“Hemimelia”, Amerikalı doktorla Afgan çocuk hastasını bir araya getirdi

Doğuştan uzuv eksikliği olarak bilinen "Hemimelia" hastalığı, farklı ülkelerden, dillerden, dinlerden, kültürlerden ve kuşaklardan olsalar da ABD’li ortopedi cerrahı Benjamin Allen ile Afgan hastası Yahya Noristani’nin kesişme noktası oldu.

“Hemimelia”, Amerikalı doktorla Afgan çocuk hastasını bir araya getirdi
“Hemimelia”, Amerikalı doktorla Afgan çocuk hastasını bir araya getirdi
GİRİŞ 16.09.2024 12:15 GÜNCELLEME 16.09.2024 14:32

Dünyanın iki farklı köşesinde yaşayan bu iki insanı bir araya getiren hikâye ise filmlere konu olacak cinsten.

FİZİKSEL ENGELİNİN ONU ENGELLEMESİNE İZİN VERMEDİ

ABD’nin California eyaletinde 1947'de çiftçi bir ailenin dört çocuğundan biri olarak dünyaya gelen Benjamin Allen’ın sağ bacağı, doğuştan diğerine göre belirgin bir şekilde kısaydı ve kalça çıkığı vardı.

Ailesi, engeline rağmen özgüvenle büyümesi için elinden geleni yaptı. Allen, yerel bir demircinin kendisi için özel tasarladığı takma bacağı kullanarak yürüyor, koşuyor, basketbol oynuyor, bisiklete biniyor, hatta babasına çiftlik işlerine yardım ediyordu.

16 YAŞI ONUN DÖNÜM NOKTASIYDI

Allen 16 yaşına geldiğinde, onu çocukluğundan beri takip eden ortopedi doktorları, diğerinden 32 santimetre daha kısa olan sağ bacağının diz üzerinden kesilmesine karar verdi. Onun için hazırlanan protez, doktorlarının planladığı gibi bacağına tam oturunca Allen’ın hayatında yepyeni bir sayfa açıldı.

HAREKETLİ HAYATINA ARA VERMEDİ

Allen, California Üniversitesinden sonra Boston’daki Tufts Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi, eşi Mary ile orada tanıştı. Genel cerrahi ve ortopedik cerrahi uzmanlıklarını da Harvard Üniversitesinde tamamlayan Allen, ailesiyle hayatının ve kariyerinin geri kalanını geçireceği Virginia’nın kuzeyindeki bir kasabaya yerleşti. Buradaki bölge hastanesinde iyi bir ortopedi ekibi kuran Allen, bir yandan da tıpkı çocukluğunda olduğu gibi aktif bir yaşam sürdü; ava gitti, at bindi, yüzdü, protezine taktığı özel aparatlarla su ve kar kayağı yaptı. Allen çiftinin üç çocuğu da ABD’nin başkenti Washington’a 120 kilometre mesafedeki bu kırsal bölgede büyüdü.

TORUNU DA AYNI HASTALIKDAN MÜZDARİP

Amanda Jane, Noristani’nin o zamanlar bir yaşında olan oğlu Yahya’nın, tıpkı babası Benjamin gibi, sağ bacağında doğuştan uzuv eksikliği olduğunu fark etti. Yahya’nın ilk tetkikleri Kabil’de yapıldı. Amanda Jane, sonuçları büyük bir heyecanla babasıyla paylaştı.

18 AYLIK ZORLU SÜREÇ

Allen ve ekibinin yaptığı inceleme sonrasında küçük çocuğun gelişmeyen uzvunun kesilerek, protez bacakla bir an önce yaşıtlarıyla kaynaşması gerektiğine karar verildi. Bu noktada iki seçenek vardı: Ya Doktor Allen Afganistan’a gidip ameliyatı Kabil’deki hastanede yapacaktı ya da Yahya ABD’ye getirilecekti. Sonunda Yahya’nın ameliyatı ile ilgili doğabilecek sorunlar ve ameliyat sonrası yapılacak fizyoterapiler göz önüne alınarak Allen’ın yıllardır çalıştığı ekibi ile operasyonu Virginia’da yapmasına karar verildi. Tıbbi inceleme ve ardından Yahya ve babası Dawoud’un ABD’ye gidişi için gerekli vize işlemleri toplam 18 ay sürdü.

ABD'YE GİTTİLER

Afganistan’daki görevi son bulan Amanda Jane, Yahya ve babası Dawoud’u da yanına alarak ABD’ye döndü. Bu sırada Doktor Allen da hastaneyi seferber etmiş, ekibiyle Yahya’nın gelişini beklemekteydi. Allen’ın tüm ekibi bu operasyona gönüllü olarak destek verdi. Operasyon sonunda ayağına takılacak proteze kadar Yahya’nın her masrafını onlar üstlendi. Başarılı geçen ameliyatın ardından Yahya, protez bacağı takılır takılmaz yürüteci yardımıyla hastane koridorunda ilk adımlarını büyük bir mutlulukla attı.

'ÖNÜMDEN ÇEKİLİN'

Yahya, Dari dilinde bir sözcüğü tekrarlayıp duruyordu. Doktorları babasına anlamını sorunca “Önümden çekilin diyor” diye çevirdi. Dawoud ve oğlu ameliyat sonrası fizyoterapi seansları bitene kadar toplam iki ay Doktor Allen’ın evinde kaldı. 2014 yılında Yahya protez bacağı ile Kabil uçağına binerken üç yaşındaydı. İki aile o tarihten sonra hep internet üzerinden iletişim halinde kaldı. Doktor Allen, Afganistanlı minik hastasının her aşamasını, uzaktan da olsa takip etmeye devam etti. Ama yeniden yüz yüze görüşmeleri için aradan 10 yıl geçmesi gerekti.

10 YIL SONRA BULUŞTULAR

Yahya aradan geçen zaman içinde büyüdü, okula başladı. Boyu uzadıkça bacağına taktığı protezin ölçüsü de değişti. Bu süre zarfında Allen ile tıbbi konularda iletişimi de hiçbir zaman koparmadılar.

'YAHYA SAYESİNDE MUTLULUĞU TATTIM'

Amerikan hükümeti, Noristani ailesini Missouri eyaletine yerleştirdi. Noristani ailesi nihayet bu yaz Amanda ve babası Benjamin’i görmek için Virginia’ya geldi. İki aile 10 yıl sonra tekrar yüz yüze görüştü. Benjamin ve eşi Mary, Noristani ailesini evlerinde misafir etti. Amanda Jane de kendi çocuklarını onlarla tanıştırma fırsatı buldu. Bu büyük buluşma herkes için ayrı bir anlam taşıyordu. Ama en çok da Yahya için önemliydi. Kendisi gibi uzuv eksikliği ile doğan birinin üniversite okumuş olması, bir aile kurması, kariyerinde ve hayatında birçok başarıya imza atması Yahya için en büyük motivasyon kaynağı. Allen, “En büyük hayalim benim hayatımı değiştiren doktorlarım gibi benim de bir gün başkalarının hayatını değiştirmekti. Yahya bana bu mutluluğu tattırdı” sözleriyle duyduğu mutluluğu dile getirdi.

KAYNAK: AA
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: İsrail savaş uçakları Halep'e saldırı başlattı!
MHK başkanından yabancı hakem açıklaması!