TikTok ABD mahkemesindeki savunmasında Amerikan Anayasası'ndan emsal gösterdi

ABD'de ocak ayında yasaklanması muhtemel TikTok, ülkedeki varlığını sürdürebilmek için büyük önem taşıyan Adalet Bakanlığına karşı açtığı davanın temyiz duruşmasında sözlü savunma verdi. Amerikan Anayasası'ndan emsal gösterdi.

TikTok ABD mahkemesindeki savunmasında Amerikan Anayasası'ndan emsal gösterdi
TikTok ABD mahkemesindeki savunmasında Amerikan Anayasası'ndan emsal gösterdi
GİRİŞ 16.09.2024 22:40 GÜNCELLEME 16.09.2024 22:51
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

ABD'de son dönemin en tartışmalı konularından biri olan TikTok'un yasaklanmasına ilişkin temyiz mahkemesine taşınan süreçte, bugün Çinli sosyal medya platformu yöneticileri ile Adalet Bakanlığı yetkilileri hakim karşısında sözlü savunmalarını yaptı.

Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesinde 3 hakimden oluşan heyetin dinleyip karar vereceği temyiz duruşmasında, TikTok ile Adalet Bakanlığına sözlü savunmaları için 25'er dakika verildi.

AMERİKAN ANAYASASI'NDA YER ALAN "İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE" AYKIRI

TikTok, ABD yönetiminin yasaklama kararının Amerikan Anayasası'nın 1. Maddesi'ndeki ifade özgürlüğüne ve ABD'nin "açık internet" politikasına aykırı olduğunu ve şirketin ABD'deki faaliyetlerine devam etmesi gerektiğini savundu.

ABD'de 170 milyon kullanıcısı olan firma ayrıca, ABD yönetiminin tanıdığı sürenin çok kısa olduğunu, bu süre zarfında ByteDance ile olan ilişkisinin sona erdirilmesinin teknik ve pratik anlamda mümkün olmadığını savundu.

ÇİNLİ ANA FİRMAYLA İLİŞKİSİNİ KESMEZSE ABD'DE YASAKLANACAK

Buna karşılık ABD Adalet Bakanlığı ise TikTok'un Çinli ana firması olan ByteDance ile olan ilişkisini sona erdirmesi gerektiği, aksi yöndeki bir durumda ABD Başkanı Joe Biden'ın nisanda imzaladığı yasa gereği firmanın ABD'de yasaklanacağını bildirdi.

Temyiz Mahkemesindeki yargıçların, tarafları dinledikten sonra birkaç hafta içerisinde TikTok'un "ABD'de yasaklanmama" yönündeki talebinin haklı olup olmadığına karar vermesi bekleniyor.

ABD yönetimi geçen yıl, Amerikalı kullanıcı bilgilerini Çin yönetiminin erişimine açık hale getirmekle suçladığı TikTok'un ya bir ABD'li firmaya satılmasını ya da yasaklanmasını öngören adım atmıştı.

ABD Kongresinden martta geçen yasa tasarısı, ABD Başkanı Biden tarafından nisanda imzalanmıştı.

Biden yönetimi son olarak TikTok'a, 19 Ocak 2025'e kadar Çinli ByteDance ile olan tüm ilişkisini sona erdirmesi için süre vermiş, aksi takdirde firmanın ABD'de kullanıcıların erişimine kapatılacağını bildirmişti.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • Hilmi 1 gün önce Şikayet Et
    Bu tür uygulamalar içimizdeki casuslardır, ek olarak toplumu yonlendirmek için işine geleni topluma sunar gelmeyeni sunmaz, israil filistin savasında bunu butun dunya gördü..
    Cevapla
  • Asım 1 gün önce Şikayet Et
    tiktok önemli değil de , orada bu kadar saçmasapan yapın yapanların mevcut olması anormal.
    Cevapla
  • Ertan 1 gün önce Şikayet Et
    abd de olunca ses yok bizde 3 gün kapanır kıyamet kopartırlar.
    Cevapla
  • nitekim 1 gün önce Şikayet Et
    Türkiyede düşünce özgürlüğü yok diye parmak sallayan abd ye bakın hele alın vurun bunu yüzlerine
    Cevapla
  • şorelay 1 gün önce Şikayet Et
    adamlar sınırlama getirmiyor direkt kapatıyor ve özgürlükler ülkesi olduklarını iddia ediyor, tabi yersen diyeceksin ancak maalesef bu ülkenin büyük bir kısmı bunu yiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den Lübnan itirafı! Siber saldırılar sonrası ilk açıklama
İkinci siber saldırıda ABD uçağı detayı! Abdullah Ağar açıkladı