İki ülkeden Çin'e karşı Filipinler'e destek

Avustralya ile Japonya, Çin'in "riskli eylemleri" karşısında Filipinler'e destek verecek.

İki ülkeden Çin'e karşı Filipinler'e destek
İki ülkeden Çin'e karşı Filipinler'e destek
GİRİŞ 06.09.2024 11:01 GÜNCELLEME 06.09.2024 11:29

 Avustralya ile Japonya, Çin'in Güney Çin Denizi'nde Filipinler'e yönelik "riskli eylemlerini normalleştirme çabaları" karşısında Filipinler Sahil Güvenliğine destek verecek.

AVUSTRALYA-JAPONYA GÖRÜŞMELERİ

Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles ve Dışişleri Bakanı Penny Wong, dün Melbourne'de Japonya Dışişleri Bakanı Kamikava Yoko ve Savunma Bakanı Kihara Minoru ile görüştü.

'TEHLİKELİ VE BASKICI HAMLELER'

Filipinler basınındaki haberlere göre 2+2 formatındaki zirvede dışişleri ve savunma bakanları, Çin'in son dönem Filipinler'e yönelik "tehlikeli ve baskıcı hamlelerine" karşı endişelerini paylaştı.

Açıklamada "Güney Çin Denizi'nde özellikle Çin'in Filipinler'e karşı tehlikeli ve baskıcı faaliyetlerini yoğunlaştırması konusunda ciddi kaygılarımızı dile getirdik" ifadeleri kullanıldı.

Çin, Sabina Sığı'ndaki gemisini çekmesi için Filipinler'i uyardıÇin, Sabina Sığı'ndaki gemisini çekmesi için Filipinler'i uyardı

FİLİPİNLERE DESTEK

Bakanlar, Çin'in Güney Çin Denizi'nde Filipinler'e yönelik "riskli eylemlerini normalleştirme çabaları" karşısında Japonya ve Avustralya'nın, Filipinler Sahil Güvenliğine destek vereceğini kaydetti.

Açıklamada, "Tartışmalı bölgelerin militarizasyonu dahil olmak üzere, gerginliği tırmandırabilecek ve bölgesel istikrarı zedeleyebilecek her türlü zorlayıcı eyleme karşı çıktık" denildi.

BARIŞCIL ÇÖZÜM

Hint-Pasifik'te seyrüsefer ve uçuş serbestisinin korunmasının altını çizen bakanlar, bölgesel anlaşmazlıkların, uluslararası hukuka uygun barışçıl yollarla çözülmesinin önemini vurguladı.

Avustralya Dışişleri Bakanı Marles, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Bölgedeki ortaklarla deniz işbirliğini geliştirmeyi, Filipinler Sahil Güvenliğine ortak destek sağlamayı kabul ettik" dedi.

SABİNA SIĞIN'DA GERİLİM

Spratly Adaları'nın güneyindeki Sabina Sığı çevresinde Çin ve Filipinler sahil güvenlik gemileri arasında çarpışmalara varan sürtüşmeler yaşanıyor.

Filipinler, 19 Ağustos'ta Çin Sahil Güvenliğine ait gemilerin çarpması sonucu Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı sularda Filipinler'e ait 2 geminin hasar gördüğünü bildirmişti. 25 Ağustos'ta yaşanan başka bir çarpışma nedeniyle taraflar yine birbirini suçlamıştı.

Çin, 30 Ağustos’ta da Filipinler'e, Güney Çin Denizi'ndeki Sabina Sığı'nda bulunan sahil güvenlik gemisini çekmesi uyarısında bulunmuştu.

GÜNEY ÇİN DENİZİ ANLAŞMAZLIĞI

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazandığı 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarının odağında yer alıyor.

Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede Filipinler'in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor.

Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesine, askeri unsurların yanı sıra sivil gemi filolarıyla varlık göstermesine bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

Hollanda'nın Lahey kentindeki Daimi Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla verdiği kararda Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığına hükmetmişti.

 

KAYNAK: AA
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kabine toplanıyor! Erdoğan talimatı verecek...Milyonlar bunu bekliyordu
Asgari ücret belli oluyor! İşte masadaki o rakam