Rusya ve Türkiye destekliyordu, İran'da büyük panik: Uyarıyoruz, ağır sonuçları olacak...

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Azizi, Rusya ve Türkiye'nin desteklediği Zengezur koridoruyla ilgili İran'ın bölgedeki askeri ve siyasi gücünü azaltmaya yönelik sahte bir proje olduğunu söyledi.

GİRİŞ 08.09.2024 15:18 GÜNCELLEME 09.09.2024 09:25
Bu Habere 449 Yorum Yapılmış
 

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı İbrahim Azizi, Azerbaycan ile Nahcivan'ı birbirine bağlayacak olan Zengezur koridoruna karşı olduklarını belirterek, "Zengezur koridoru İran'ın bölgedeki askeri ve siyasi gücünü azaltmaya yönelik, içerisinde başka ellerin de olduğu sahte bir projedir. Böylesi bir hayalin peşinde olanları alacakları kararların ağır ve maliyetli sonuçlar doğuracağı konusunda uyarıyoruz" dedi.

Tahran yönetiminin Zengezur Koridoru'na karşı olduğunu belirten Azizi, koridorun bölge ülkelerinin çıkarına olmadığını ve İran'ın atılacak her türlü adıma ve sınırdaki değişikliğe ciddi karşılık vereceğini belirtti.

Bazı ülkeler tarafından Büyük Turan'ın oluşumuna dayanan 'sanrılı düşünce ve zihniyetlere' atıfta bulunan Azizi, "Temel olarak, Zengezur Koridoru sahte bir koridor ve İran'ın askeri ve politik gücünü kullanmak için var gibi görünüyor. Bu koridoru oluşturma bahanesiyle bölgede İran'ın güzü azaltılacak.Bu tür yanılsamaların peşinde koşanları, bu tür kararların sonuçlarının kendileri için ağır ve maliyetli olacağı konusunda uyarıyoruz" cümlelerini kaydetti.

"HER TÜRLÜ JEOPOLİTİK DEĞİŞİKLİĞE CİDDİ KARŞILIK VERECEĞİZ"

İran'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini hedef alacak hiçbir adıma izin vermeyeceğini vurgulayan Azizi, bölgede gerilim istemediklerini ancak İran'ı hedef alabilecek her türlü girişim karşısında sessiz kalmayacakları mesajını verdi.

İran dini lideri Ali Hamaney'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmelerine değinen Azizi, açıklamasını şu cümlelerle sonlandırdı:

Bu görüşmelerde birçok kez bölge ülkelerine koridor konusunun kırmızı çizgimiz olduğunu ilan ettik. Sınır bölgelerimizde olabilecek her türlü jeopolitik değişikliğe ciddi karşılık vereceğimizi belirttik. Cumhurbaşkanlığı ve dışişleri bakanlığından beklentimiz ülkenin ulusal güvenliği için de önemli bir konu olan Kafkasya'daki gelişmeleri ve koridor konusunu aktif bir diplomasi ile çözüme kavuşturmalarıdır.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 449
  • sErdar 1 hafta önce Şikayet Et
    israil ile karstirdin sanırım :)
    Cevapla
  • zemheri 1 hafta önce Şikayet Et
    iranın karın ağrısı güney azerbaycanın korkusu.zaten iran demek islam dünyasındaki çıban ve fitne demek.
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Sen git önce İsrail'e karşılık ver
    Cevapla
  • Bayrak Vatan 1 hafta önce Şikayet Et
    İran'ın uyarmadigi ülke kalmadı sıra Türkiye'de.Tam bi fos.Uyarsan nolur uyarmas ne olur Ancak İsrail'i uyarirsin
    Cevapla
  • M.Ali KIZILKUYU 1 hafta önce Şikayet Et
    Tam bir soytarı. Azerbaycan işgal edilirken sesiniz çıkmadı. Sana ne! Ermenistanı savunmak sana mı kaldı. TURAN Birleşik Devletleri kurulacak ve de İran halkları alkışlayacaklar. Hatta en büyük bostu biziz diyecekler. Aklınız varsa şimdiden direnmeyin dost kalmaya çalışın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
NASA'nın Ege'de uzay üssü kurduğu ortaya çıktı! Lazer iletişim köprüsü geliştirecek...
Bakan Şimşek açıkladı: 3 kalemde vergi artışı düşünmüyoruz