Fas mahkemesi İsrailli askeri yargılayacak

Fas mahkemesi Gazze'de savaş suçu işlediği iddia edilen İsrailli askeri yargılayacak. Gazze'de görev yapan İsrailli asker Avichzer'in ziyareti Fas'ta geniş çaplı tepkiye yol açtı.

GİRİŞ 18.09.2024 16:08 GÜNCELLEME 18.09.2024 16:08
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Fas'ta bir mahkeme, İsrailli asker Moche Avichzer'i İsrail'in Gazze'deki acımasız savaşı sırasında savaş suçu işlediği iddiasıyla yargılamaya hazırlanıyor.

TATİLDEYKEN MAHKEMELİK OLDU

Marakeş'te tatil yaparken gözaltına alınan Avichzer, Faslı avukatlar tarafından açılan davayla karşı karşıya. New Arab'a göre Rabat'taki bir mahkeme, suçlamaları terörizmle ilgili olarak sınıflandıran davayı kabul etti. Hukuk ekibinden Avukat Najia El-Hadjaji, davanın başkent mahkemesine taşınmadan önce Marakeş Başsavcısı tarafından reddedildiğini açıkladı.

ÜÇ AY GAZZE'DE GÖREV YAPTI

Avichzer'in Gazze'de üç ay görev yaptıktan sonra Fas'a gittiği ve burada müzisyen kılığında turistik yerlerde sahne aldığı bildirildi. Normalleşmeye Karşı Fas Cephesi üyesi Jamal Bahar'a göre Avichzer'in ülkedeki varlığı halkın tepkisine yol açtı.

'SOYKIRIM,ETNİK TEMİZLİK VE DİĞER SAVAŞ SUÇLARI İŞLENİYOR'

Soykırım eylemleri Dava, Avichzer'in Gazze savaşına katılımının, sosyal medyada övündüğü iddia edilen soykırım, etnik temizlik ve diğer savaş suçlarını içerdiğini savunuyor. Instagram paylaşımları başlangıçta Gazze'de askeri teçhizatla çekilmiş görüntülerini içeriyordu, ancak bunlar halkın tepkisine neden olduktan sonra silindi.

NORMALLEŞMEYE KARŞI FAS CEPHESİ

Savaş suçlarından tutuklanması ve yargılanması çağrısında bulunan yerel bir örgüt olan Normalleşmeye Karşı Fas Cephesi, o zamandan beri tutuklanması ve yargılanması için eylemler düzenledi.

Temmuz ayı sonlarında Marakeş'te düzenlenen gösterilerde protestocular onun yargılanmasını ve Fas'ın İsrail ile 2020 yılında imzaladığı normalleşme anlaşmasının sona erdirilmesini talep etti.

'İSRAİLLE İLİŞKİLERİ KESİN!'

Fas'ta her hafta binlerce kişinin katılımıyla İsrail'le ilişkilerin kesilmesini talep eden protestolar devam ediyor. Avichzer aleyhine açılan davada, Avichzer'in eylemlerini terör eylemi olarak tanımlayan Fas ve uluslararası yasalara atıfta bulunuluyor. Savcılık, Fas'ın Terörle Mücadele Yasası uyarınca, yabancıların yurtdışında işledikleri suçlar nedeniyle yargılanmasına izin veren hükümlere dayanarak Avichzer'in tutuklanmasını talep ediyor.

'HER ŞEYİ ZAMAN GÖSTERECEK'

Davada ayrıca sosyal medyadan elde edilen kanıtlar ve Fas Normalleşme Karşıtı Gözlemevi'nin ziyareti ve yarattığı tartışmaları belgeleyen raporları da yer alıyor. Davayı takip eden avukatlar sonuçtan emin değiller ancak adaleti sağlamaya kararlılar ve takip taleplerinin kabul edilip edilmeyeceğini zamanın göstereceğini belirtiyorlar.
 

KAYNAK: HABER7
Şeyma Akman Haber7.com - Editör
Haber 7 - Şeyma Akman

Editör Hakkında

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk öğretimini Ankara’da, orta ve lise öğrenimini Amerika’da tamamladı. Bilkent Üniversitesinde İngilizce-Fransızca mütercim tercümanlık okudu. Gazetecilik mesleğine Kanal 7 dış haberler bölümünde başladı. 7 sene sonra Yasemin.com sitesine geçerek kariyerine yeni bir ivme kazandırdı. Meslek hayatına Haber7.com'da Dış haberler editörü olarak devam ediyor.
YORUMLAR 15
  • Gültepeli BJK 1 gün önce Şikayet Et
    Fas bide idam etsen ne güzel olurdu bizdekigibi israittlilere.bakma besleme kovv Oo katilleri bide biz kovabilsez atabilsez bu israitttlileri Türkiye'den mal varlıklarına paralarına el konularak kovulmalarını istiyoruz Türkiye'den niye kovamıyorsunuz REİS Halk oylaması Referandum yapılsın yeterki kovulsun bunlar israitliler Türkiye'den REİS
    Cevapla
  • Das 1 gün önce Şikayet Et
    Savas sucu isleyenler yakalanip yargilanmali
    Cevapla
  • İksnn 1 gün önce Şikayet Et
    Oda bişeymi bizde yüzlerce vardır belkide daha fazla yazık ya vallahi bunun hesabını ahirevtte veremezlerveremezler.
    Cevapla
  • Hamza 1 gün önce Şikayet Et
    Evet turkiyeye gelen her yahudi tutuklayın içlerinde asker ilanları hapse atin
    Cevapla
  • Hah Hah Haay ! 1 gün önce Şikayet Et
    israilli asker, israilin uydusu Fas'ta yargılanacakmış duydunuz muuu ???
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bahçeli'den yeni anayasa açıklaması
Merkez Bankası'ndan döviz hesapları için faiz kararı