BM'den Çin'e son dakika uyarısı! Çin'den skandal yanıt

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde insan hakları ihlallerine ilişkin Çin'e uyarıda bulundu. Çin, söz konusu uyarıya verdiği cevapta ülkenin insan hakları sicilini savundu.

BM'den Çin'e son dakika uyarısı! Çin'den skandal yanıt
BM'den Çin'e son dakika uyarısı! Çin'den skandal yanıt
GİRİŞ 28.08.2024 18:22 GÜNCELLEME 28.08.2024 18:22
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani, kurumun Çin ile ilgili çalışmalarına dair yaptığı açıklamada, Çin hakkındaki raporun yayımlandığı 31 Ağustos 2022'den bu yana Pekin yönetimi ile terörle mücadele yasaları ve politikaları, yargı sistemi, etnik ve dini azınlıkların haklarını ilgilendiren diğer kritik meselelerde detaylı görüşmeler yaptıklarını belirtti.

'SİNCAR UYGUR ÖZERK BÖLGESİ'NDE ÇOK SAYIDA PROBLEMLLİ YASA VE POLİTİKA VARLIĞI SÜRÜYOR'

BM'den bir heyetin haziran ayında Çin'i ziyaret ettiği ve özellikle terörle mücadele ve yargı yetkilileriyle temaslarda bulunduğunu aktaran Sözcü Shamdasani, "Anlıyoruz ki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde çok sayıda problemli yasa ve politikanın varlığı sürüyor." dedi.

Shamdasani, Çinli yetkililere ulusal güvenlik ve terörle mücadeleye dair yasal çerçevenin insan hakları perspektifinden bütünüyle gözden geçirilmesini ve azınlıkların ayrımcılığa karşı korunmasının güçlendirilmesini tavsiye ettiklerini, hak ihlalleri ve işkence iddialarının tam olarak soruşturulması gereğine işaret etiklerini söyledi.

'ALIKONULAN KİŞİLER SERBEST BIRAKILMALI'

Bilgiye ulaşmadaki zorluklar ve BM ile temas kuran kişilere karşı intikam endişelerine karşın Çin'deki insan hakları durumunu izlediklerini belirten Shamdasani, "Özellikle kaygı verici bazı vakaları hükümetin dikkatine getirmeyi sürdürdük, yetkililerden keyfi şekilde alıkonulan kişilerin serbest bırakılması ve hukuki durumları ile nerede tutulduklarını açıklığa kavuşturacak bilgilerin onları arayan ailelerine iletilmesi için somut adımlar atılması çağrısında bulunduk." ifadelerini kullandı.

ÇİN'DEN BM'YE SKANDAL YANIT

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, Pekin'de düzenlenen günlük basın toplantısında BM açıklamasına verdiği yanıtta ülkenin insan hakları sicilini savundu.

İnsan haklarına saygının Çin'in yönetim anlayışının önemli bir parçası olduğunu ifade eden Lin, "Çin'deki tüm etnik gruplar eşittir, meşru hakları ve çıkarları tamamıyla korunmaktadır. Bugün sosyal istikrar ve ekonomik büyümenin nimetlerinden faydalanan Sincan'da insanlar mutlu bir hayat sürmektedir." diye konuştu.

Lin, Çin'in BM ile insan hakları alanında karşılıklı saygı çerçevesinde yapıcı temas ve işbirliğine hazır olduğunu belirterek, "BM, insan haklarını siyasallaştıran, bölünme ve cepheleşme yaratan eylemleri reddetmeli, Çin'i çevrelemeye ve düşmanlaştırmaya çalışan siyasi güçlerin aracı olmaktan kaçınmalı." yorumunu yaptı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki insan hakları ihlallerine dair 31 Ağustos 2022'de raporda, bölgede "terör ve aşırılıkla mücadele adı altında ciddi insan hakları ihlalleri işlendiği" ve bu ihlallerin "insanlık suçu teşkil edebileceği" değerlendirmelerine yer vermişti.

Muhammet Güreli Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Muhammet Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • HIDIR BUDUR 1 ay önce Şikayet Et
    Emperyalizm ; " UYGUR konusunu" TÜRK-ÇİN ilişkilerini, "Kırım "konusunu Türk-Rus ilişkilerini, “Güney Azerbaycan “konusunu Türk-İran ilişkilerini, baltalamak için kullanır. Tabiiki bu konular önemlidir ancak “emperyalizme kıyakçılık kapsamında” değil bu sorunları o ülkelerle başbaşa görüşerek çözmeliyiz.
    Cevapla
  • Miav 1 ay önce Şikayet Et
    Hayır Çin insan olmayan insandır zalim de değil Çin liler insan tipli gerçek yaratıktır
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Çin sen insan mısın?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bahçeli'den tarihi çıkış: Teröristbaşı Öcalan DEM grubundan örgütü lağvettiğini haykırsın
2025 yılında hangi parti Hazine'den ne kadar yardım alacak? Belli oldu