BM Genel Kurulu'nda tarihi Filistin adımı! Bir ilke imza atıldı! Erdoğan sürprizi...

BM Genel Kurulu (BMGK), Filistin'in BMGK oturumlarına katılımı için gerekli düzenlemeleri yaptı. Karara göre, Filistin tarihte ilk kez 22 Eylül'deki BMGK oturumuna üye ülke olarak katılım sağlayacak.

GİRİŞ 11.09.2024 01:04 GÜNCELLEME 11.09.2024 08:34
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurul Başkanı Dennis Francis, halefine oturum başkanı tokmağını devrederek Kurulun 78. dönemini kapattı. Haziranda BM 79. Genel Kurul Başkanlığına seçilen Kamerun'un adayı Philemon Yang ise yemin ederek görevi devraldı.

BM GENEL KURULU'NDA TARİHİ ANLARA TANIKLIK EDİLECEK

Yang, silahlar yerine çatışmaları engellemeye odaklanmak gerektiğini belirterek, BM Genel Kurulunun çatışmaları çözmek için çabalarını yoğunlaştırmasını isteyeceğini söyledi.

İnsan haklarının korunmasına da ağırlık vereceğini ifade eden Yang, uluslararası hukuk çerçevelerinin güçlendirilmesi için çalışacağını bildirdi.

Filistin'in BM Genel Kurulu oturumlarına katılımı için gerekli düzenlemeler yapıldı.
BM Genel Kurulunda 10 Mayıs'ta kabul edilen kararda, Filistin'in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyinde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin'e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar kabul edilmişti.

FİLİSTİN BMGK TARİHİNDE İLK KEZ ÜYE ÜLKE OLARAK OTURUMDA YER ALACAK

Kararda, Filistin'in Genel Kurul oturumlarına, BM organları tarafından düzenlenen toplantılara ve BM konferanslarına katılımını sağlayacak şekilde bazı düzenlemelerin kabul edilmesi talep edilmiş, bunun "istisnai olmak kaydıyla ve emsal teşkil etmeyecek şekilde" yapılması istenmişti.

BM 79. Genel Kurul Başkanı Yang, bu çerçevede gerekli düzenlemelerin yapıldığını bildirdi.

Filistin'in BM Daimi Temsilciliği ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ilk kez BM Genel Kurul oturumuna katılarak üye ülkeler arasında yerlerini alacaklarını duyurdu.

BAŞKAN ERDOĞAN BM KÜRSÜSÜNDEN TÜM DÜNYAYA HİTAP EDECEK

Her yıl dünya liderlerini ABD'nin New York kentinde bir araya getiren BM Genel Kurul görüşmelerinin 79'uncusu 22 Eylül'de "Geleceğin Zirvesi" ile açılacak.

Yüksek düzeyli hafta olarak bilinen ve liderlerin konuşmalarına ev sahipliği yapılan oturum ise 24 Eylül'de başlayacak. BM 79. Genel Kurulunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk gün üçüncü sırada söz alması öngörülüyor.

Genel Kurula 190 ülkeden üst düzey katılım sağlanması bekleniyor.

Muhammet Güreli Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Muhammet Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 39
  • ERBAKAN 5 gün önce Şikayet Et
    Bir Leşmiş milletlerden yardım isteyen gafil müslümanlar
    Cevapla
  • Devrim 6 gün önce Şikayet Et
    1 yıldır müslüman liderler konuşuyor. İcraat yok.
    Cevapla
  • Misafir 6 gün önce Şikayet Et
    Rabbim İSLAH ETSİN İNŞALLAH HAYDAR ÇELİK TEŞEKKÜR EDERİM
    Cevapla
  • İSA 6 gün önce Şikayet Et
    BM'den bişey çıkmaz.. Müslüman ülkelerin kendi aralarında oturumları artırmaları gerekir..
    Cevapla
  • Devrim 6 gün önce Şikayet Et
    İslam müslüman birliği oturum yapmalı. Kur'an da BM yazmıyor. Lakin yasin diyor tüm müslümanlara. Müslümanlar ayağa kalkıp birlik olun. Şu soykırımı durdurun.
    Cevapla
  • Faruk esen 6 gün önce Şikayet Et
    sonuç ney israil güçten anlar kanundan değil
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Narin cinayetinde son dakika gelişmesi: Yenge tutuklandı
Özgür Özel'in ilk vaadi: 1 litre rakı 140 TL olacak