Türkiye'nin BRICS hamlesi sonrası ABD'den sürpriz açıklama

Türkiye, her yıl daha da genişleyen BRICS'e tam üyelik için resmi başvuruda bulundu. Bu gelişme sonrası Beyaz Saray, ülkelerin seçtiği ve üyesi olduğu organizasyonların kendi tercihleri olduğu ve ABD'nin buna saygı duyduğunu belirtti.

Türkiye'nin BRICS hamlesi sonrası ABD'den sürpriz açıklama
Türkiye'nin BRICS hamlesi sonrası ABD'den sürpriz açıklama
GİRİŞ 05.09.2024 09:15 GÜNCELLEME 05.09.2024 09:15
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Rusya'da Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Türkiye'nin BRICS'e tam üyelik başvurusunda bulunduğunu ve konunun üyeler tarafından değerlendirildiğini söyledi.

Uşakov ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BRICS Dönem Başkanı Rusya'nın Kazan kentinde 22-24 Ekim tarihlerinde yapılacak BRICS Zirvesi'ne katılmayı kabul ettiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018 yılında yapılan BRICS Zirvesi'ne de katılmıştı. Başvurunun kabul edilmesi durumunda, Türkiye, BRICS'e giren ilk NATO ülkesi olacak.

Rusya: Erdoğan, BRICS Zirvesi'ne katılmayı kabul ettiRusya: Erdoğan, BRICS Zirvesi'ne katılmayı kabul etti

Rusya açıkladı! Türkiye'den BRICS'e tam üyelik başvurusuRusya açıkladı! Türkiye'den BRICS'e tam üyelik başvurusu

ABD VE AB'DEN AÇIKLAMA

Rusya'nın açıklamasında sonra Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü, Voice of America'nın (VOA) konuyla alakalı sorularını yanıtladı. Sözcü, VOA'ya verdiği cevapta, "ABD tüm ülkelerin ilişki kuracağı ülke ve grupları kendilerinin seçebileceğine inanmaktadır. Sizi planları konusunda Türkiye hükümetine yönlendiriyoruz." dedi.

Türkiye'nin BRICS'e katılmak için başvuru yapmasını değerlendiren Avrupa Komisyonu Dışişleri ve Güvenlik Politikası Sözcüsü Peter Stano, her ülke gibi Türkiye'nin de nelerin kendisi için daha iyi olduğuna karar verebileceğini, ittifaklar kurabileceğini ve işbirlikleri yapabileceğini kaydederek, Ankara'nın AB'ye aday ülke statüsünün devam edeceğini aktarmıştı.

BRICS GENİŞLİYOR

2006 yılında Rusya, Brezilya, Hindistan ve Çin tarafından kurulan BRICS'e 2011'de Güney Afrika katılmıştı.

Son yıllarda genişlemeye devam eden BRICS'e İran, Mısır, Etiyopya, Birleşik Arap Emirlikleri dahil olmuştu.

Türkiye gibi Azerbaycan ve Malezya da resmi başvurularını yapan ülkeler arasında.

Suudi Arabistan, BRICS'e katılmayı istediğini deklare etse de henüz bir üyelik için resmi bir girişiminde bulunmuş değil.

KAYNAK: HABER7
Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 4
  • Mücahit goren 1 hafta önce Şikayet Et
    ABD saygı duysun duymasın bu platformda olmalıyız AB ninkapisinda 40 yılı aşkın süredir bekliyoruz Yinede bizi almazlar Gelecek doğuda Bu teşkilat ilerde para biriminde hayata geçirirse TÜRKİYE yi kimse tutamaz inşallah
    Cevapla
  • Kamil 1 hafta önce Şikayet Et
    Hani , AB üyeliğimizi destekliyordun , Ne oldu ? Kapıda kaldık ! Ey , ABD , senin sözüne itibar etmek , şeytan'dan ninni ve tatlı sözler dinlemeye benziyor .
    Cevapla
  • Stratejik Analiz! 2 hafta önce Şikayet Et
    ABD Çine karşı yeni soğuk savaş yada yeni adı ile "Great Power Competition" kazanmak isteklimi? ABD müttefiklerimiz T.C. gibi geostratejik önemli bir ülkeye rakiplerini kaptırmak çok büyük bir hata olur! Büyük güç cekişmesine ABD vs. CHINA zafer üstünlük elde etmek isteyen devlet her ne kadar fazla ülke kendini bağlar ise o ülke sonuçta bu "Competition" zafer elde edecek!
    Cevapla
  • gercekler 2 hafta önce Şikayet Et
    Hehe bizde inandik
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Çuval dolusu para harcadılar! 2024'te en çok para harcayan takım belli oldu!
5 TL'lik alışverişe 600 bin TL ceza! İhmal edenler yandı