İsrail'den sistematik soykırım: Harem-i İbrahim Camii Müslümanlara kapatıldı!

Müslümanların kutsal mekanlarına saldıran işgalci İsrail şimdi de Harem-i İbrahim Camii'ni Müslümanlara kapatarak Yahudilerin kullanımına açtı. Aynı saatlerde Yahudi işgalciler, İsrail polisi eşliğinde Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi.

GİRİŞ 02.09.2024 17:19 GÜNCELLEME 03.09.2024 09:00
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

7 Ekim'den bu yana gerçekleştirdiği soykırımda 40 binden fazla Filistinliyi şehit eden işgalci İsrail, Müslümanların kutsal mekanlarına da saldırmaktan geri durmuyor. 

Çok sayıda camiyi bombalayan işgalciler, kendilerinin de kutsal gördüğü mekanları Müslümanlara kapatmaya başladı. 

El-Halil kentindeki Harem-i İbrahim Camii, Müslümanlara kapatılarak Yahudilerin kullanımına açıldı. 

HAREM-İ İBRAHİM YAPISI

Yapı itibariyle Mescid-i Aksa’ya benzeyen Harem-i İbrahim, Roma ve Bizans dönemlerinde kilise olarak kullanılırken, 634 yılında İslam ordularının hükmüyle camiye çevriliyor. Ancak buna rağmen, Haçlı seferleriyle birlikte 90 yıl boyunca bir kez daha kilise olarak kullanılmaya başlanan Harem-i İbrahim en son Selahaddin-i Eyyubi döneminde yeniden camiye dönüştürülüyor.

Yahudiler Sare Bayramı nedeniyle Harem-i İbrahim Camii'ne baskın yaptıYahudiler Sare Bayramı nedeniyle Harem-i İbrahim Camii'ne baskın yaptı

İSRAİL CAMİYİ MÜSLÜMANLARA KAPATTI

El Halil Vakıflar Müdürü Gassan er-Recebi İsrail'in "1 Eylül tatili" sebebiyle Harem-i İbrahim Camisi'nin Müslümanların kullanımına kapadığını söyledi.

Recebi, "İsrail, Harem-i İbrahim Camisi'ni kapattıktan sonra, genellikle tüm bölümlerini Yahudi işgalcilere açıyor. Gürültülü kutlamalar ve Talmut ritüelleri yapılıyor" dedi.

'HAREM-İ İBRAHİM CAMİSİ BÖLÜNÜYOR!'

İsrail'in Harem-i İbrahim Camisi'ni her yıl farklı bayram günlerini bahane ederek Müslümanlara kapattığını ifade eden Recebi, İbrahim Camisi'nin "zamansal ve mekansal anlamda bölünmeye devam ettiğini" vurguladı.

Recebi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başladığı 7 Ekim tarihinden sonra ise Müslümanlara Harem-i İbrahim Camisi için kısıtlamaların artırıldığını aktardı.

PEYGAMBERLERİN EBEDİ İSTİRAHATGAHI

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'nın çevresi olarak kabul edilen El Halil kentindeki Harem-i İbrahim, Mekke'deki Mescid-i Haram ve Medine'deki Mescid-i Nebevi ile Mescid-i Aksa'dan sonra en kutsal dördüncü cami kabul ediliyor.

Caminin altında yer alan Hazreti İbrahim ve hanımının kabirlerinin yanı sıra Hazreti İshak, Hazreti Yakup, Hazreti Yusuf ve hanımlarının mezarlarının bulunduğuna inanılan mağara, İsrail tarafından "Ata Babalar (Machpelah)” olarak isimlendiriliyor. Harem-i İbrahim Camisi, bu nedenle sık sık fanatik Yahudilerin baskınlarına uğruyor.

Caminin altında yer alan mağarada Hazreti İbrahim ve eşinin kabirlerinin yanı sıra Hazreti İshak, Hazreti Yakup, Hazreti Yusuf ve eşlerinin mezarları bulunuyor.

CAMİDE TÜRK MOTİFLERİ

Harem-i İbrahim Camisi'nin içindeki Osmanlı eserlerini sınıflandıran El-Halil tarihinin araştırmacısı Muhammed Ebu Salih de bunların çoğunun Türk çinisi, süslemeler, sancaklar, perdeler, pencereler, mermerler, ahşap ve derilerden oluştuğunu söyledi.

Cami dışındaki Osmanlı eserleriyle ilgili ise Ebu Salih, cami çevresindeki çarşıların yanı sıra türbeler ve Türk hamamlarının Filistin'de en önde gelen Osmanlı eserleri arasında yer aldığını kaydetti.

