İran'dan Zengezur Koridoru açıklaması: Kabul etmiyoruz

Azerbaycan ile Nahçıvan'ı birbirine bağlayan Zengezur Koridoru'na Rusya'nın da destek vermesi, İran yönetimini kızdırdı. İran Dışişleri Bakanı Arakçi, "Komşu ülkelerin sınırlarındaki bir değişiklik kırmızı çizgimizdir, kabul edilemez" dedi.

GİRİŞ 06.09.2024 08:30 GÜNCELLEME 07.09.2024 10:20
Bu Habere 442 Yorum Yapılmış

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Nahçıvan'ı Azerbaycan'ın diğer bölgelerine bağlayacak Zengezur Koridoru projesiyle ilgili, İran'ın komşu ülkelerinin sınırlarında herhangi bir değişikliğin ülkesi için kırmızı çizgi anlamına geldiğini ve "tümüyle kabul edilemez" olduğunu söyledi.

Arakçi, X hesabından yaptığı açıklamada, "Bölgesel barış, güvenlik ve istikrar sadece bir tercih değil, milli güvenliğimizin temel direğidir. Kuzeyden, güneyden, doğudan, batıdan komşularımızın toprak bütünlüğüne veya sınırların yeniden çizilmesine yönelik herhangi bir tehdit kesinlikle kabul edilemez ve İran için kırmızı çizgidir." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Zengezur Koridoru açıklaması İran'ın kızdırdıRusya'nın Zengezur Koridoru açıklaması İran'ın kızdırdı

İRAN KORİDORA KARŞI, RUS ELÇİ DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞIRILDI

Arakçi'nin tepkisi, Rusya'nın Azerbaycan ve Ermenistan arasında bir barış anlaşması üzerinde mutabakatın sağlanması ve karadan bir koridor açılmasına yönelik çalışmalar konusunda "iletişimin açık tutulmasından" yana olduğunu açıklamasından sonra geldi.

İran, son dönemde Rus yetkililerinin açıklamalarını Moskova'nın Zengezur Koridoru için Azerbaycan'a destek verdiği yönünde yorumluyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'nın Azerbaycan ile Nahçıvan'ı birbirine bağlayan Zengezur Koridoru'nu destekleyen açıklamaları nedeniyle, Rusya'nın Tahran Büyükelçisi Alexey Dedov'u İran Dışişleri Bakanlığı'na çağırmıştı. Görüşmede Dedov'a, İran'ın Kafkasya'daki "jeopolitik değişikliklere" karşı bakış açısının anlatıldığı ifade edilmişti.

RUSYA: KORİDORA KARŞI TUTUMUMUZ ÇOK NET

Zaharova yaptığı açıklamada, İran'ın endişesini anladıklarını ancak ülkesinin Azerbaycan ve Nahçıvan'ı Ermenistan üzerinden birbirine bağlayan Zengezur Koridoru'na ilişkin tutumunun kesin olduğunu söylemişti.

Tahran başından beri, Kafkaslar'da "jeopolitik değişiklikler" istemediğini belirterek, projeye karşı çıkıyor. İran, koridorun Ermenistan'a doğrudan kara erişimini kesebileceğinden endişe ediyor.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE, HABER7
Erkan TALU Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erkan TALU

Editör Hakkında

Elazığ'da doğdu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine eğitimler aldı. Haberciliğe "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı; daha sonra Haber 7'ye geçti. Kariyerine, Haber7'de "editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 442
  • ARSLAN 1 hafta önce Şikayet Et
    Ey iran ;sen önce kendi ülkeni savun, iki milyonluk itrail oyuncak gibi seninle oynuyor
    Cevapla
  • Erdebil 1 hafta önce Şikayet Et
    İran'ın işgali altındaki Güney Azerbaycan ve Ermenistan'ın işgali altındaki Zengezur bölgesinin kurtarılarak Azerbaycan Respublikası topraklarına katılması elzemdir. Azerbaycan Türklerine sesleniyorum. moruk Ali Hamaney'in masallarından hikayelerinden uyanın. Uyumayın, kurtulun farslardan-perslerden.
    Cevapla
  • Uygurlu 1 hafta önce Şikayet Et
    Kırmızı çizgini yiyelim senin. İranda laf çok icraat yok. Ne yapacasın? Türkiyeye savaş mı açacaksın? Tarihine bir bak her seferinde osmanlı tokadı yemişsin hala ürüyorsun
    Cevapla
  • Hüseyin- 1 hafta önce Şikayet Et
    Kirmizi cizgi Tahranin 20 km kuzeyi ! anladin ters pers ?
    Cevapla
  • Vatandaş 1 hafta önce Şikayet Et
    Çok kırmızı çizginin kaldiysa israile öt iran mısın nesin, ne olduğunu belli degil. Yıllarca islam aleminin aleyhine calisan bir truva atı bu iran
    Cevapla
  • Hakan 1 hafta önce Şikayet Et
    İran israilin kapına bağladı hiznetçisidir yani israile bağlı çalışır ve öter
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uğurcan kalesinde devleşti! Beşiktaş'a 10 kişilik Trabzonspor freni
Başkan Altay'ın oğlu Ali Necati Altay ve Aydan Meram'ın mutlu günü