BM'den son dakika korkutan savaş duyurusu! Resmen uyardılar

Birleşmiş Milletler (BM), Lübnan'da gerginliğin artışından derin endişe duyulduğunu belirterek, İsrail'e "Bölge felaketin eşiğinde." uyarısında bulundu. BM, bölgesel savaş uyarısında da bulundu.

GİRİŞ 20.09.2024 20:37 GÜNCELLEME 20.09.2024 20:37

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Beyrut ve Mavi Hat'ta gerginliğin artmasından derin endişe duyduklarını kaydeden Dujarric, tüm taraflara itidal çağrısında bulundu.

BM'den son dakika korkutan savaş duyurusu! Resmen uyardılar

'BÖLGE FELAKETİN EŞİĞİNDE'

Dujarric, tüm taraflara BM Güvenlik Konseyinin 1701 sayılı kararını uygulamaları çağrısı yaparak, "Bölge felaketin eşiğinde." dedi.

BM Lübnan Geçici Görev Gücü'nün (UNIFIL) görevini çok zor koşullar altında yerine getirmeye devam ettiğini belirten Dujarric, ekiplerin gerginliği düşürmek ve çatışmanın sonlanmasını sağlamak için çaba gösterdiğini dile getirdi.

İsrail ordusunun, bugün başkent Beyrut'un güneyine düzenlediği hava saldırısında 12 kişi hayatını kaybetmiş, 66 kişi de yaralanmıştı.

BM'den son dakika korkutan savaş duyurusu! Resmen uyardılar

'BÖLGESEL SAVAŞ RİSKİ ÇOK YÜKSEK'

BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) Suriye'deki siyasi ve insani gelişmelere ilişkin oturum düzenlendi. 

Suriye'yi daha derin ihtilafa itecek bölgesel çatışmanın yayılma ve gerginliğin artma riskine karşı daha önce birçok kez uyarıda bulunduğunu anımsatan Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen de bu hafta bölgesel gerginlikte ciddi artış olduğunun altını çizdi.

Pedersen, kendisinin de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres gibi Lübnan ve Suriye'de cihazların patlatılması sonrasında alarma geçtiğini kaydetti.

"Suriye'yi de içine çekecek bölgesel savaş riski çok açık, yüksek ve mevcut." uyarısında bulunan Pedersen, bu durumun Suriye'de şiddeti tetikleyebileceğini söyledi.

BM'den son dakika korkutan savaş duyurusu! Resmen uyardılar

Pedersen, halihazırda en acil ve önemli ihtiyacın Gazze'de ateşkes ile bölgede ve Suriye'de gerginliğin azaltılması olduğunu dile getirdi.

Suriye'de "güvenli ve sakin" bir ortam oluşturulması gerektiğini vurgulayan Pedersen, bunun aynı zamanda mültecilerin geri dönüşü için de gerekli olduğunu ifade etti.

Pedersen, bu ortamın sağlanması için "kestirme bir yol" olmadığını kaydederek, siyasi sürecin önemine dikkati çekti.

BM Özel Temsilcisi, "Güvenilir bir siyasi süreç olmazsa, Suriye'deki sürekli düşüş eğilimi sürecek." uyarısını yaptı.

KAYNAK: AA
Muhammet Güreli Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Muhammet Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail son dakika duyurdu! Beyrut'a saldırı: Hizbullah'ın üst düzey komutanı öldürüldü
Akkuyu bir ilk olacak! Türkiye 664 milyon dolar harcadı