BÜYÜLEYİCİ MİMARİ

El-Halil Belediyesi'nin internet sitesinde, Osmanlının Filistin'e hükmettiği 1517-1917 yılları arasında Harem-i İbrahim Camisi'nin binasını korumaya özen göstererek, orijinalliğini bozacak yeni büyük eklemeler yapmadığı belirtiliyor.

Cami, bazıları uzunluğu 7 metreyi aşan ve yüksekliği bir metreyi bulan devasa taşlarla inşa edildi ve yüksekliği 15 metreye ulaşıyor. Hükümete ait Filistin Ulusal Bilgi Merkezi'nin verilerine göre caminin surları Roma İmparatorluğu’nun atadığı Yahudi Kralı Hirodes tarafından inşa edilen binanın kalıntılarından oluşuyor.

KATLİAMIN ADRESİ

İsrail'in 1967'den beri işgal altında tuttuğu Batı Şeria'nın El Halil kentinde bulunan cami, 25 Şubat 1994'te sabah namazını kılan Müslümanların üzerine ateş açan Baruch Goldstein adlı Yahudi fanatiğin eyleminden sonra kapatılmış ve yeniden açıldığında ise yarısından fazlası Yahudilere tahsis edilmiş şekilde ikiye bölünmüştü.

30 yıl sonra Harem-i İbrahim katliamı gönülleri hala sızlatıyor30 yıl sonra Harem-i İbrahim katliamı gönülleri hala sızlatıyor

Tarihe "El Halil Camii (Harem-i İbrahim) Katliamı" olarak geçen saldırıda 29 Filistinli hayatını kaybetmiş, 150'den fazla kişi yaralanmıştı.

CAMİYİ İŞGAL EDİP KUTSALLARI ÇALDILAR

Caminin bölünmesinin ardından, Hazreti İshak ve eşinin bulunduğu kabirler Müslümanlara ayrılan kısımda kalmış, diğerleri ise Yahudilere ayrılan ve sinagoga çevrilen bölümlerde bırakılmıştı.

Müslümanlar 2 gün boyunca Harem-i İbrahim Camisi'ne giremeyecekMüslümanlar 2 gün boyunca Harem-i İbrahim Camisi'ne giremeyecek

Bölünmüş kısımlar yılda onar gün karşılıklı olarak Müslüman ve Yahudi ziyaretçilere açılıyor. Buna göre, Yahudilerin dini bayramlarında cami olan kısım Yahudilere, Müslümanların dini bayramlarında da sinagog kısmı Müslümanlara tahsis ediliyor.

40.000'DEN FAZLA ŞEHİT

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 40 bin 786'ya, yaralı sayısının da 94 bin 224’e yükseldiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı vurgulandı.

KAYNAK: AA
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.
YORUMLAR 15
  • M.Türkiye... 2 hafta önce Şikayet Et
    Ey Yüce Allah'ımiz ne olur İslam Ülkelerine Uyanış ver İslam Birliğinin Kurulmasını Nasip et. Bunlar azdı tek millet olup hep birlikte oldukları için. Biz Müslumanları da Birleştir...
    Cevapla
  • Gültepeli bjk 2 hafta önce Şikayet Et
    Gazze gitti bitti sıra mübarek kutsal ibadethanelerimizde hani kutsallar uluslar arası sözleşmelerde antlaşmalarda dokunulamaz yıkılmazdı neoldu leen israiiil işgalci katiill israillileerr,, istemiyoruuz laaann Türkiye'de ülkemizde yahudi siyonist katil vatandaşları sivil israillilerde bile silah var onlar bile Filistinlileri kovuyolar,,bizlerde Türkiye'de istemiyoruz bu yahudileri kovun
    Cevapla
  • İzmirli 2 hafta önce Şikayet Et
    Ümmet böyle dağınık olursa istediklerini yaparlar...
    Cevapla
  • O s m a n K A Y A 2 hafta önce Şikayet Et
    Devletin malını çalanlar, görevini savsaklayanlar, rüşvet yiyenler, İslam'ı namaz ve oruçtan ibaret sanıp, savaş için besili atlar / füzeler / savaş uçağı yapmayanlar, Hırıstiyan ve Yahudileri ya da Marksistleri dost edinenler , bilmem utanacaklar mı bundan sonra.
    Cevapla
  • Ölüm var ölüm 2 hafta önce Şikayet Et
    Bu kâfirlerin yapmadığı şey kalmadı.Bizler de utanmadan arlanmadan bunların yaptıklarını izliyoruz .Başkanım ne zaman bunlara hücuma geçeceğiz.emrinizi bekliyoruz .sabrımız kalmadı.ben ya ölüm ya istiklal diyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzmanlar açıkladı! Bu ürünler bombaya dönüşebilir
Türkiye'nin hamlesi PKK'yı kilitledi! Mustafa Karasu: ABD de önleyemez!