Rusya: Erdoğan, BRICS Zirvesi'ne katılmayı kabul etti

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazan kentinde 22-24 Ekim tarihlerinde yapılması planlanan BRICS Zirvesi'ne katılma davetimizi kabul etti." dedi.

GİRİŞ 03.09.2024 13:47 GÜNCELLEME 03.09.2024 13:50
Bu Habere 91 Yorum Yapılmış

ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg'e konuşan kaynakların önceki gün ortaya attığı Türkiye'nin BRICS'e üyelik için resmi başvuru yaptığı iddiası sonrasında sıcak bir gelişme yaşandı.

Kremlin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BRICS toplantısına katılacağını duyurdu. Rusya Devlet Başkanı Yarımcısı Yuriy Uşakov, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazan kentinde 22-24 Ekim tarihlerinde yapılması planlanan BRICS Zirvesi'ne katılma davetimizi kabul etti." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018 yılında Güney Afrika'da düzenlenen 10. BRICS Zirvesi'ne katılmış ve aile fotoğrafı çekiminde yer almıştı.

Bloomberg'den dikkat çeken iddia: Türkiye resmen başvuru yaptıBloomberg'den dikkat çeken iddia: Türkiye resmen başvuru yaptı

NE OLMUŞTU?

ABD merkezli haber ajansı Bloomberg, Türkiye'nin BRICS'e üyelik için resmen başvuruda bulunduğunu öne sürmüştü.

Bloomberg, konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberde, "Türkiye'nin NATO'ya olan yükümlülüklerini sürdürürken küresel etkisini artırmak ve geleneksel Batılı müttefiklerinin dışında yeni bağlar kurmak amacıyla BRICS'e katılmayı resmen talep ettiğini" yazdı.

Kaynaklar, "Türkiye'nin onlarca yıldır Avrupa Birliği'ne (AB) katılma girişiminde ilerleme kaydedilememesi nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığını ve birkaç ay önce BRICS'e katılmak için başvuruda bulunduğunu" söyledi. Kaynaklar, BRICS başvurusunun Türkiye'nin Ukrayna savaşı sonrası Rusya ile yakın bağlarını sürdürmesi nedeniyle diğer NATO üyeleriyle yaşanan anlaşmazlıkların bir sonucu olduğunu da sözlerine ekledi.

Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye, Doğu ve Batı ile ilişkilerini aynı zamanda geliştirirse güçlü ve etkili bir ülke olabilir" dediği hatırlatıldı. Türkiye'nin bu yolla Çin ve Rusya'yla ekonomik iş birliğini geliştirmeyi amaçladığı da kaydedildi.

Kurucu ülkeler Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın baş harflerini taşıyan BRICS, ABD'nin hegemonyasına karşı gelişmekte olan ülkeleri temsil eden alternatif bir örgüt olarak öne çıkıyor. Son olarak İran, BAE, Etiyopya ve Mısır gruba üye olmuştu.

BRICS'te yeni genişleme kararının ekimde Rusya'da yapılacak zirvede ele alınması bekleniyor.

Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 91
  • UBG 5 gün önce Şikayet Et
    Brics ülkeleri,birde kendi Natosunu kursun Türkiyeyide alsin,gör sen ozaman.
    Cevapla
  • Ahmet başçavuş 1 hafta önce Şikayet Et
    Haydi hayırlısı geç bile kalındı AB ye yıllarca almayıp bizi aşağalıyan AB ye ders olsun fazla naz aşık usandırırmış
    Cevapla
  • ergun 1 hafta önce Şikayet Et
    hem nato hem brics üyesi tek ülke olacağız . yerli kıtalararası balistik füze nükleer başlık 6. nesil uçağı yapana kadar natoda durmalıyız
    Cevapla
  • Kamil 1 hafta önce Şikayet Et
    Batının böyle işlere müsamaha göstereceğini sanmıyorum , göstermez . BRICS üyesi olursak , Gümrük Birliği ve NATO'dan dışlanma riski var .
    Cevapla
  • Kamil 1 hafta önce Şikayet Et
    Çin Yuan'ı ¥ , ABD doları karşısında hem değer kazanıyor , hem de istikrarlıdır . 2005 yılı öncesi 1 ABD Doları , 8 Yuan alabiliyordu . 2013 de de 6 Yuan ve 2015 sonrası 6 - 7 Yuan parite bandında gidiyor , Tüketici Piyasası Ürünlerimizi Çin'e ihraç etmeli ve ekonomimize devasa ¥ Yuan döviz girdisi sağlamalıyız . Çin'de tavuk bacağını bile canavar gibi tüketen piyasa var .
    Cevapla
  • Kamil 1 hafta önce Şikayet Et
    Asya'da müthiş bir nüfus ve tüketici piyasası potansiyeli var . Tarım , Hayvancılık ve Gıda Üreticilerimiz bu piyasadan büyük kazançlar elde edebilirler . Çin , Hindistan , Tayland , Malezya , Japonya , Güney Kore gibi ülkelere Deniz Ürünleri “ Midye , Karides , Yosun “ , Kuru Yemiş , Kuru ve Yaş Meyve , Mantar , Hint Düğünleri için Çiçek , Sakatat , Sebzeler vb ihraç edebilirler .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Narin Güran cinayetine ilişkin 2 kişi daha gözaltına alındı
Galatasaray-Rizespor maçında TFF talimatlarında olmayan kural uygulandı!