Brezilya İsrail'i kendi silahıyla vurdu! Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıntısına dikkat

Güney Amerika ülkesi Brezilya, Elbit Systems’ten sipariş ettiği 36 adet ATMOS-2000 obüsünün tedarikini iptal edebilir. Brezilya Savunma Bakanlığı alımları durdururken, karar katil İsrail'in Gazze soykırımına karşı tepki olarak yorumlandı.

GİRİŞ 12.09.2024 00:57 GÜNCELLEME 12.09.2024 09:16
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

2024 Mayıs ayında Brezilya Ordusu ve İsrail merkezli savunma şirketi Elbit Systems arasında, toplam 36 adet ATMOS-2000 Kundağı Motorlu Obüs tedarikini içeren anlaşma sağlanmıştı. Anlaşmanın ardından Brezilya Savunma Bakanlığı, ihale sürecindeki değişikliklerin hukuki incelemesini yapmak için sözleşme imzalanmasını 60 gün erteleme kararı aldı ve alımları durduracağını duyurdu.

LULA, BREZİLYA İLE İSRAİL'İN KARMAŞIK İLİŞKİLERİNE KET VURABİLİR

Gelinen noktada Brezilya ve Elbit Systems arasında sözleşme imzalanmadı ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın, ATMOS-2000 obüsü satın alımına karşı çıkacağı iddia ediliyor. Anlaşma sağlanmadan önce Brezilya ve İsrail arasındaki karmaşık diplomatik ilişkilerin bu transferi engellememesi yönünde görüş bildirilse de tedarikin iptal edilmesi gündemde yer alıyor.

İHALEYİ İSRAİLLİ FİRMA KAZANMIŞTI

Brezilya Ordusu, İsrail’den ATMOS-2000 kundağı motorlu obüs satın almadan önce ihale kapsamında Fransız CAESAR, Çekya’dan Zuzana ve Çin’den SH15 obüs sistemlerini satın almak için görüşmeler gerçekleştirmiş ancak bu görüşmeler neticesinde ihaleyi ATMOS-2000 kazanmıştı.

GAZZE SOYKIRIMI İLİŞKİLERİ BOZDU

Brezilya’nın İsrail ile anlaşmayı imzalamakta gecikmesinin nedenleri henüz bilinmiyor ancak iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde son dönemde yaşanan gerileme dikkat çekiyor. Özellikle İsrail-Filistin arasındaki çatışma konusunda siyasi ve diplomatik anlaşmazlıklar yaşayan Brezilya ve İsrail’in ilişkisi son zamanlarda kötüleşti.

LULA, SÜREKLİ KATİL İSRAİL'İ HEDEF ALIYOR: HİTLER DÖNEMİNDE YAŞANDI

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Gazze’deki İsrail saldırılarını devamlı eleştiriyor ve İsrail Ordusu’nu sert bir dille kınıyor.

Dehşet veren katliamlara karşı bağımsız bir duruş sergileyen Lula da Silva, İsrail'in Gazze'yi işgalini "soykırım" ifadesiyle niteleyerek, Nazi lider Adolf Hitler'in yaptıklarına benzeterek şu ifadeleri kullanmıştı.

"Gazze Şeridi'nde Filistinlilerin başına gelenler tarihin hiçbir döneminde yaşanmadı. Aslında yaşandı, Hitler Yahudileri öldürmeye karar verdiğinde yaşandı."

2023’te Brezilya, Gazze’deki yoğunlaşan çatışmaya tepki olarak İsrail büyükelçisini geri çağırdığında gerginlikler arttı. İsrail bu hareketi büyük bir diplomatik suç olarak yorumladı.

"ERDOĞAN BİZİ ARADI..."

Öte yandan Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, 2013'te Türkiye’de Taksim Gezi Parkı'nda ve Brezilya'da Sao Paulo'daki ulaşım eylemleri ile başlayan ve ulusal çapta eş zamanlı meydana gelen protestolar sırasında dönemin Başbakan'ı Erdoğan'ın kendilerini arayıp, "Erdoğan bizi aradı, 'dikkatli olun, bu bir meydan için yapılan yürüyüş değil, hükümetinizi düşürmek istiyorlar" dediğini açıklamıştı.

Kolombiya sonrası Brezilya da Gazze'ye sahip çıktı! Lula sessizliğini bozduKolombiya sonrası Brezilya da Gazze'ye sahip çıktı! Lula sessizliğini bozdu

KAYNAK: SAVUNMASANAYİST.COM, HABER7
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 38
  • hhüseyin 5 gün önce Şikayet Et
    Müslüman ülkelerin yapamadığını yapan delikanlı devlet ve devlet adamı. BREZİLYA
    Cevapla
  • Misafir 5 gün önce Şikayet Et
    Reisin Brezilya versiyonu. Sağlam ve Sakin Güç...
    Cevapla
  • konuk 5 gün önce Şikayet Et
    mantıklı ve gerçekçi düşünen bir insan ve devlet başkanı
    Cevapla
  • Kutahyali 5 gün önce Şikayet Et
    Allah cc sayın RTE Reisimize uzun ömürler versin inşallah.
    Cevapla
  • Gültepeli BJK 5 gün önce Şikayet Et
    Bende diyoorumki Türkiye'den bu katil zanlısı işgalci israilliler defolup atılmadan ve bu katillerle her türlü ilişkiler kesilmeden bu işler çözülmez bakın Türkiye'den İsrailliler kovulsunlar dünyabile ayaklanır kovun defedin bunları REİS mal varlıklarına paralarına bile el konularak ülkemizden kovun gerekirse Halk oylaması yapılsın REİSS yeterki kovulsun katil işgalci yahudi israilliler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Lübnan'da ikinci saldırı alarmı! Yetkililerden uyarı
Naci Görür canlı yayında uyardı! ‘6-7 büyüklüğünde deprem bekliyoruz’