayet Et
    bu kafirler ülkesini korurken maske takıyor kahraman oluyor ama hamas maske takınca teörist oluyor. alçak abd israil batı kafiri işte ayrımcılık bu işlerine gelince doğru yoksa hemen terörist.
    Cevapla
  • delidumrul 1 ay önce Şikayet Et
    bu kafirler ülkesini korurken maske takıyor kahraman oluyor ama hamas maske takınca teörist oluyor. alçak abd israil batı kafiri işte ayrımcılık bu işlerine gelince doğru yoksa hemen terörist.
    Cevapla
  • Uzman 1 ay önce Şikayet Et
    İlgili ilgisiz her silahı başkaları üzerinde deniyorlar... Korku başlarını sardı...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Malatya'daki şiddetli deprem sonrası peş peşe duyurdular: Okullar tatil edildi
Piyasalar karışmadan Türkiye hamlesini yaptı! Enerjide kritik 2 strateji